گزارش مکتوب؛
صنعت قزوین چشم انتظار نگاه ویژه مسئولان
استان قزوین با سه هزارو هفتصد واحد تولیدی بزرگ و کوچک و برخورداری از یک شهر صنعتی و پانزده شهرک و ناحیه صنعتی از قطبهای مهم صنعت کشور به شمار میرود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، نخستین و یکی از بزرگترین شهرهای صنعتی کشور به نام البرز در استان قزوین قرار دارد، اما بیشتر واحدهای مستقر درآن به علت فرسودگی فناوری و ماشین آلات، مدیریت ناصحیح از گذشته تاکنون و اعمال تحریمها با مشکل مواجه شده و یا با کمتر از یک سوم ظرفیت خود، فعالند.
معرفی یک هزارو هفتصد واحد تولیدی برای دریافت تسهیلات به بانکها رئیس سازمان صمت میگوید: برای حل مشکلات واحدهای تولیدی و تامین سرمایه در گردش و نقدینگی مورد نیاز آنها در قالب دریافت تسهیلات بانکی در اجرای طرح بهین یاب، یک هزارو هفتصد واحد تولیدی را برای دریافت تسهیلات به بانکها معرفی کرده ایم.
استاندار قزوین هم یکی ازاولویتهای جدی استان قزوین را حل مشکلات بخش تولید وکمک به بازگشایی واحدهای تعطیل شده میداند و میگوید: در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید مشکلات بسیاری از واحدهای تولیدی مطرح و حل شده به گونهای که در حال حاضر هیچ دستگاه خدمات رسان بدون هماهنگی با این ستاد حق قطع انشعاب در واحدهای تولیدی را به علت بدهی ندارند.
عبدالمحمد زاهدی میافزاید: نظام بانکی مکلف شده برای رفع مشکل نقدینگی و تامین پول مورد نیاز، تسهیلات لازم را در در اختیار واحدهای تولیدی - صنعتی قرار دهد.
استان قزوین با داشتن ظرفیتهای صنعتی و معدنی فراوان از جایگاه ویژهای در کشور برخوردار است، و بگفته رئیس سازمان صمت در حال حاضر در سه هزار و هفتصد واحد صنعتی مستقر در استان قزوین برای بیش از سه هزار واحد جواز صنعتی با زمینه اشتغال حدود دویست هزار نفر فراهم شده است.
استاندار قزوین نشستهای ستاد تسهیل را سیاستی راهبردی در حل مشکلات واحدهای تولیدی ذکر
میکند و میگوید: بررسی علل رکود، موانع اشتغال، بررسی اختلافات اجتماعی نیروی کار، کمک به تسریع، تکمیل و راه اندازی واحدهای تولیدی، بررسی مشکلات واحدهای تولیدی با دستگاههای اجرایی و خدمات رسان و کمک به صادرات از جمله موارد و موضوعاتی است که در نشستهای ستاد تسهیل بررسی و در باره انها تصمیم گیری میشود.
پرداخت ۹ هزار میلیارد ریال تسهیلات به واحدهای تولیدی استان قزوینزاهدی اضافه کرد:از ابتدای امسال تاکنون ۹ هزار میلیارد ریال تسهیلات به واحدهای تولیدی استان قزوین اختصاص یافته است و سال گذشته نیز تسهیلات خوبی به واحدهای تولیدی و صنعتی کشور، به خصوص استان قزوین اختصاص یافت که در نتیجه آن بسیاری از واحدهای تولیدی به چرخه تولید بازگشتند.
وی میگوید: بطوریکه استان قزوین در معرفی طرحهای اقتصاد مقاومتی به بانکها در کشور رتبه دوم را دارد.
معاون اقتصادی استاندار هم برضرورت همکاری همه جانبه بیمهها و بانکها در رفع مشکلات حوزه تولید و اشتغال تاکید میکند و میگوید: این بخشها باید بدانند واحدهایی که برای دریافت تسهیلات جهت تامین نقدینگی و سرمایه در گردش از طریق ستاد تسهیل معرفی میشوند بیشتر دارای بدهی و معوقات بانکی اند و یا اینکه قادر به تهیه وثیقه جهت دریافت تسهیلات نیستند و از این رو باید در صورت وجود راهکارهای قانونی، همکاری لازم با انها انجام شود.
منوچهر جبیبی محورهای حمایت از تولید و توسعه اشتغال پایدار، افزایش سرمایه گذاری خارجی و افزایش سهم بخش خصوصی و توسعه فعالیتهای معدنی را در اولویت ذکر میکند و میافزاید: در استان قزوین با تشکیل کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید ضمن شناسایی واحدهای مشکل دار، زمینه برخورداری از این تسهیلات فراهم میشود.
علی پرزحمت، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین نیز از رفع مشکل ۲۹۵ واحد تولیدی استان قزوین در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در سالجاری خبر داد و میگوید: با پرداخت هشت هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال تسهیلات در طرح بهینیاب به هزار و هفت واحدی تولیدی در بخش صنعت و کشاورزی، رتبه پنجم کشوری نیز به استان قزوین اختصاص یافت که با حمایت مسئولان و اعطای وامهای دولتی، این واحدهای تولیدی، به چرخه اقتصادی باز خواهند گشت.
اما برای بررسی دقیقتر وضعیت احیای دوباره واحدهای تولیدی استان قزوین، به دو شهرک صنعتی مهم این استان سرزدیم.
در نخستین گام، به شهرک صنعتی کاسپین سفر کردیم. شهرک صنعتی کاسپین که زیرمجموعه شرکت شهرکهای صنعتی استان قزوین است و یکی از ۱۵ شهرک و ناحیه صنعتی استان قزوین محسوب میشود که به لحاظ موقعیت جغرافیایی در کیلومتر ۳۰ بزرگراه قزوین - تهران قرار گرفته است.
این شهرک از سال ۹۲ و در راستای اجرای قانون واگذاری مالکیت و اداره امور شهرکها و نواحی صنعتی به شرکتهای خدماتی، موضوع مصوبه مجلس شورای اسلامی و آییننامه اجرایی مصوبه هیئت وزیران و اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و کاهش تصدیگری دولتی، به بخش خصوصی واگذار شد.
هم اکنون در این شهرک ۱۹۴ واحد بهرهبرداری شده و ۱۱۶ واحد نیز در حال ساخت و ساز هستند که در حال حاضر ۱۰ هزار نفر در این شهرک مشغول فعالیتند.
حالا با حمایت مسئولان استانی و تلاش مضاعف صنعتگران برای تحقق سیاستهای اقتصادی مقاومتی، برخی از واحدهای تولیدی این شهرک که به علت مشکلات یاده شده دچار رکود شده بودند دوباره به چرخه تولید بازگشتند.
دمیده شدن روح تازه در واحدهای صنعتیبر همین اساس، خدایی، مدیر کارخانه سهند فوم که در شهرک صنعتی کاسپین مستقر است، با اشاره به حمایت مسئولان از این واحد تولیدی و بازگشت دوباره کارگران به این واحد صنعتی به خبرنگار خبرگزاری صداسیما قزوین میگوید: به علت مشکلات نقدینگی و سرمایه در گردش، مدتی کارخانه تعطیل شده بود، اما با حمایت مسئولان، این کارخانه صنعتی دوباره راهاندازی شد.
حاج حسینی، کارگر یک واحد تولیدی نیز میگوید: متأسفانه فعالیت اقتصادی این واحد صنعتی متوقف شده بود، اما با حمایت دولت و کارفرما، کارخانه دوباره راه افتاده است که در حقیقت زندگی ما هم جان دوباره گرفته است.
کارگر یکی دیگر از واحدهای صنعتی شهرک کاسپین نیز میگوید: قبلاً بیکار بودم و الان دارم اینجا کار میکنم و از این بابت خیلی خوشحالم و از مسئولان میخواهم که با تمام توان از صنعت حمایت کنند.
بابایی، مدیر تولید یکی از واحدهای صنعتی فعال در شهرک صنعتی کاسپین نیز میگوید: حمایت دولت از واحدهای صنعتی راه حل مشکل بیکاری است و اگر از کارخانهدار حمایت شود، کارفرما هم به پشتوانه این حمایت، کارگران بیشتری جذب خواهد کرد.
شهرک صنعتی لیا در مسیر اشتغالزایی
در دومین گام به شهرک صنعتی لیا رفتیم. شهرک صنعتی لیا در ۱۴ کیلومتری جاده قزوین- بویین زهرا واقع شده است.
در این شهرک صنعتی، بیش از ۳۱۷ واحد صنعتی در زمینه صنایع برق و الکترونیک، نساجی، غذایی، مواد معدنی، شیمیایی، شوینده و بهداشتی، فلزی، بستهبندی، لوله و پلاستیک و سایر صنایع و خدمات مشغول به فعالیتند..
سلطانیه، مدیرعامل یک شرکت تولیدکننده رنگ مستقر در شهرک صنعتی لیا به خبرنگار خبرگزاری صداوسیما قزوین میگوید: این رنگها همه از کشورهای خارجی وارد میشد و خوشبختانه با تکیه بر توان داخلی توانستیم رنگهای کارخانجات تولید کننده چینی، کاشی، آرکوپالها، آرکوفامها و شیشههای اتومبیل را در این کارخانه تولید و تأمین کنیم.
*تلاش برای عبور از گردنه مشکلات
همانگونه که گفته شد کمبود نقدینگی، نداشتن بازار فروش، مشکلات مواد اولیه و نوسازی و بازسازی تجهیزات از جمله مهمترین مشکلات واحدهای تولیدی است.
بر همین اساس، حمیدرضا خانپور، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان قزوین به خبرنگار خبرگزاری صداوسیما قزوین میگوید: پیشبینی ما این است که تا پایان سال حدود ۲ هزار نفر در شهرکها و نواحی صنعتی و در واحدهای تازه تأسیس و واحدهایی که دوباره به رونق اقتصادی و چرخه تولید باز خواهند گشت جذب شوند.
شاهمحمدی، مدیر یک شرکت تولیدی مستقر در شهرک صنعتی لیا نیز میگوید: این واحد صنعتی را با وجود ۲ نفر کارگر به مرحلهای رساندیم که اکنون نزدیک به ۲۰ نفر کارگر مستقیم در آن مشغول به کارند.
کسب رتبه دوم قزوین در جذب سرمایهگذاری خارجیسال گذشته قزوین توانست رتبه دوم کشوری را در جذب سرمایه ¬گذاری خارجی کسب کند و بنا به گفته منوچهر حبیبی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین، این استان توانست در سال ۹۶ و علیرغم بروز مشکلات اقتصادی ۴۵۸ میلیون دلار سرمایه¬ گذاری خارجی جذب کند. این در حالی بود که در سال ۹۶ استان قزوین جذب ۲۹۰ میلیون دلار را متعهد شده بود که رقم محقق شده ۱۵۸ درصد و فراتر از تعهدات استان قزوین بود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین گفت: استان قزوین که یکی از قطبهای مهم اقتصادی در کشور محسوب میشود، در بخش صادرات در ۹ ماهه سالجاری نسبت مدت مشابه سال گذشته ۲۶ درصد افزایش داشته است.
به گفته حبیبی، از ابتدای سال جاری تاکنون ۵۱۴ میلیون دلار صادرات غیر نفتی شامل مواد شستشودهنده و پاککننده، پلاستیک رول، چیپس، پریفرم و بستهبندی پلاستیکی از سوی ۲۰۰ صادر کننده استان قزوین به ۵۸ کشور صورت گرفته که عمدهترین کشورهای مقصد برخی کشورهای اروپایی، آسیای میانه، عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه و امارات بودهاند.
سخن پایانیهم اکنون نزدیک به ۲۷ هزار نفر در ۱۵ شهرک و ناحیه صنعتی استان قزوین مشغول به کار هستند و در دو سال گذشته با شناسایی ۲۰۰ واحد تولیدی راکد، با تلاش مسئولان استانی و حمایتهای دولت ۸۴ واحد صنعتی دوباره به چرخه تولید بازگشتند.
امید است که در شرایط فعلی اقتصاد کشور، همچنان شاهد حمایت مسئولان دولتی برای بازگشت حیات به چرخه تولید شرکت¬های صنعتی و اشتغالزایی مولد از سوی آنها باشیم و قوانین دست و پا گیر را ازپیش پای تولید کننده برداریم تا رغبت به کارتولیدی در کشور افزایش یابد و سرمایههای بخش خصوصی به جای حضور در بازار دلالی، سکه و ارز در مسیر تولید و اشتغال قرار گیرد.
دبیر: صادق سلیمانی
سردبیر: علی صفری الموتی