پخش زنده
امروز: -
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: مراحل طراحی نخستین ماهواره عملیاتی «ناهید ۲» در حال اتمام است و خرداد سال آینده به صورت عملیاتی تحویل داده میشود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آذری جهرمی در نخستین همایش «ملی فناوری فضایی و کاربردهای آن» که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، افزود: واقعیت این است که ما هم اکنون با پدیده خشکسالی دست و پنجه نرم میکنیم چنانچه در کشاورزی در یک سال به طور مثال آنقدر محصول کاشته میشود که قیمت کاهش پیدا میکند.
وی گفت: ما در موضوعات مهمی، چون زیست محیطی باید توجه بیشتری داشته باشیم و کاربرد صنعت فضایی امروز برای بهینه سازی مدیریت تأثیرگذار است.
وزیر ارتباطات افزود: از یک سال و نیم گذشته محور فعالیتهای ما بر توسعه کارهای فرامنطقهای است و باید بتوانیم دستاوردها را به صورت عملیاتی انجام دهیم.
آذری جهرمی با بیان این که در ۴۰ سالگی انقلاب شاهد نشان دادن کاربردهای صنعت فضایی در عرصههای مختلف از جمله کشاورزی و محیط زیست هستیم، گفت: در عرصه کشاورزی در زمینه محصولات زیرکشت و در عرصه محیط زیست اولین تفاهم نامه با سازمان محیط زیست در حال پیاده سازی است، همچنین استفاده فناوری فضایی در زمینه مدیریت منابع آب کشور آغاز شده است که باید توسعه پیدا کند.
وی افزود: این رویکرد باید تقویت شود و باید مسیر تلاش در زمینه کاربردهای فناوری فضایی توسعه پیدا کند، زیرا امروزه بسیاری از مسئولان و مردم منتظر تأثیر فعالیت در عرصه فضایی هستند و باید این فعالیتها به درستی انعکاس پیدا کند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه دانش باید در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد و در راستای خدمات دهی به دیگران باشد، گفت: سیاست ما این است که اولین پارک فناوری فضایی در هفته فضایی در مازندران افتتاح و اجرا شود که نتیجه آن آزادسازی دادههای تسهیلات است.
آذری جهرمی افزود: مهندسین کشاورزی باید بتوانند با توجه به کاربردهای فناوری فضایی از طریق گوشیهای موبایل خود خدمات مشاورهای دهند و چنین کاربردهایی آثار بزرگ و زیادی در اقتصاد کشور دارد.
وی با بیان اینکه فعالیت دانشمندان در عرصه فضایی از سالهای قبل آغاز شده است و بسیاری از کشورها ما را در این زمینه تحریم کردند، گفت: مسیر فعالیت و کاربردی کردن فناوری فضایی اهمیت بالایی دارد و اولین گام علمی به صورت گسترده در همه دانشگاهها آغاز شده است هر چند در طول هفتههای گذشته یک تجربه ناموفق در زمینه ماهوارهها داشته ایم، اما نباید در عرصه ماهواره غافل باشیم، زیرا چنین تجربههای ناموفقی طبیعی است و ما از فردای همان روز با مسئولان دانشگاه صنعتی امیرکبیر درخصوص ماهواره صحبت کردیم تا ماهوارهای با دقت بیشتر در دستور کار طراحی و عملیاتی شدن قرار گیرد.
آذری جهرمی افزود: ماهواره «دوستی» و ماهواره «ظفر» در شهریور سال آینده در مدار ۶۰۰ کیلومتری فضایی قرار میگیرند و هم اکنون همه ما میدانیم که به صورت گسترده دانشگاهها از جمله دانشگاه صنعتی شریف مشغول تست ماهواره، دانشگاه علم و صنعت مشغول طراحی ماهواره و دانشگاه صنعتی امیرکبیر فعالیت مجدد خود را در عرصه ماهواره آغاز کرده است.
وی همچنین با اشاره به این که صنعت فناوری فضایی، صنعتی راهبردی محسوب میشود و کاربردی بالا و هزینه پایینی دارد، گفت: ماهواره «پیام» در طول ۱۰ سال میزان هزینه آن تنها یک ممیز ۲ دهم یورو بوده است و همان طور که شاهد هستیم هزینه زیادی ندارد، اما میتواند اثار گسترده و بالایی در اقتصاد کشور داشته باشد بنابراین، این صنعت باید توسعه پیدا کند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین به اتمام مراحل طراحی اولین «ماهواره عملیاتی» اشاره کرد و افزود: ماهواره «ناهید ۱» به اتمام رسیده است و باید فرآیند اجرایی آن را آغاز کنیم و هم اکنون در حال اتمام مراحل طراحی «ناهید ۲» هستیم که نمونه نهایی آن آماده میشود و در خرداد سال آینده «ناهید ۲» را به صورت عملیاتی تحویل میدهیم.
آذری جهرمی گفت: ماهواره مخابراتی دیگری در حال طراحی است و باید در این خصوص (ماهواره ها) با بخش خصوصی مذاکراتی صورت گیرد چنانچه هم اکنون مطالعات و جلسات خوبی در حال انجام است.
وی افزود: امیدواریم بخش خصوصی در سالهای پیش رو اولین ماهواره را در مدار قرار دهد و این گامی مهم برای حرکت به سمت دانش مخابراتی محسوب میشود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پایان با اشاره به برگزاری اولین همایش ملی فناوری فضایی و کاربردهای آن گفت: این همایش اتفاق بسیار مهم و خوبی است که امیدواریم با مشارکت دانشگاهها بتوانیم در ترویج کاربرد فضایی موفق عمل کنیم و در افق ۱۴۰۴ بتوانیم از دانش فضایی در مدیریت زیرکشت، حفاظت از محیط زیست، حوزه منابع آب، اطلاعات لازم را دریافت کنیم و در این عرصه از فناوری فضایی برخوردار باشیم.