به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه روز یکشنبه، یعنی یک روز پیش از دیدار با عبدالفتاح السیسی، همتای مصری خود در قاهره با اعلام اینکه شرایط حقوق بشر و آزادی های فردی در مصر بدتر شده است، هشدار داد این شرایط ممکن است ثبات کشور را تهدید کند.
رئیس جمهور فرانسه اکتبر 2017 هنگام سفر رئیس جمهور مصر به پاریس، از هشدار به وی خودداری کرد و خشم سازمان های غیردولتی را که به طور مرتب در مورد نقض حقوق بشر در این کشور پس از به قدرت رسیدن سیسی در مصر در سال 2014 هشدار می دادند، برانگیخت. امانوئل مکرون در جمع خبرنگاران در قاهره، در آستانه دیداری رو در رو با همتای مصری خود در کاخ ریاست جمهوری مصر، گفت: در مورد مسئله حقوق بشر در مصر، بسیار روشن است که شرایط از اکتبر 2017 بدتر شده است.
وی در ادامه گفت: امروز فکر می کنم که فقط مخالفان سیاسی زندانی نیستند، بلکه مخالفانی در میدان دموکراتیک سنتی نیز در بین زندانیان هستند، افرادی که ثبات رژیم را تهدید نمی کنند، آنها خبرنگاران، همجنسگرایان، زنان و مردانی هستند که اعتقاداتی دارند، اما به نظر من هیچ تهدیدی برای رژیم تلقی نمی شوند. رئیس جمهور فرانسه گفت: در نظر دارد در این سفر که روز سه شنبه پایان می یابد، آشکارتر به مسئله حقوق بشر بپردازد تا تغییری نسبت به اکتبر 2017 را نشان دهد. وی همچنین گفت: آزادی دو زندانی در فهرستی که وی در پاریس به همتای مصریش ارائه کرده بود، نتیجه ای ناکافی است.
بنابر اعلام سازمان های غیردولتی دفاع از حقوق بشر، مصر که متحد راهبردی فرانسه در جنگ با تروریسم تلقی می شود، پس از روی کار آمدن سیسی شاهد « بدترین بحران انسانی عصر حاضر » است. این سازمان های غیردولتی استفاده « نظام مند » از شکنجه (سازمان دیده بان حقوق بشر)، ایجاد جو رعب و وحشت (اتحادیه حقوق بشر) و بازداشت مخالفان ر در مصر محکوم می کنند.
مقامات مصری که انگشت اتهام به سمت آنها نشانه رفته است، بازداشت زندانیان سیاسی را تکذیب می کند و می گویند مقابله با تروریسم مستلزم اتخاذ برخی تدابیر قانونی است، که آزادی کش تلقی می شوند.
امانوئل مکرون گفت: « خط مشی من ثبات و احترام به حاکمیت، اما آنچه که اینجا در حال وقوع است، در بلند مدت حتی ثبات مصر را نیز تهدید می کند. روشنفکران و جامعه مدنی مصر، سیاستی را که در حال حاضر در مصر در حال اجراست، حتی بدتر از سیاست های رژیم (حسنی) مبارک می دانند.»
وی افزود : « من نمی دانم چگونه می توان ادعا کرد که می توان با تشدید سیاستها فراتر از آن چه که قابل قبول یا قابل توجیه است، ثبات پایدار در این کشور را تضمین نمود؟ این کار برای کشور تناقض آمیز و حتی به نوعی شوم خواهد بود.»
با این حال، مکرون قطع هرگونه همکاری با مصر را منتفی دانست و گفت این مسئله به تقویت مشارکت بین قاهره و دیگر « قدرت ها » بر می گردد؛ که به گفته وی کمتر به مسئله حقوق بشر توجه دارند.
وی گفت: « من شرکای دیگر مصر را مد نظر قرار می دهم و بر این عقیده هستم که اگر از پاریس این اقدام یا آن اقدام را محکوم کنیم و تصمیم بگیریم هر گونه همکاری با قاهره را به این دلایل قطع کنیم، این کار مصر را با سرعت بیشتری به طرف روسیه یا دیگر قدرتهایی که منتظر چنین فرصتهایی هستند، سوق خواهد داد. راهبرد این قدرتها این است که به کشورهایی که رفتار استبدادی دارند، بگویند اروپاییها می خواهند به شما درس بدهند، آنها را رها کنید و به طرف ما بیایید خواهید دید که ما شرکای خوبی هستیم و از این وضعیت ناراحت نخواهید شد. این اتفاق مسلما برای حقوق بشر و منافع راهبردی ما به مراتب بدتر خواهد بود.»
رئیس جمهور فرانسه پس از بازدید از سایت باستانی ابوسمبل، در جنوب این کشور به همراه همسرش بریژیت، شامگاه یکشنبه در قاهره با روشنفکران و بازیگران مصری دیدار کرد.
وی قرار است روز دوشنبه در کاخ ریاست جمهوری مصر با عبدالفتاح سیسی دیدار کند. همچنین مراسم امضای حدود سی توافقنامه به ارزش یک میلیارد دلار قرار است پیش از ناهار کاری انجام گیرد. روسای جمهور دو کشور در ضیافت شام نیز شرکت خواهند کرد.