کارشناس مسائل اقتصادی گفت: پایه های مالیاتی کشور اشتباه است و باید اصلاح شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، وحید شقاقی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر با موضوع "نظام مالیاتی، چالشها و راهکارها" گفت، کلی پایه های مالیاتی وجود دارد که باید اصلاح شود و در صورت اصلاح، خیلی از مشکلات کشور حل می شود. وی با بیان اینکه مالیات بر "ابر طبقه و فرادستان" تصویب نمی شود، افزود: آنهایی که درآمد بیشتری دارند؛ مالیات نمی دهند. او با بیان اینکه مالیات بر ثروت در کشورهای سرمایه داری جدی است، افزود: در تمام کشورهای توسعه یافته، مالیات بر ثروت و مالیات بر عایدی سرمایه دریافت می کنند. شقاقی با تاکید بر شفافیت در حوزه مالیات گفت، این مسائل در کشور ما جدی گرفته نمی شود و با این رویه قطعاً نمی توانیم شفافیتی در اقتصاد کشور ایجاد کنیم. او افزود: در کشورهای پیشرفته از نظر اقتصادی، مالیات در باز تولید ثروت خوب عمل کرده است. وی گفت، سهم مالیاتی ما در جهان اندک و این هشدار جدی است و باید پایه های مالیاتی را در سریع ترین زمان اصلاح کنیم. شقاقی تصریح کرد: نظام مالیاتی مهم و ابزاری است برای رسیدن به درآمدهای پایدار. وی گفت، در کشور شاهد تمرکز ثروت شده ایم و مالیات می تواند سوداگری را مهار کند. شقاقی افزود: دولت در لایحه بودجه برای بخش درآمدهای مالیاتی ۱۵۳ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرده است؛ در حالی که سال آینده سال بسیار سختی برای بنگاه ها و تولیدکننده هاست. وی با اشاره به بودجه 98 گفت: با توجه به رکود در تولید و فروش، این میزان مالیات، تحقق پیدا نخواهد کرد. شقاقی افزود: دغدغه ما در سال آینده تورم، نیست بلکه رکود است. وی با بیان اینکه در شرایط رکود، مالیات مشاغل باید کاهش پیدا کند، افزود: به جای افزایش مالیات بر تولید باید پایه های مالیاتی را تغییر دهیم. او گفت، مالیات بر کالاهای لوکس باید شکل بگیرد.
محمدرضا جعفریان - مشاور عالی امور مالیاتی اتاق اصناف دیگر مهمان برنامه گفت، مالیات پرسش گری و دموکراسی می آورد. وی افزود: فرار مالیاتی معضل بزرگی شده است و آماری مشخص در این زمینه نداریم اما بیش از 30 میلیارد تومان است. او گفت: در شرایط رکود نباید افزایش مالیاتی داشته باشیم و در این باره از دولت هم تقاضای اضافه نشدن مالیات بر تولید کردیم. جعفریان با اشاره به زیاد شدن فاصله طبقاتی افزود: برخی درآمدهای زیادی دارند اما مالیات نمی دهد. مشاور عالی امور مالیاتی اتاق اصناف گفت: هزینه های جاری ما زیاد است و دولت نتوانسته چابک سازی کند.
محسن ابراهیمی نماینده سازمان امور مالیاتی دیگر مهمان برنامه گفت، در حوزه مشاغل درصد مالیات نسبت به کلیه منابع مالیاتی و درامدهای عمومی 5 درصد است و این رقم با توجه به اینکه در حوزه مشاغل فعالان اقتصادی ظرفیت های بالاتری دارند عدد پایینی است. وی افزود: در گذشته مقدار زیادی از مالیات های مشاغل بیشتر به دلیل کمبود اسناد و مدارک به صورت براورد تعیین می شد که خوشبختانه با رویکرد و سیاست اخیر سازمان مالیاتی کشور و با همراه کردن طرح جامع مالیاتی و اطلاعات مالیاتی در حال گذر از این مرحله هستیم. مشاغل به سه دسته تقسیم شده است. مشاغل کوچک با استفاده از ظرفیت قانونی تبصره 100 و اعلام سازمان مالیاتی انجام می شود و علاوه بر این در رسیدگی اظهارنامه ها اعلام می شود که در صورت تمایل مالیات سال گذشته قطعی می شود که حدود 50 درصد مشاغل به این طریق ساماندهی شدند.
وی افزود: سایر افرادی که اظهارنامه داده اند نیز دو گروه هستند: یا مدعی هستند نباید به میزان سال گذشته مالیات دهند که با بررسی اطلاعات رسیدگی می شود همچنین با بررسی اطلاعاتی که از سامانه ها بدست می آید در صورت مغایرت رسیدگی می شود. ابراهیمی گفت: مشکل اصلی مالیات طرح و پیشنهاد نیست بلکه در مقایسه با کشورهای توسعه یافته و رشد یافته ریشه اصلی نیاز به درامد مالیاتی برمی گردد. در حوزه اصناف و گمرک سازمان مالیاتی به تنهایی نمی تواند پیگیر باشد بلکه وجود طرح جامع زمانی اثر گذار است که پایگاه اطلاعاتی کامل شود همچنین ارکان دیگر دولت نیز باید همکاری داشته باشند.
نماینده سازمان امور مالیاتی گفت: از نظر کار بخشی مربوط به سازمان مالیاتی می شود که 42 درصد نیروهایی که در بخش املاک و مشاغل گرفتار بودند ساماندهی شده اند و درصدد هستیم بخش املاک برون سپاری شود. در بخش مشاغل دامنه خود اظهاری افزایش یافته است و کسانی که درامدهای بالایی دارند از طریق اطلاعات دیده می شود. فرهنگ مالیاتی درحال تغییر است مخصوصا در حوزه اصناف به سمت فرهنگ سازی رفته اند و درک این موضوع که هرکس درامد و ثروت بیشتری دارد مالیات بیشتری باید بپردازد، آسان تر شده است.
نماینده سازمان امور مالیاتی گفت: سال 95 مشاغل 5 درصد کل درامدهای مالیاتی را تشکیل می دادند که از این رقم85 تا 90 درصد وصول شد. دربخش حقوق کارکنان نیز نسبت مالیات 5 درصد است که به دلیل نظم داشتن بیش از 90 درصد آن وصول شده است. سهم درامدهای مالیاتی حقوق 55 هزار میلیارد و سهم مالیات مشاغل53 هزار میلیارد بود. تعداد درامدی افراد در حوزه مشاغل بسیار پایین است که باید برای سطح درامدی متوسط جامعه و عموم کشور راهکارهای لازم ایجاد شود. او درباره تامین رقم مالیاتی 153 هزار میلیارد تومانی که در بودجه سال آینده درنظر گرفته شده گفت: رقم دیده شده در لایحه بودجه بر اساس افزایش نسبت های مالیاتی بوده است.
او گفت: در ریز انواع مالیات ها و منابع مالیاتی افزایش یک یا 2 درصدی پیش بینی شده بود که در حوزه مشاغل هم در همین نسبت مالیات بسته می شود.