در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان تهران؛
لزوم قاطعیت قضایی در ساخت و ساز غیرمجاز
استاندار تهران: عدم قاطعیت قضایی از دیگر مسائل در بحث قانون گریزی در حوزه تغییر کاربری اراضی است که باید اهتمام جدی داشت
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی استانداری تهران، جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان تهران، با حضور استاندار، میرزایینکو، عضو مجمع نمایندگان استان تهران، امامی امین و تواهن، معاونین استاندار، جمالیپور و فرهادی، فرمانداران ویژه تهران و ری و سایر اعضای این شورا در محل استانداری تهران برگزار شد.
انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران در این جلسه، ضمن تاکید بر لزوم قانونگرایی در امور اجرایی، اظهار داشت: وظایف دستگاههای اجرایی در هر حوزهای مشخص بوده و مبنای همه مسئولین در استان تهران باید عمل به قانون، بدون هیچ استثنایی باشد. چرا که هیچ امری، فراتر از قانون در امور اجرایی نداریم.
وی همچنین، ضمن اشاره به بحث آسیب شناسی در مسئله تغییر کاربری برخی از اراضی، خاطرنشان کرد: متاسفانه در طول سالهای اخیر، اقداماتی در این حوزه صورت گرفته که خروجی آن، عدم صرفه اقتصادی کشاورزی بوده و در عین حال، نتوانستیم، روستا را برای روستایی به بستری، زیستپذیر بدل کنیم. در عین حال، بحث تفکیک باغات نیز از مسائلی است که باید نسبت به آن فکری اساسی داشته باشیم.
محسنی بندپی، تصریح کرد: عدم قاطعیت قضایی نیز از دیگر مسائل مهم در بحث قانونگریزی در حوزه تغییر کاربری اراضی بوده و باید نسبت به آن نیز، اهتمام جدی داشت. چرا که وقتی حکم تخریب درباره یک ساخت و ساز غیرمجاز صادر شده و پس از صدور، این حکم متوقف شود، خروجی مناسبی در بحث برخورد قاطع با سخت و سازهای غیر مجاز نخواهیم داشت.
مقام عالی دولت در استان تهران یادآور شد: عدم بازنگری در طرح هادی روستایی نیز از جمله مسائلی است که باید در اولویت قرار بگیرد. مسئولیت حراست و صیانت از زمینهای کشاورزی، بر عهده جهاد کشاورزی بوده و صدور مجوز هرگونه ساخت و ساز در حریم شهر نیز از سوی شهرداریها ممنوع است. همچنین باید آمادهسازی طرح هادی روستا را در هر روستای با جمعیت بالای ۲۰ خانوار، در دستور کار قرار دهیم.
وی در پایان نیز با تاکید بر لزوم توجه به اصل پیشگیری در حوزه ساخت و سازهای غیرمجاز، عنوان داشت: به جای اینکه پس از ساخت یک بنای غیر مجاز به مسئله ورود کرده و درگیر مسائل ساختاری شویم، باید پیشگیری را مبنا قرار داده و اساسا با رصد مناسب از ساخت این گونه بناها، جلوگیری کنیم.
»» چالش برخورد با ساختوسازهای غیرمجاز
احمد تواهن، معاون امور عمرانی استاندار تهران ضمن اشاره به طرحهای هادی روستایی در استان، اظهار داشت: هم اکنون ۱۴۰ طرح در دست بررسی بوده که ۲۰ درصد آن را طرحهای هادی روستایی تشکیل میدهند. در ۸۰ درصد از این ۲۰درصد نیز ساخت و ساز غیرمجاز صورت گرفته و برای بررسی این مهم چالشهای با جهاد کشاورزی وجود دارد.
وی افزود: به طور مشخص نیز در حال حاضر ۲۳ طرح در دستور کار قرار گرفته که وضعیت آن نیز به زودی روشن خواهد شد. با این همه، تمام کسانی که بنای ساخت و ساز در داخل حریم را دارند، باید از شهرداری اخذ مجوز کنند. البته شهرداری، تنها مجری قوانین شهرداری بوده اما، استانداری تهران به شهرداریها بخشنامه کرده که اگر پروندهای در دستور کار رسیدگی قرار گرفت، حتما استعلام آن از جهاد کشاورزی اخذ شود که اگر این استعلامات منفی بود، شهرداری بر حسب وظیفه از آن جلوگیری کند.
معاون عمرانی استاندار تهران یادآور شد: باید رقم محدودی، صرف مطالعه آسیبشناسی حوزه ساخت و سازهای غیرمجاز کنیم، چرا که نمیتوان بدون شناخت عوامل علمی دخیل در مسئله، انرژی لازم را صرف مقابله با آن کرد.
تواهن خاطرنشان کرد: اکنون، آمار برخوردهای قانونی با ساخت و سازهای غیرمجاز، بیش از خود ساخت و سازها است و همچنان شاهد فعالیت برخی در این مسئله هستیم. بر این اساس، معتقدم که باید کار اساسی در این حوزه صورت داده و به شکل ریشهای آن را حل و فصل کنیم.
»» لزوم جرمانگاری در برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز
نیز ضمن اشاره به لزوم اهتمام ویژه در بحث مقابله با ساخت و سازهای غیرمجاز، اظهار داشت: در حوزه برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز باید شاهد تعیین تکلیف اراضی از سوی جهاد کشاورزی باشیم. به این منوال که بدانیم کدام اراضی به هیچ عنوان، تغییر کاربری نخواهد داشت تا بتوانیم مقابله همه جانبهای با اخلالگران داشته باشیم.
وی افزود: اگر بخواهیم با تغییر کاربری اراضی کشاورزی، مقابله شایسته داشته باشیم، باید جرمانگاری در این حوزه صورت بگیرد، چرا که اقدام مجدد به ساخت و ساز توسط متخلفین، بعد از هر بار تخریب و پرداخت جریمه ناچیز، گواهی بر این مدعا است. بر این اساس، اگر پس از هر ساخت و ساز غیرمجاز، برخورد قاطع حقوقی و قضایی با متخلفین صورت بگیرد، دیگر شاهد تداوم چنین رویههایی در برخی از مناطق نخواهیم بود.
معاون استاندار تهران همچنین یادآور شد: در شهرستان ری، در حوزه ساخت و سازهای غیرمجاز، فرمانداری با تمام توان در کنار نهادهایی نظیر جهاد کشاورزی بوده نهایت همکاری و هم افزایی را با این دستگاهها، جهت برخورد با متخلفین خواهد داشت.
جمالی پور در پایان تاکید داشت: برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز، خط قرمز ما در شهرستان ری است و با تمامی امکانات و اعتبارات در خدمت این مهم هستیم. چرا که بدعت این ساخت و سازها، میتواند در آینده نه چندان دور، دامن پایتخت را گرفته و معضلات و آسیبهای فرسایشی و قابل توجهی را برای استان تهران ایجاد کند.
»»» تهیه سند برنامه ششم توسعه استان تهران و برشهای شهرستانی
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران گفت: پیشوا قطب مهم کشاورزی گلخانهای استان است و میزان تولیدات گلخانهای این منطقه باید تا پایان برنامه ششم حداقل به دو برابر برسد.
نعمتالله ترکی اظهار کرد: برای اولینبار سند برنامه ششم توسعه استان در فصول مختلف تهیه و تدوین شده و علاوه بر آن برشهای شهرستانی برای پیشوا و ۱۵ شهرستان دیگر نیز آماده است که هفته آینده رسماً رونمایی و ابلاغ میشود.
وی با بیان اینکه در این سند تمام مسائل و مشکلات سطح استان تهران تا پایان سال ۱۴۰۰ لحاظ شده است، اظهار کرد: در کنار تهیه برنامه، جدول تأمین منابع پروژهها و برنامهها و بودجهریزی بر اساس عملکرد را نیز انجام دادهایم.
ترکی حوزههای فرهنگی، اجتماعی، زیربنایی و اقتصادی را از محورهای اصلی در سند توسعه استان دانست و گفت: در حوزه آموزشوپرورش ۱۶ هزار کلاس تا پایان سال ۱۴۰۰ در استان تهران نیاز داریم که برنامهریزی کردهایم تا از طریق نوسازی مدارس و خیرین مدرسهساز این اتفاق رقم بخورد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران خاطرنشان کرد: در حوزه فرهنگ نیز هدفگذاریها مشخص است و در شهرستان پیشوا قرار است دو سالن فرهنگی اجتماعی تا سال ۱۴۰۰ احداث شود.
وی افزود: در بخش آبرسانی برای مصارف کشاورزی و آب شرب شهری و روستایی تا پایان سال ۱۴۰۰ برنامهریزیشده و با اجرای برنامه روستاهای پیشوا در زمینه آب شرب باکیفیت نباید هیچ مشکلی داشته باشند.
ترکی ادامه داد: در برنامه تدوینشده حوزههای اقتصادی در بخشهای کشاورزی و واحدهای صنعتی و صنفی لحاظ شده است و با توجه به اینکه پیشوا یکقطب کشاورزی گلخانهای است در پایان برنامه حداقل باید میزان تولیدات گلخانهای به دو برابر برسد.
وی خاطرنشان کرد: در تمام این برنامهها منابعی که تأمین میشود یا مرکزی که خدمت میکند در قالب برنامه دیدهشده و برش شهرستانی آنهم مشخص گردیده است.
لزوم مشارکت مردم و تسهیل گری دولت
ترکی افزود: در تمام فعالیتها و تلاشهایی که در قالب این برنامه قرار است در استان و شهرستانها اجرا شود، رویکرد ما رویکرد مشارکت مردمی است یعنی بخش خصوصی وارد میشود و دولت تسهیل گری و حمایت میکند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران بیان داشت: در تبصره ۱۸ بودجه سال ۹۷ سقف رقم ۶۸ هزار میلیارد تومان در قالب برنامه توسعه اشتغال و بخشهای مختلف حملونقل ریلی، جادهای، بافت فرسوده شهری، حاشیهنشینی و حتی حملونقل ناوگان خودرویی دیدهشده است.
ترکی افزود: از ابتدای سال ۹۲ تاکنون نزدیک ۷ هزار میلیارد تومان از عوارض ارزشافزوده به شهرستانهای استان تهران پرداختشده است.
ترکی با تأکید بر ضرورت برنامه محوری بهجای پروژه محوری، افزود: بازبینی برنامهها از اقداماتی است که در شهرستانها دنبال میکنیم تا هرکدام از دستگاههای اجرایی بهتناسب برنامه ششم، فعالیتها و هدفگذاریهایشان با هماهنگی فرماندار تا سال ۱۴۰۰ پیشبینی شود.
لزوم ساماندهی تولیدات گلخانهای پیشوا
وی با اشاره بهضرورت احداث پایانه صادراتی کشاورزی در پیشوا گفت: پیشوا ظرفیتها و قابلیتهای بالایی درزمینهٔ توسعه دارد و در بخش کشاورزی فعالیتی که در این شهرستان میتواند شکل بگیرد توسعه واحدهای گلخانهای است که تولیدات این واحدها نیازمند ساماندهی است.
ترکی افزود: تولید محصولات گلخانهای در پیشوا مطلوب است، ولی در توزیع با مشکلاتی روبرو هستیم و در قیمتگذاری محصولات صیفی و سبزی سودی که به واسطهها میرسد بیشتر از سودی است که عاید تولیدکننده میشود و این مهم احداث پایانه صادراتی در پیشوا را ضروری کرده است.
وی با اشاره به لزوم احراز اهلیت سرمایهگذار قبل از واگذاری پروژهها گفت: اهلیت سرمایهگذار بر این است که پروژهای که تعریف میشود عدد و میزان سرمایهگذاری مشخص و آنالیز لازم انجام شود تا روشن گردد که با این میزان سرمایه توان آن را دارد که بتواند پروژه را انجام دهید یا این توان را ندارد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران با تأکید بر تلاش در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی، خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی تأکید فراوانی دارند و یکی از مباحث اقتصادی مقاومتی مردمی کردن اقتصاد است و رویکرد ما نیز در اجرای برنامه ششم توسعه استان و شهرستانها نیز تکیه بر مشارکت مردمی است.
ترکی با تأکید بر لزوم عزم و اهتمام مدیران در رفع مشکلات شهرستان پیشوا گفت: باید در نگاهمان به سیستم مدیریتی تجدیدنظر کرده و آن سیستم قدیمی و سنتی را عوض کنیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران خاطرنشان کرد: کار مردم باید انجام شود و اگر انجام ندهیم تضییع حقالناس بوده و فردا باید پاسخگو باشیم؛ مشکل مردمی وقتی حل میشود که خودمان را وقف مردم کرده و شبانهروز کارکنیم.