سید علیرضا مرندی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با تبیین دستاوردهای انقلاب در 40 سال گذشته گفت : بسیاری از جمعیت کشور جوانند و چون دوران قبل از انقلاب را ندیده اند مقایسه وضع آن زمان با دوره کنونی برایشان مشکل است. من در آن دوره معاون وزارت بهداری بودم و مدام به روستاها و مناطق محروم سفر می کردم و اوج مصیبت ها و فلاکتی را که مردم در آن زندگی می کردند، می دیدم.
وی افزود: بعضی از مردم نه به منظور قضاوت بیهوده ، بلکه چون آن دوره را ندیده اند وضع گذشته را نمی دانند به این علت نمی توانند تصور کنند که وضع ما چگونه بود و اکنون چگونه است ؟ پس از انقلاب ، وضع کشور در همه زمینه ها بسیار متحول شد.
مرندی گفت: آن زمان برای گسترش شبکه بهداشتی و درمانی به روستاها و مناطق محروم حتی برای انتقال یخچال های نفتی وارداتی به روستاها وسیله نقلیه و جاده نداشتیم و آن را با قاطر می بردیم.
وی افزود: برای آموزش دختران و پسران ، افرادی که پنج کلاس درس خوانده باشند وجود نداشتند. اصلاً سطح سواد آقایان باسواد در شهرها ، 57 درصد و سطح سواد خانم ها 35 درصد بود و در روستاها و مناطق محروم نیز عملاً همه بی سواد بودند . ما مشکل داشتیم و باید با روحانیون صحبت می کردیم تا مردم را راضی کنند که فرزندانشان را به مدرسه ببرند ؛ البته مدرسه ای هم نبود اما اکنون میزان سواد خانم ها به بیش از 90 درصد رسیده است .
وزیر اسبق بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت : در رژیم گذشته از مجموع 300 دانشجوی در حال تحصیل در دانشکده پزشکی فقط 10 تا 12 نفرشان خانم بودند اما اکنون 70 درصد این دانشجویان ، دخترند . تحول عظیمی در این شاخص ها ایجاد شده است.
مرندی افزود: اکنون 40 درصد اعضای هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی خانم هستند ؛ چنین اتفاقاتی اصلاً در آن دوره مطرح نبود.
وی وضع قبل و پس از انقلاب را از نظر امکانات و زیرساخت هایی مانند جاده ، برق و آب بسیار متفاوت دانست و گفت : قبل از انقلاب به عنوان عضو سپاهی دانش ؛ در جایی زندگی می کردم که باید آب آشامیدنی را از چاه می کشیدیم ، آبی که گل آلود بود و توالت بهداشتی هم نداشتند.
مرندی گفت: از نظر جاده ، مسافتی کوتاه که اکنون در جاده آسفالته با خودرو ، دو سه دقیقه قابل طی شدن است در آن زمان یک ساعته باید طی می شد و مردم هم خودرو نداشتند . تلفن و امکانات ارتباطی هم که اصلاً وجود نداشت.
وی افزود: در حوزه صنعت نیز قادر به تولید هیچ محصولی نبودیم اما اکنون انواع صنایع را در اختیار داریم.
مرندی ، پیشرفت های صنایع موشکی و علوم هسته ای را به عنوان پیچیده ترین و دقیق ترین علوم ، بخشی از دستاوردهای انقلاب برشمرد.
وی گفت: در حوزه بهداشت و درمان که من آگاهی بیشتری دارم ، یکی از شاخص ها ، مرگ و میر مادران ، نوزاران زیر یک سال و کودکان کمتر از 5 سال است که در سال اول انقلاب ، وضع ما از شرایط کنونی افغانستان هم بدتر بود اما اکنون حتی خود را با کشورهای پیشرفته دنیا هم مقایسه می کنیم و اصلا با گذشته قابل مقایسه نیستیم و این پیشرفت ها در حالی است که کشورهای دیگر با جنگ ، تحریم و شرارت های منافقین مواجه نبودند.
مرندی افزود: در زمان جنگ ، شرق و غرب جهان به صدام کمک می کردند ، همه دنیا علیه ما بودند و کشورهای نفت خیز ، قیمت نفت را به زیان ما کاهش می دادند با این حال توانستیم پیشرفت کنیم.
وی گفت: شرایط ما در رقابت با کشورهای دیگر مانند مسابقه دو بود که همه دوندگان بدون مانع می پریدند اما ما باید از روی مانع می پریدیم که طبعاً حرکت ما کُندتر بود اما ما برغم همه موانع از کشورهای مشابه و غیر مشابه وضع بهتری داریم . بنا بر این ، وضع ما اصلاً قابل مقایسه نیست.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی با رد این ادعا که اگر انقلاب پیروز نمی شد پیشرفت ایران بیشتر بود گفت : همیشه می شود ادعا کرد ، من هم می توانم ادعا کنم که این جا نقطه مرکزی زمین است اگر قبول ندارند بیایند متر کنند ؛ همیشه برای هر چیزی می شود ادعا کرد . جمهوری اسلامی که فقط 40 سال در مصدر امور است ، قبل از آن ، 2500 سال نظام پادشاهی حاکم بود مگر چه تاجی بر سر ملت زدند که این 40 سال می زدند ؟
مرندی افزود: قبل از انقلاب ، مسئولان کشور سرسپرده بیگانگان بودند چنان که در خیلی دیگر از کشورهای منطقه این گونه اند . درآمدهای کشور عمدتاً مربوط به نفت بود و منابع کشور تاراج می شد و به جیب اجانب ، شاه ، خاندان و اطرافیانش می رفت.
وی گفت: وضع آن دوره ما ، شبیه وضع کنونی برخی کشورهای منطقه بود که امکاناتشان را حاتم بخشی می کنند. با این اوصاف ، هر حکومتی غیر از جمهوری اسلامی بر کشور حاکم بود همانند قبل ادامه می یافت که همه امکانات کشور را متعلق به خود می دانستند و به بیگانگان باج می دادند پس ممکن نبود که پیشرفتی حاصل شود .
مرندی افزود: اگر تحصیل کنیم و مانند وضع کنونی از توانایی صنعتی و فناوری برخوردار باشیم دلیلی ندارد که زیر بارشان برویم آنان می خواهند ما را ناتوان و عقب مانده نگه دارند تا همیشه بر ما حکومت کنند و دستمان جلوشان دراز باشد.
وی همچنین درباره آسیب خاندان گرایی و آقازادگی در انقلاب و راه مقابله با آن گفت : آمار و ارقام دقیقی از این موضوع ندارم اما گاهی یک کلاغ ، چهل کلاغ می شود و انسان نمی تواند قضاوت دقیقی کند . اگر چنین اتفاقی افتاده باشد این را نمی شود خدمت به انقلاب محسوب کرد.
مرندی افزود : حضرت امام (ره) اجازه نمی دادند فرزندشان در مصادر اجرایی کار کنند و مرحوم حاج احمدآقا را منع کرده بودند چنانکه مقام معظم رهبری همین رویه را دارند ، کدام یک از فرزندانشان که افراد تحصیل کرده و برومندی هستند در مناصب اجرایی هستند ؟ دامادها و دخترهای ایشان نیز چنین ویژگی هایی دارند اما کدامشان چه منصبی دارند ؟ کدامشان چه اموالی دارند ؟ حتی مالک منزل مسکونی نیستند با این که سنی از آنان گذشته است .کجا آثاری از نفوذ و شغل آنان می بینید ؟
وزیر اسبق بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی تاکید کرد: اگر کسی خویشاوندسالاری کند هرجا که باشد ظلم است و مدیران بالادستی که از این رانت ها آگاهی دارند باید این افراد را حذف کند . افراد ثروتمند نیز نباید مسئولیت ها را بر عهده بگیرند زیرا مسئولان باید درد مردم را بهتر درک کنند.
وی با بیان این که آقازادگی مفهوم ندارد ، آقاهای ایران را پس از امام (ره) و رهبری ، شهدا ، جانبازان و فرماندهان بزرگ سپاه و ارتش برشمرد که در جبهه ها از جانشان گذشتند ، جانباز شدند و یا در حال خدمات رسانی به مردم هستند .
مرندی ایجاد رانت برای نزدیکان مسئولان را ظلم دانست و با تاکید بر شایسته سالاری افزود: فرزندان مسئولان با فرزندان مردم مساوی اند ، اگر کسی چنین کاری می کند هم خودش ظلم کرده ، هم فرد بالادستی که چنین افرادی را به کار گرفته است و برای از بین رفتن این اتهام ، چنین افرادی باید خودشان استعفا دهند.
شرایط بهداشتی در دوره پهلوی بسیار اسفبار بود
وی همچنین درباره شرایط کنونی بهداشتی کشور در مقایسه با دوره پهلوی گفت: آن دوره ، وضع بسیار اسفباری بود. اوایل انقلاب ما چند بیمارستان در معدود شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان و شیراز داشتیم که خدمات قابل قبولی به مردم ارائه می کردند اما خارج از آن ، هر جا که بیمارستان داشتیم وضع اسفباری داشت زیرا اغلب پزشکان ما هندی، پاکستانی و یا بنگلادشی بودند.
مرندی افزود: آنان هم بهترین پزشکان آن کشورها نبودند بلکه کسانی بودند که از همه جا مانده بودند و ما هم حق انتخاب نداشتیم بارها از سُفرا می خواستیم که ما پزشکان را انتخاب کنیم می گفتند خودشان انتخاب می کنند.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، وضع پزشکی ما در رژیم طاغوت را بسیار عقب مانده دانست و گفت: بر اساس آمار نظام پزشکی، تعداد پزشکان کشور 12 تا 14 هزار بود که عمدتاً در تهران و شهرهای بزرگ متمرکز و شهرهای کوچک و روستاها محروم بودند . به یاد دارم که پس از انقلاب برخی اهالی سیستان و بلوچستان با لباس های محلی به تهران می آمدند تا خدمات اولیه پزشکی دریافت کنند چون در استانشان این خدمات ارائه نمی شد.
وی افزود: در دوره مسئولیتم در معاونت بهداری در سفر به کردستان شنیدم تنها متخصص زنان و زایمان ، استان را ترک کرده است و کل استان حتی یک متخصص زنان و زایمان نداشت و مشابه این را در استان های دیگر ، زیاد داشتیم.
مرندی گفت : در استان چهارمحال و بختیاری فقط سه پزشک داشتیم که یکی از آنان ، همکلاسی من بود و زمانی که به عنوان نماینده مجلس رأی آورد و به تهران آمد می گفت با آمدنش به تهران، 30 درصد پزشکان ایرانی از استان چهارمحال رفته اند. فکر کردم اتفاقی روی داده است که در پاسخ گفت "من آن 30 درصدم زیرا فقط سه پزشک داشتیم که با آمدنم به تهران ، بیش از دو پزشک در استان نیست".
وی افزود: در استان سمنان برای یک عمل جراحی اورژانس متخصص بیهوشی نبود در همه استان ها برای متخصصان بیهوده مشکل داشتیم یادم می آید زمانی که وزیر بودم از سمنان به من تلفن زدند و گفتند مرد بی سوادی هست که با اِتِر می تواند بیماران را بیهوش می کند تا جراح هندی آنان را عمل کند ! و چنین کارهای خطرناکی که جان مردم را به خطر می انداخت انجام می دادیم چون امکانات نداشتیم.
مرندی گفت : قبل از انقلاب در کشور واکسیناسیون انجام نمی شد ؛ در کوی اساتید که استادان زندگی می کردند فقط 8 درصد فرزندانشان واکسن زدند ؛ وقتی استادان تحصیل کرده فقط 8 درصد کودکانشان را واکسینه کردند ، تکلیف مردم که روشن است.
به هر درمانگاهی می رفتیم با اتاق های مملو از مبتلایان به سرخک، سیاه سرفه، کزاز، فلج اطفال، دیفتری، سل و مالاریا مواجه می شدیم
وزیر اسبق بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی افزود: به این علت ، بیماری های واگیر غوغا می کرد و به هر درمانگاهی می رفتیم با اتاق های مملو از مبتلایان به سرخک، سیاه سرفه، کزاز، فلج اطفال، دیفتری، سل و مالاریا مواجه می شدیم ، بیماری هایی که بیداد می کرد و بیماران می مردند چون درمانی نبود.
وی گفت: آن وضع را مقایسه کنید با سال های پس از انقلاب که در پی واکسیناسیون مردم و تاسیس شبکه بهداشت و درمان، دیگر ابتلا به این بیماری ها را نمی بینید . سل و تمام بیماری های همه گیر که آن دوره بیداد می کرد ریشه کن شده است. این مسائل در همان سال های ابتدای انقلاب با دلسوزی و تلاش متخصصان در حوزه بهداشت و درمان حل شد.
مرندی افزود: قبل از انقلاب ، آب آشامیدنی در روستاها نبود و ما در وزارت بهداری به عهده گرفتیم که آب آشامیدنی روستاها را لوله کشی کنیم و بهورزان ما هر روزه با استفاده از کلر ، آب را ضد عفونی می کردند.
وی گفت: سالانه 36 هزار بچه زیر 5 سال داشتیم که فقط از اسهال می مردند. با همین کارهایی که برای لوله کشی آب آشامیدنی ، ترویج تغذیه با شیر مادر و آموزش مردم برای ضدغفونی آب کردیم ، همان رقم مرگ و میر در مدت دو سه سال به 200 نفر کاهش یافت.
وی افزود: یا مثلاً درباره ابتلا به کزاز در کشور ، چون مادران واکسن کزاز نمی زدند طبق آمار گزارش شده ، سالانه 11 هزار نوزاد مبتلا داشتیم که بر اثر این بیماری مردند چون پس از زایمان روی ناف نوزادان خاکستر یا فضله حیوانات می گذاشتند اما به محض واکسیناسیون مادران ، این آمار در دو سه سال به 7 تا 8 نفر رسید که آن هم افغانی هایی بودند که مخفیانه وارد کشور شده و واکسینه نشده بودند.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی گفت : چند هزار پزشک هندی، پاکستانی ،بنگلادشی و فیلیپینی در کشور فعالیت می کردند که خیلی از آنها اصلاً پزشک نبودند. از میان این افراد ، کسانی که تخصص داشتند پزشک بودند اما خیلی ها تخصص نداشتند و صرفا لیسانسه پزشکی بودند ، مانند دانشجویان پزشکی که دوره انترنی را نگذرانده اند.
مرندی افزود: این ها بیشتر برای امنیت خاطر بودند تا این که به درد بخور باشند . آن وضع را مقایسه کنید با اکنون که خوشبختانه با ایجاد شبکه درمانی و بهداشتی به ویژه با لایحه ای که به مجلس بردیم و با ایجاد وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، دانشکده های علوم پزشکی را از وزارت علوم منفک و با ادغام در وزارت بهداری ، این وزارتخانه تاسیس شد.
وی گفت: بلافاصله پس از تاسیس این وزارتخانه ، دانشجویان را افزایش دادیم و در همان سال نخست ، تعداد دانشجویان پذیرش شده از حدود هزار دانشجوی پزشکی به حدود 7 هزار نفر رسید و در چند سال توانستیم در پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، پرستاری، مامایی و رشته های بهداشتی به خودکفایی برسیم.
ابتدای انقلاب فقط یک برنامه دکترای تخصصی در کشور داشتیم که دو دانشجو پذیرش می شدند اما اکنون تعداد این دانشجوها به بیش از 6 هزار نفر رسیده است
مرندی افزود : در ابتدای انقلاب فقط یک برنامه دکترای تخصصی در کشور داشتیم که دو دانشجو پذیرش می شدند اما اکنون تعداد این دانشجوها به بیش از 6 هزار نفر رسیده است.
وی پیشرفت های پزشکی پس از انقلاب را در هر زمینه ای با قبل از انقلاب غیرقابل قیاس دانست و گفت :کدام کشور می تواند در 40 سال ، همه این کارها را کند کسانی که می گویند اگر انقلاب پیروز نمی شد این پیشرفت ها حاصل می شد بگویند کدام کشور 40 سال قبل این وضع را داشت و اکنون به این سطح رسیده است.
مرندی افزود: البته پیشرفت ها باید بیشتر از حد کنونی هم می بود منتهی باید در نظر بگیریم که شرایط ما چگونه بود و کدام ماه و سال بوده است که در کشور مشکل نداشتیم ؟ از همان ابتدا با تحریک منافقین علیه مردم و نظام و با کشتارهای خیابانی ، امنیت را از ملت سلب کردند . در جنگ تحمیلی 8 ساله ، شرق و غرب عالم علیه ما بودند و همه جور سلاح ، حتی سلاح های شیمیایی به صدام ملعون دادند.
وی گفت: کشورهای غربی به کمک کشورهای نفت خیز، قیمت نفت را به شدت پایین آوردند تا ما که تنها منبع درآمدمان نفت بود دچار مشکل شویم آن هم در شرایطی که به علت حملات هوایی عراق ، خارک تنها جایی بود که از آن می توانستیم فقط یک میلیون بشکه نفت استخراج و صادر کنیم .
وزیر اسبق اقتصاد افزود: قیمت نفت را از 40 و اندی دلار به حدود 8 دلار کاهش دادند که یک و نیم دلارش مربوط به هزینه های استخراج بود و صرفا 6 و نیم دلار بابت هر بشکه باقی می ماند که عمده آن نیز صرف تأمین هزینه های جنگ تحمیلی می شد در غیر این صورت کشور را می گرفتند.
مرندی گفت: آن چه از درآمدهای نفتی برای توسعه کشور باقی می ماند مقدار بسیار محدودی بود با این حال با دلسوزی مسئولان آن دوره ، شبکه بهداشت و درمان ایجاد شد که هنوز هم از برکاتش استفاده می کنیم و بهترین خدمات ارائه می شود.
وی افزود: این شبکه حتی الگویی برای دیگر کشورها و مجامع جهانی شد به نحوی که سازمان جهانی بهداشت، یونیسف و تمام نهادهای وابسته به سازمان ملل همان وقت اعلام کردند که از جمهوری اسلامی الگو بگیرید ؛ می گفتند ایران یگانه کشوری است که در زمان جنگ هیچ بیماری همه گیری نداشته است در حالی که در جنگ جهانی ، چند برابر کشته های میدان جنگ از همه گیری بیماری ها می مردند.
مرندی اضافه کرد: در آن دوران ، نه فقط بیماری های همه گیر نداشتیم که شاخص های بهداشتی نیز ارتقاء یافت در حالی که شاخص های بهداشتی در دیگر کشورهای درگیر جنگ به شدت سقوط می کند.
در کشورمان در زمان جنگ، شاخص های بهداشتی به شدت ارتقا یافت
وی گفت : در عراق از زمان حمله امریکایی ها شاخص های بهداشتی این کشور از بین رفت، سوریه نیز همین طور اما در کشورمان در زمان جنگ، شاخص های بهداشتی به شدت ارتقا یافت.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی افزود : پس از تصویب قانون ایجاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، بلافاصله در هر استان یک دانشگاه علوم پزشکی تأسیس شد در حالی که در استان های محروم مانند سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، ایلام و لرستان اصلاً استاد که هیچ ، پزشک متخصص هم نبود چه رسد به دانشگاه .
مرندی گفت: ایجاد این دانشگاه ها سبب شد که در همان سال نخست ، برای هر استان دانشجو پذیرش کردیم و دانشجویان پزشکی به حدود 7 هزار نفر رسیدند و چند برابر این رقم نیز دانشجویان گروه پزشکی پذیرش شدند.
وی افزود: استادان پزشکی در دانشگاه های تهران، شهید بهشتی ، اصفهان، تبریز ، مشهد و شیراز علاوه بر تدریس در دانشگاه محل خدمت به خط مقدم جبهه نیز می رفتند و خدمت می کردند و حتی برخی ار آنها شهید شدند .
مرندی اضافه کرد: این استادان در دانشگاه های جدیدالتأسیس هم می رفتند و آموزش می دادند و با همین کارهای انقلابی تعداد پزشکان ما از حدود 14 هزار نفر به حدود 150 هزار نفر افزایش یافت.
وی گفت: در همان سال های جنگ اصلاً فوق تخصص در کشور نداشتیم اما پس از ایجاد وزارتخانه بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در 26 رشته فوق تخصص ایجاد و با تربیت دانش آموخته های این رشته ها ، اصلاً نیازی به اعزام بیمار به خارج نداشتیم .
وزیر اسبق اقتصاد افزود : این در حالی است که اوایل انقلاب ، بیماران ما مجبور بودند برای درمان به خارج از کشور بروند مانند درمان های ناباروری ، پیوند و حتی کارهای تشخیصی اما به محض این که تعداد پزشکان و فوق تخصص های ایرانی افزایش یافت کشور کلاً بی نیاز شد و اکنون نه فقط حتی یک مورد درخواست اعزام به خارج نداریم بلکه از خارج به ویژه کشورهای همسایه برای درمان به ایران سفر می کنند.
این پیشرفت ها را برای یک کشور دیگر مثال بزنند که در این مدت کوتاه توانسته باشد به این توانمندی ها دست یابد و حال آن که تمام این پیشرفت ها، همزمان با کودتاها، انواع تحریم ها و جنگ تحمیلی بوده است
مرندی گفت : این پیشرفت ها را برای یک کشور دیگر مثال بزنند که در این مدت کوتاه توانسته باشد به این توانمندی ها دست یابد و حال آن که تمام این پیشرفت ها، همزمان با کودتاها، انواع تحریم ها و جنگ تحمیلی بوده است. اصلاً چه سالی بود که ما تحریم نباشیم.
وی افزود: در گذشته ما هیچ تجهیزات پزشکی نمی ساختیم به نحوی که حتی وسایل پزشکی مانند نخ و سوزن را هم باید وارد می کردیم اما از همان زمان به تدریج اقداماتمان را برای تولید تجهیزات پزشکی آغاز کردیم و اکنون نیمی از تجهیزات پزشکی لازم در کشور حتی پیشرفته ترین ها را تولید می کنیم. کدام کشور این کارها را کرده است ؟ ما به رغم همه سختی ها ، کارنامه افتخار آمیزی در حوزه بهداشت و درمان داریم.
مرندی همچنین نقش مجلس را در رفع مشکلات نظام پزشکی بسیار موثر دانست و گفت: اوایل انقلاب، زمانی که معاون بهداشت بودم و آقای منافی وزیر بهداری بود شبکه بهداشت و درمان را طراحی کردیم. در سال های 51 تا 55 طرحی تحقیقاتی در روستاهای ارومیه درباره ایجاد این شبکه انجام شد و نشان داد که با استفاده از دختر و پسرهای تحصیل کرده بومی برای خدمات رسانی بهداشتی می شود مرگ و میر کودکان و مادران را کاهش داد که البته این طرح محدود و فراموش شده بود.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی افزود: بعد از انقلاب که حضرت امام (ره) مدام می فرمودند به کوخ و مستضعفان کمک کنید به نظرم رسید که همان طرح تحقیقاتی را در کل کشور گسترش دهیم و از مرز تا مرز ، هر جا روستا و مناطق محروم هست در سطوح مختلف اجرا کنیم.
وی گفت: وقتی طرح این شبکه را به دولت بردیم تا با تصویب آن اجرا کنیم دولت اعلام کرد که پول ندارند ، راست هم می گفتند پول نبود آن زمان محدودیت های اقتصادی شدیدی داشتیم ، نفت را نمی توانستیم استخراج کنیم و اگر استخراج می شد نمی توانستیم بفروشیم و عملاً برای دفاع مقدس هزینه می شد.
مرندی افزود: با پرهیز دولت از تصویب طرح ، آن را به مجلس بردیم و نمایندگان را توجیه کردیم که چه مفهومی دارد ؛ آسان هم نبود چون درباره ایجاد بیمارستان هزار تخت خوابی نمی گفتیم که تحت تأثیر قرار بگیرند ؛ می گفتیم در روستاها می خواهیم خانه بهداشت ایجاد کنیم که تا جوانان روستایی را برای خدمات رسانی بهداشتی آموزش دهیم.
وی گفت: ابتدا برای نمایندگان جا نمی افتاد؛ حتی به آنان برمی خورد که پس از انقلاب می خواهیم این کارهای کوچک را بکنیم اما آنقدر خوب توجیه شدند که در آخرین روز تصویب بودجه ، بالاخره موافقت کردند که برای اجرای آزمایشی آن در یکی از شهرها از هر استان ، اعتباری اختصاص بدهند .
مرندی افزود: مقرر شد که اگر طرح را خوب اجرا کردیم سال بعد باز هم بودجه بدهند ؛ اگر موافقت نمی کردند شبکه بهداشت و درمان کنونی را نداشتیم. سریع رفتیم در یکی از شهرهای هر استان اجرا کردیم که نتیجه خوبی داشت و سال بعد و سال های پس از آن نیز شبکه ایجاد شد.
وی گفت : وقتی پزشک کم داشتیم با وزرای وقت علوم و بهداری رایزنی کردیم و طرح تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را به مجلس بردیم و توجیه کردیم که اگر این وزارت تشکیل شود دانشکده های علوم پزشکی را از وزارت علوم منتقل و با وزارت بهداری ادغام کنیم می توانیم دانشجوها را در رشته های مختلف پزشکی افزایش دهیم و نیازهای کشور را تامین کنیم.
اکنون بیش از 12 درصد آموزش عالی کشور در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
وزیر اسبق بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی افزود: پس از ادغام و ایجاد دانشکده های علوم پزشکی در وزارت بهداری ، استادان ، محور کار شدند و این سبب شد که آموزش پزشکی جامع نگر و شمار دانشجویان پزشکی افزوده شود و هم تحقیقات گسترش یابد به نحوی که اکنون بیش از 12 درصد آموزش عالی کشور در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی است اما بیش از 30 درصد تحقیقات مربوط به این حوزه است.
مرندی گفت : در جاهایی که نمایندگان مجلس را توجیه کردم و به ما اعتقاد داشتند بسیار موثر بودند و این گونه شبکه بهداشت و درمان ما در دنیا الگو معرفی شد.
وی افزود: همین چند سال قبل امریکایی ها برای اجرای الگوی شبکه بهداشت و درمان ما در ایالات می سی سی پی، لوزیانا و آلوباما ، گروهی را برای کسب آموزش های لازم از استادان ما به ایران فرستادند . این شبکه در خیلی کشورهای دیگر هم ایجاد شد.
مرندی گفت : پیرو تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رئیس فدراسیون آموزش پزشکی جهان در زمان جنگ به ایران آمد و پس از بازگشت در مصاحبه ای اعلام کرد که این اقدام جمهوری اسلامی ایران ، کاری است که ما باید در قرن 21 در دنیا انجام بدهیم.
وی همچنین درباره رتبه و جایگاه پزشکی ایران در جهان گفت : از نظر تولید علم ، خیلی پایین بودیم اما اکنون از رتبه 15 جهانی خورداریم . از نظر درمان به جای آن که بیماران ما به خارج سفر کنند از ملت های دیگر به ایران سفر می آیند. در زمینه بهداشت نیز شاخص های ما بسیار ارتقا یافته است .
مرندی افزود: به عنوان نمونه در دروه گذشته ، اصلا جراحی های پیوند در ایران انجام نمی شد اما اکنون در کشورمان بیش از همه کشورهای منطقه جراحی پیوند و دیگر اعضا انجام می شود . همچنین در جراحی پیوند دیگر اعضا مانند قرنیه، کلیه ، ریه ، قلب و نیز در زمینه ناباروری ، سرآمد منطقه ایم به نحوی که حتی کشورهای مدعی منطقه مانند ترکیه از چنین پیشرفت هایی برخوردار نیستند.
وی گفت : در حوزه ناباروری نیز اصلا تجربه نداشتیم اما اکنون این کار را با بهترین کیفیت و بالاترین بازدهی انجام می دهیم بنابراین وضع ما در حوزه پزشکی بسیار خوب است اما به اندازه کافی ، دستاوردهای خود در حوزه پزشکی تبلیغ نمی کنیم.
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی همچنین درباره مکاتبه اش با سازمان ملل متحد با مضمون اعتراض به تحریم های اقتصادی آمریکا علیه کشورمان گفت : این نامه ها بی تاثیر نبود اما شاید بیشترین تاثیرش این بود که دنیا بفهمد که ما مظلومیم .
اگر چه امریکایی ها مدعی اند که در تحریم ها به دارو و غذا کاری ندارند اما دقیقا به همان ها کار دارند
مرندی تصریح کرد : اگر چه امریکایی ها مدعی اند که در تحریم ها به دارو و غذا کاری ندارند اما دقیقا به همان ها کار دارند . بالاخره وقتی تحریم ها اعمال می شود ما نمی توانیم پول انتقال دهیم و کالا بخریم اعم از این که دارو و غذا باشد .
وی گفت: بنابراین همه تحریم های امریکا و هم پیمانانش مستقیما برای فشار و خسارت برملت ایران ، ابتلای آنان به بیماری و سوء تغذیه و در نتیجه، قرار دادن آنان در مقابل حکومت اعمال می شود.
مرندی ، پیشرفت های کنونی کشور را برغم تحریم های امریکا ، مرهون لطف الهی و درایت مسئولان دانست که کشور را پیش برده ایم .
وی افزود: اصلا شاید اگر تحریم های دشمن نبود در حوزه های مختلف مانند انرژی اتمی ، سلول های بنیادی و مانند آن به توانایی های کنونی دست نمی یافتیم .
مرندی گفت: وقتی امریکایی ها و اروپایی ها سوریه را محکوم به استفاده از سلاح های شیمیایی علیه ملتش کردند با سازمان ملل مکاتبه کردیم و به طور مستدل ثابت شد که ادعاهایشان دروغ محض است چنان که وقتی می خواستند سوریه را محکوم کنند بالاجبار دست برداشتند چون دستشان باز شد . نامه نگاری ما بی تاثیر نبود اما ظلم وستم آنان نیز پایان ناپذیر است.
وی همچنین درباره موقعیت و اشتغال کنونی فرزندانش گفت : فرزندانم در امریکا متولد شدند ؛ ابتدا پسرم و سپس دو دخترم به فاصله دو سال و سه سال متولد شدند . پسرم 14 ساله بو دخترانم 10 و 11 ساله بود که به ایران آمدیم و در اینجا به تحصلاتشان ادامه دادند و دانش آموخته دانشگاه هستند.
مرندی افزود: پسرم که در رشته ادبیات انگلیسی تحصیل کرد اکنون " استاد تمام " دانشگاه تهران است و همه روزه به عنوان مدافع جمهوری اسلامی در بی بی سی ، سی ان ان ، الجزیره و دیگر رسانه های بین المللی مشغول به مناظره است .
وی اضافه کرد: دختر بزرگم در دانشگاه الزهرا دانشیار و در آستانه استاد شدن و دختر کوچکم در دانشگاه آزاد اسلامی است . دختر بزرگم در سال های گذشته سه ، چهار بار به دعوت دانشگاه های امریکا برای سخنرانی به آن جا سفر کرد و فقط برای چند روز اقامت داشت . همه فرزندانم ازدواج کرده اند و از همه ، نوه دارم . فرزندانی بسیار متدین و حزب الهی که آقازادگی هم ندارند.
وزیر اسبق بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت : شاید سبب خجالت فرزندانم شود اما هنوز برای زندگی روزمره به آنان کمک می کنم و سعی دارم همان طور که برای فرزندانم در سنین مدرسه زمینه ازدواج فراهم کردم برای نوه ها نیز چنین کنم که زودتر بچه دار شوند و خدای ناکرده به فساد کشیده نشوند .
مرندی افزود: پسرم با این که 2 سال تازه از آمریکا آمده بود در سال 66 به جبهه رفت و به تناوب در هر عملیات حتی در عملیات مرصاد شرکت کرد و در عملیات کربلای 5 جانباز شد .
تردید ندارم که ازهمه کشورها بهتر خواهیم شد چنان که در این 40 سال پیشرفت کردیم بی تردید پس از این نیز با سرعت بیشتر پیش خواهیم رفت
وی همچنین افق آینده جمهوری اسلامی ایران را مطلوب پیش بینی و تاکید کرد: تردید ندارم که ازهمه کشورها بهتر خواهیم شد چنان که در این 40 سال پیشرفت کردیم بی تردید پس از این نیز با سرعت بیشتر پیش خواهیم رفت.
مرندی افزود: می بینید کشورهایی که مانند امریکا علیه ما دشمنی می کردند خودشان در حال افولند ؛ اروپایی های بیچاره که جلوی امریکا نمی توانند بایستند و با این که خیلی قول ها به ما دادند نتوانستند ادا کنند . برخی کشورهای عربی که با ما دشمن هستند آن قدر بدبختند که به دریوزگی افتادند اما در مقابل ، بسیاری ملت های مسلمان چشم امیدشان به جمهوری اسلامی است.
وی گفت: امام (ره) و مقام معظم رهبری بارها فرموده اند که در فجایع پس از انقلاب علیه کشورمان دست امداد غیبی در همه جا دیده می شود . یکی از همین مددهای غیبی که قابل کتمان نیست واقعه طبس است ، عملیاتی که امریکایی ها چند ماه برایش تمرین کرده بودند و هواپیماها و بالگردهایشان را با همدستی چند جاسوس در بیابان های طبس فرود آوردند.
مرندی افزود: اما زمانی که خواستند به طرف تهران پرواز کنند ، خداوند شن های بیابان را بلند کرد و با طوفان به هم خوردند ، سوختند و مردند . ماجرایی که هیچ کس از آن اطلاع نداشت تا فردای روز واقعه که در نماز جمعه مطلع شدیم .
وی گفت: مشابه این وقایع زیاد روی داده است مانند توطئه کودتا که یکی از کودتاچیان به اصرار مادرش ، طرح کودتا را به آیت الله خامنه ای خبر داد و جلوی کودتا گرفته شد .
مرندی ، ترورهای وحشیانه منافقین و تحریم هایی را که همواره علیه ما اعمال کرده و می کنند از دیگر دشمنی ها علیه ملت ایران برشمرد که به لطف خداوند شکست خورده اند و ملت ، آبدیده تر شدیم .
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی ، هدف اصلی حمله نظامی امریکا به سوریه ، عراق و افغانستان را ایران دانست که نه فقط به اهدافشان دست نیافتند بلکه این کشورها هم عضو جبهه مقاومت شدند .
وی تاکید کرد: آینده را فوق العاده خوب می دانم و وضع بهتری برای ما پیش می آید و ذره ای تردید ندارم که به بهترین موفقیت ها می رسیم اما باید قدرشناس الطاف الهی باشیم