به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما به نقل از پایگاه خبری یورک الرت در اینترنت؛ محققان علوم پزشکی در انجمن آمریکایی علوم پیشرفته اعلام کردند کم خوابی, آزاد شدن مولکول های تائو tau را در مغز تشدید می کند و به این ترتیب, زمینه برای ابتلا به طیف وسیعی از بیماری ها از جمله آلزایمر فراهم می شود.
مطالعه محققان بر روی مدل های انسانی و حیوانی نشان می دهد چرخه های بیداری و خواب بر سطوح این پروتئین در مغز ما تاثیر می گذارد. در زمان بیداری, این پروتئین در مایع مغزی تجمع می یابد که این روند, هنگام بروز بی خوابی های متعدد, تشدید می شود.
محققان می گویند مطلوب نگاه داشتن دوره های خواب کمک زیادی به جلوگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر می کند.
پروتئین تائو مولکولی در درون نورون هاست که به داخل مایع مغزی نخاعی آزاد می شود و در صورت تجمع غیر معمول, زمینه را برای ابتلا به بیماری آلزایمر فراهم می کند. در صورتی که این پروتئین در منطقه ای از مغز جمع شود به تدریج به دیگر مناطق نیز منتشر می شود. پیشتر تغییرات در الگوی خواب را با آزاد شدن سطوحی از مولکول بتاآمیلوئید همراه می دانستند.
دکتر جراح هولت Jerrah Holth و همکارانش در این بررسی دریافتند در مرحله موسوم به تاریک dark period که طی آن موش های آزمایشگاهی به میزان 70 درصد از زمان شبانه روز را بیدار می مانند سطوح این مولکول دو برابر می شود.
در واقع با ایجاد دوره های بی خوابی و محرومیت از خواب, سطح این پروتئین به شدت بالا می رود و این تجربه را در انسان هایی که محرومیت از خواب داشتند هم مشاهده کردند.
محققان بر این باورند که با کنترل خواب و نگاه داشتن سطح آن در حد معمول و طبیعی, می توان از خطر ابتلا به بیماری های تخریب کننده دستگاه عصبی از جمله آلزایمر کاست.
بر اساس آمارها برآورد می شود حدود پنج میلیون و چهارصد هزار نفر در آمریکا به بیماری آلزایمر مبتلا باشند که هیچ درمانی ندارد ولی برخی داروها، قادرند شرایط قوای شناختی بیماران را کنترل کنند. با بالا رفتن سن و پیر شدن سلول ها، ترشح ماده شیمیایی سروتونین کاهش می یابد، بدین ترتیب ارتباط بین سلولی و انتقال اطلاعات دچار مشکل می شود.
این مشکل بیشتر از همه در بخش حافظه و خاطرات خود را نشان می دهد.
خاطره ها ترکیبی هستند از یادآوری دیده ها و شنیده ها و احساسات که برای یاداوری آن ها مغز نیاز به برقراری یک ارتباط پیچیده سلولی بین همه بخش ها دارد. به همین علت با بالا رفتن سن و کم شدن ترشح سروتونین در مغز، خاطره ها کمرنگ یا فراموش می شوند.
در بیماری آلزایمر ترشح سروتونین به شدت کاهش می یابد اما این مسئله همیشه به علت پیر شدن سلول ها نیست.
سکته مغزی که باعث از دست رفتن بخشی از سلول های مغز می شود یا شوک عاطفی پس از دست دادن عزیزی می توانند خطر ابتلا به آلزایمر افزایش دهند.
آلزایمر با از دست دادن حافظه کوتاه مدت، فراموش کردن آدرس ها و اسم ها آغاز می شود و کم کم تا آنجا پیش می رود که فرد حتی راه بازگشت به خانه را فراموش می کند.
بیماری آلزایمر متاسفانه درمانی ندارد اما می توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.