ترفند امريکا براي فرار از انزوا
امريکا در دو راهي لغو يا مواجهه با انزوا در نشست ورشو، به برگزاري نشست در ازاي تغيير محورهاي مورد بحث بدون اشاره به ايران تن داد.
وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه با صدور بيانيه اي اعلام کرد که در نشست ورشو با عنوان "آينده صلح و امنيت در خاورميانه" که قرار است در روزهاي 13 و 14 فوريه در ورشو پايتخت لهستان برگزارشود اين موضوعات نخست «بحرانهای منطقهای و تاثیر آن بر غیرنظامیان در منطقه" . دوم "توسعه موشکی و منع تکثیر ". سوم" "امنیت سایبری و تهدیدهای نوظهور در بخش انرژی" و چهارم "مقابله با افراط گرایی" بررسي مي شود.
پيش از اين «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا با سفر دروه اي به منطقه و تماس با برخي مقام هاي کشورهاي اروپايي، بر بر گزاري اين نشست با محوريت ايران و تلاش براي تشکيل ائتلافي به منظور مقابله و در انزوا قرار دادن تهران سخن گفته بود.
تلاش هاي پمپئو براي تشکيل نشست ضد ايراني در ورشو در حالي بود که بسياري از کشورهاي قدرتمند اروپايي از جمله فرانسه، المان وانگليس و همچنين فدريکا موگريني مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا اعلام کردند که در اين نشست شرکت نخواهند کرد. روسيه نيز از جمله کشورهايي بود که مخالفت خود را با اين نشست اعلام کرده بود.
به نظر مي رسد استقبال نکردن کشورهاي تاثير گذار در نشست ورشو، امريکا را در دو راهي لغو اين نشست يا نمايش انزواي خود قرار داد و بنابر اين براي فرار از اين دوراهي، اين کشور مجبور شد تا بدون اشاره به نام ايران به موضوعات کلي بپردازد که ديگر کشورها نيز در آن شرکت نمايند.
روزنامه «وال استریت ژورنال» روز چهارشنبه با اشاره به انتقادات مطرحشده علیه نشست ورشو نوشته بود که برخی از دیپلماتهای اروپایی گمان میکنند که احتمال دارد این نشست لغو شود.
تغيير محورهاي نشست ورشو يک شکست ديگر را در کارنامه سياست خارجي دولت ترامپ به ثبت رساند و اين واقعيت را به نمايش گذاشت که علي رغم تلاش ترامپ براي بازگشت به يکجانبه گرايي، قدرت امريکا با افول روبرو شده و ديگر اين توانايي را ندارد که بدون در نظر گرفتن منافع جمعي، عليه ديگر کشورها ائتلاف سازي نمايد.
ضمن اينکه به نظر مي رسد جامعه جهاني اکنون با تعقل بيشتري با واقعيت هاي خاورميانه روبرو مي شود و به خوبي درک مي کند که تمرکز و تهديد قلمداد کردن ايران واقعيت ها را تغيير نمي دهد و مشکلي از مشکلات غرب آسيا را حل نمي نمايد.
امروزه مهمترين مسئله خاورميانه که ديگر مسايل منطقه نيز به آن گره خورده، موضوع فلسطين واشغالگري رژيم صهيونيستي در آن و تن ندادن اين رژيم به قطعنامه هاي بين المللي است که براي حل اين مسئله راه حل هايي ارائه کرده اند، هر چند اين راه حل ها همه حقوق فلسطيني هارا در بر نمي گيرد. بي ترديد ناديده گرفتن گروههاي مقاومت و برچسب تروريست زدن به اين گروهها مشکلي را حل نخواهد کرد و بر عکس به طولاني شدن بحران و گسترش آن منجر خواهد شد.
در همين ارتباط مسئله افراط گرايي وترويج انديشه هاي تکفيري و گروههاي تروريستي که حاميان اصلي آنها برخي کشورهاي عربي ثروتمند منطقه هستند از ديگر چالش هايي است که از ديد ناظران سياسي و مقام هاي کشورهاي جهان مخفي نيست و قطعا هرگونه تلاش براي ناديده گرفتن چنين تهديدهايي و تمرکز بر ايران نيز بر امنيت منطقه و جهان نخواهد افزود. همين روز جمعه کمیسیون اروپا عربستان سعودی را به فهرست پیشنویس کشورهایی اضافه کرد که به علت کوتاهی در مبارزه با آنچه «تأمین مالی تروریسم» و پولشویی خوانده شده، تهدید علیه اتحادیه اروپا به شمار میروند.
------------------------------------------------
رضا محمدمراد