رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی در گفتگوی ویژه:
تصویب سندملی توسعه علوم و فناوریهای شناختی
اسماعیل قادری فر: سند ملی توسعه علوم و فناوریهای شناختی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، اسماعیل قادری فر با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دو سیما افزود: علوم شناختی به عنوان بخشی از علوم و فناوری های همگرا در زمره فناوری های نوظهور است که دنیای علم و فناوری از جمله کشورمان در سال های اخیر به آن پرداخته اند.
وی ادامه داد: فناوری های همگرا، حوزه هایی مانند زیست فناوری، علوم شناختی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و فضای مجازی و حوزه های نانو فناوری را شامل می شود.
قادری فر افزود: جمهوری اسلامی ایران با عمل به تاکیدات و فرامین حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی با شناخت علمی گسترده و قابل قبول، اکنون به جایگاهی رسیده است که بتواند در مرزهای دانش در حوزه های تخصصی و پیشرفته ای مانند علوم شناختی به محصولاتی برسد که به درد زندگی مردم بخورد.
رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی ادامه داد: برمبنای نقشه جامع علمی کشور و اولویت های این نقشه، موضوع علوم شناختی جزو اولویت های بند الف است یعنی هدفگذاری و سیاستگذاری کشور بر مبنای اسناد پشتیبانی مانند سند سیاست های کلان علمی و فناوری و سند چشم انداز، چیدمان درستی شده است.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی هم با حضور در این برنامه با اشاره به اینکه علوم فناوری های شناختی مجموعه علوم و فناوری است که برای فهم کارکرد مغز و ذهن به کار برده می شود، افزود: با استفاده از این علوم، قابلیت های شناختی افراد را می توانیم ارتقاء دهیم و بهبود ببخشیم و این موضوع در پیشرفت کشور و بشر، بسیار موثر است.
محمدرضا نیلی احمدآبادی افزود: هدف نهایی علوم و فناوری های شناختی، افزایش سرمایه شناختی بشریت، جلوگیری و یا کاهش امکان نقصان آن و بر طرف کردن نقصان ها برای زندگی بهتر است.
سید مهدی سیدی عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک نیز در ارتباط تصویری با این برنامه درباره اهمیت و جایگاه علوم شناختی گفت: حوزه علوم شناختی، چند وجهی است از طرفی شامل علوم انسانی از جمله فلسفه، منطق و روانشناسی و از طرفی شامل علوم پایه مانند زیست شناسی، فیزیک و ریاضی و از طرفی شامل حوزه کامپیوتر است.
وی با اشاره به اینکه یکی از پایه های علوم شناختی، مغز است، افزود: علوم شناختی در پی آن است که تصمیم گیری و نحوه آن را بتوانیم بشناسیم.
سیدی با اشاره به اینکه دانشگاه های بزرگ آمریکا و اتحادیه اروپا و ژاپن در این رشته به شدت مشغول به کارند، اضافه کرد: تهیه نقشه مغز و کارکرد آن از اقداماتی است که در حال انجام است و این موضوع از اهمیت اجتماعی و سلامت و نظامی بالایی برخوردار و اقتدار آفرین است.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی با اشاره به اینکه بخشی از هوش مصنوعی، متکی بر یافته های علوم شناختی است، گفت: بر اساس اسناد جهانی، رتبه کشورمان از نظر مقاله در حوزه هوش مصنوعی در سال 2017 ، چهارده جهان و نخست منطقه است.
نیلی احمدابادی در ادامه سخنان خود در برنامه گفتگوی ویژه خبری با بیان اینکه هوش مصنوعی، اقتصاد خوبی در کشور پیدا کرده است، ادامه داد: شغل های متکی بر فناوری اطلاعات و مخابراتی برای بقا و رقابت به هوش مصنوعی نیاز دارند.
وی با اشاره به اینکه ستاد علوم شناختی اقداماتی را از سال های پیش آغاز کرده است، گفت: یکی از این اقدامات ایجاد زیرساخت تصویربرداری و تحریک مغز است که به همه محققان خدمات ارائه دهد و مدل آزمایشگاهی آن را نمونه سازی کردیم.
نیلی احمدآبادی افزود: از سه سال پیش گروه های متکی بر فناوری و دانش روز را در کشور برای ابزارسازی مطالعه مغز به حرکت در آوردیم و ابزارهایی در کشورمان در این باره ساخته شده است که هنوز در جهان نمونه فروشی ندارد.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه ورود استعدادهای خاص به حوزه های علم و فناوری های شناختی با مدل فعلی پذیرش دانشجو در دانشگاه ها در تضاد است، گفت: مدل فعلی کنکورمحور فوق لیسانس و دکتری خلاف توسعه علمی در لبه های علم و دانش در حوزه های پیش رو است.
نیلی احمدآبادی اضافه کرد: دست دانشگاه ها در این حوزه ها باید باز باشد تا بتوانند افراد برجسته را با روش های آسان تر و قابل اتکا تر جذب کنند.
وی ادامه داد: باید برنامه های علوم فناوری های شناختی را در دانشگاه ها داشته باشیم تا دانشجویان از رشته های مختلف بتوانند وارد آن شوند و این موضوع عزم ملی جدی و فرادستگاهی می خواهد.
سیدی عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی مهندس ژنتیک هم با اشاره به اینکه بخش عمده ای از علوم شناختی به شناخت مغز وابسته است، گفت: زمانی که بتوانیم به درستی مغز را بشناسیم کارکردهای آن را می توانیم پیش بینی کنیم و بسیاری از بیماری های جدید مانند پارکینسون و آلزایمر را با شناخت کارکردهای مغز، درمان کنیم.
وی افزود: نگاه ما به علوم شناختی نباید صرفا، تجاری باشد.
حمید لطفی عضو هیئت علمی پژوهشگاه ملی ژنتیک هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: یکی از روش های مطالعه مغز، استفاده از نور است، گفت: گروهی در کشور با کمک ستاد علوم شناختی تشکیل شده است که هدف آن استفاده از نور برای مطالعه مغز است.
وی افزود: در زمینه کنترل مغز به وسیله نور فعالیت هایی را انجام دادیم و این روش را بر روی موش، آزمایش کردیم و آماده ارائه خدمات به محققان کشور هستیم.
لطیفی اضافه کرد: برای تصویربرداری از مغز هم از نور استفاده می کنیم و اکنون بر روی 5 سیستم تصویربرداری کارهای خوبی را انجام دادیم که از این تعداد سه روش، نهایی شده است.
قادری فر رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی نیز گفت: در چهل سالگی انقلاب اسلامی تعداد شرکت های دانش بنیان کشورمان از 4 هزار شرکت گذشته است که در یکسال گذشته حدود 60 هزار میلیارد تومان فروش و بیش از 400 میلیون دلار صادرات داشتند.
وی با بیان اینکه از بازارسازی محصولات فناورانه در حوزه مرزهای دانش حمایت می کنیم، افزود: با اعطای بودجه های تحقیقاتی، جریان های علمی را حمایت می کنیم و بخش خصوصی باید از این ظرفیت استفاده کند.