آئین انارانه، آیین چله هاوین، شیوه سنتی پخت دنده کباب، مهارت پخت آش
عباسعلی و کارکرد آیینی آن در کرمانشاه، گره چینی (الحاق)، شیوه سنتی پخت آش شلم کرمانشاه، چلنگری (آهنگری سنتی)، از کرمانشاه مورد موافقت قرار گرفت که ثبت ملی شود.
آئین انارانه
آیین شکرگزاری انار از جشنهای دیرینهی کردها بوده است. در چند سال اخیر این جشن در فصل برداشت انار در برخی روستاهای هورامان مانند زردویی، ساتیاری، نودشه، باینگان و... برای شکرگزاری به درگاه خالق هستی برگزار میشود و مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است.
آیین چله هاوین:
جشنی باستانی در منطقهی هورامان است که در فصل گرم این منطقه برگزار میشود.
دنده کباب:
مشهورترین غذای کرمانشاه در کنار خورش خلال است. در کرمانشاه دنده کباب را با شیوهی خاصی از گوشت دندهی گوسفند، سس مخصوص و برخی ادویه جات تهیه میکنند. اغلب دنده کبابیها در اطراف محوطهی تاریخی تاقبستان کرمانشاه واقع شده اند.
آش عباسعلی:
آش معروف و نوستالوژیک کرمانشاه است که به خصوص در ماه مبارک رمضان برای افطاری بسیار پرطرفدار است. این آش بسیار لذیذ و مقوی است و مانندش را در هیچ یک از شهرهای ایران نمیتوان یافت. آش عباسعلی تیمچه واقع در میدان جوانشیر قدیمیترین و مشهورترین محل پخت و عرضهی این آش است.
گِرِهچینی:
یکی از شاخههای هنر معماری و کاشی کاری سنتی است که اساتید این هنر از کنار هم چیدن آلات و لغات مختلف بر اساس طرح مدنظر خود با استفاده از کاشی، آجر یا سایر مواد نقشهای هندسی تزئینی درست میکنند. البته هنر گره چینی فقط در معماری رواج ندارد و یکی از زیرشاخههای صنایع چوب نیز میباشد.
اخیراً بنابر گزارش ایرنا آثار هنری یک هنرمند کرمانشاهی به مراسم داوری شورای جهانی صنایع دستی (wcc) برای دریافت نشان بینالمللی کیفیت راه یافت که در نهایت اثر هنری پیمان محمدی گواهی نامه نشان بینالمللی کیفیت از شورای جهانی صنایع دستی در رشته گره چینی را دریافت کرد.
آش شلم:
شلمین یا شلم را بیشتر در زمستانها میخورند ولی همانند ترخینه در بهار یا تابستان تهیه میشود. ابتدا برگ و سر شلغم را خرد کرده و سپس در دیگ بزرگی میپزند. گندم را نیز شسته و بلغور میکنند. بعد بلغور را میپزند و آن را روی حصیر میریزند، تا آبکش شود. سپس چالهای را آماده کرده و بلغور پخته شده را چنگ زده و در چاله میریزند، برای هر مقدار معین، کاسهای از آب و دانه شلغم را با یک کاسه آب انار مخلوط کرده در چاله میریزند و تا دو هفته در چاله از آن مراقبت مینمایند. چون ترش مزه شد، مانند ترخینه آن را خشک کرده و در زمستان آن را مصرف میکنند.
چلنگری (آهنگری سنتی):
یکی از هنرهای بومی و اصیل سنتی و صنایع دستی استان آهنگری سنتی یا چلنگری میباشد که سابقهای دیرینه دارد و در اکثر شهرها و روستاهای استان رونق داشت و در ایام گذشته بسیاری از هنرمندان و صنعتگران از راه تولید همین صنعت روزگار میگذرانده اند. تا آنجا که یکی از بازارهای سنتی کرمانشاه به نام همین پیشینه و صنعت در میدان وزیری به نام بازار آهنگرها نامگذاری شده بود.