روایتی از بحبوحه انقلاب در ارومیه؛
حماسه دوم بهمن۵۷، نقطه عطف مبازرات مسلحانه
ارومیه نخستین شهری بود که پیش از انقلاب جرقه مبارزه مسلحانه علیه طاغوت در آن زده شد و در تاریخ با نام حماسه دوم بهمن سال۵۷ و نقطه عطف مبازرات انقلابی علیه رژیم دیکتاتوری ماندگار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، بیشک در مسیر تحقق انقلاب اسلامی رویدادهای حماسی و ماندگاری در تاریخ ملت ایران به ثبت رسیده است و دوم بهمن57 در ارومیه گواه صادقی بررشادتها و جانفشانیهای مردم مومن و ولایتمدار شهر ارومیه و استان آذربایجان غربی است.
در تاریخ مبارزات انقلابی مردم ارومیه برای ساقط کردن رژیم شاهنشاهی روزهای بزرگی چون خرداد42، 19دی قم، 29بهمن تبریز، 17شهریور تهران و 13آبان و سایر ایام ثبت و ضبط است که دوم بهمن ارومیه نیز در زمره این روزهای تاریخی قرار دارد.مسجد اعظم ارومیه در سال 57کانون اطلاع مردم از روند فعالیت انقلابیون بود و رفته رفته این مسئله موجب خشم رژیم طاغوت شد.ارتش مسجد اعظم ارومیه را به توپ بست و انقلاب رنگ و بویی مسلحانه به خود گرفت و نخستین تیرهای جنگی را مردم ارومیه به سوی سربازان طاغوت شلیک کردند.با اوج گیری قیام مردمی در سال1357 مسجد اعظم ارومیه نقطه ثقل قیام انقلابی مردم بر علیه طاغوت بود و مرحوم حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی به عنوان سردمدار این حرکت، مبارزات خود را در این مسجد متمرکز کرد.این نخستین جنگ مسلحانه با رژیم شاه بود که توسط ایشان طراحی و همزمان با به توپ بستن مسجد اعظم در دوم بهمن1357 به وقوع پیوست.روز 2بهمن 1357 نظامی های رژیم با سلاح سنگین تانک از ستاد لشگر واقع در میدان انقلاب بیرون آمدند و به طرف مسجداعظم یعنی محل تجمع نیروهای انقلابی حرکت کردند همزمان با حرکت تانک ها به طرف مسجد اعظم مبارزین مسلح ارومیه با هدایت و فرماندهی شیخ غلامرضا حسنی مجاهد نستوه ایران اسلامی در سنگرهایی که از قبل آماده کرده بودند، مسلحین انقلابی ارومیه در آنها مستقر و عملاً وارد یک جنگ مسلحانه با رژیم پهلوی شدند.بهمن فاسونیه چی یکی از مبارزین و شاهد رویداد مهم دوم بهمن57 میگوید: آغاز جنگ مسلحانه دوم بهمن57 در دی سال56 توسط مجاهد نستوه حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی و پدر بنده حاج حمید فاسونیه چی زده شد.او می افزاید: مجاهد نستوه غلامرضا حسنی بر این عقیده بود که اگر ما می خواهیم انقلابی پیروز داشته باشیم باید تمامی نیروها و مردم مسلح باشند تا بتوانند با رژیم شاهنشاهی مبارزه کنند.
آیت الله قریشی نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری می گوید: قیام مسلحانه مردم ارومیه علیه رژیم ستمشاهی در دوم بهمن57 نقطه عطفی در تاریخ پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی است و این قیام تاثیر بسزایی در پیروزی انقلاب داشت.
امام خمینی(ره): همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم
جمله معروف امام راحل در خصوص امام جمعه ارومیه، مهر تاییدی بر حماسه دوم بهمن57 است. نقش و تاثیر این جنگ مسلحانه در تقویت حرکت انقلابی مردم ایران به حدی بود که حضرت امام خمینی(ره) فرمود: همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم.
مرحوم حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی در گوشه هایی از خاطراتش چنین می گوید:"من گفتم باید از امروز جنگ مسلحانه را آغاز کنیم.
از نیروهای انقلابی خودم دعوت کردیم تا در مسجد اعظم اجتماع کنند و هرکس از مردم که اسلحه دارد به آنجا بیاورید و به ما ملحق شود. ما باید مسجد و اطراف آن را سنگربندی می کریدم و به این ترتیب در برابر کماندوهای تا به دندان مسلح شاه مقاومت می کردیم".
وی می افزاید: "من در پشت بام کنار گنبد قرار گرفته بودم و در حالیکه یک کلاشینکف در دستم بود، می خواستم ببینم عکس العمل تانک ها چه خواهد شد که ناگهان تانک اولی که در جلو حرکت می کرد، یک توپ به سمت گنبد شلیک کرد، نمی دانم هدف اصلی گنبد مسجد بود یا می خواست مرا بزند. لوله توپ درست از یک متری بالای سرم عبور کرد و به گنبد اصابت کرد و بعد از آن طرف گنبد خارج شد".
آقای جستجویی یکی دیگر از مبارزان حماسه دوم بهمن ارومیه می گوید: یکی از تانک ها به گنبد مسجد شلیک کرد و پس از آن ما با تانک ها درگیر شدیم و من یک بمب دست ساز به سمت تانک پرتاب کردم که براثر آن برجک تانک از کار افتاد.
در این حماسه تاریخی، شش تانک ارتش با محاصره و تیراندازی مردم زمین گیر شد و در نهایت براثر مقاومت جانانه مردم مجبور به عقب نشینی شدند.
مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حسنی در خصوص فرار تانک در خاطرات خود می گوید:"هیجان مردم در پی فرار تانک ها مردم برای اولین بار با چشم خود شکست و فرار تانک ها را دیدند، شور و هیجان عجیبی در شهر پیچید و واقعا مردم باورشان شد که می توانند با امکانات کم در برابر یک رژیم جهنمی و تا دندان مسلح بایستند؛ هر لحظه بر حضور و ازدحام حماسی مردم بیشتر می شد".
آقای حنیف از یاران نزدیک مرحوم حجت الاسلام و المسلیمن حسنی و از مبارزان انقلابی می گوید: مردم هر روز برای مبارزه با رژیم و حمایت از حرکت انقلابی جلو مسجد اعظم ارومیه تجمع می کردند و در نهایت این حرکت مردم به پیروزی رسید.
او می افزاید: پس از این پیروزی امیدواری مردم در مبارزه با رژیم بیشتر شد و از سوی دیگر موجب ترس و وحشت طاغوت شد.
در این حماسه تاریخی 2تن از مردم شهید و چندین تن دیگر زخمی و تعداد زیادی هم از سربازان و درجه داران رژیم کشته و زخمی شدند.