نشست لهستان انزواي امريکا را به نمايش خواهد گذاشت
بر اساس نشانه هايي از جمله رويکرد ضد بين المللي و يکجانبه گرايانه ترامپ، مي توان پيش بيني کرد که نشست ورشو به صحنه نمايش انزواي امريکا تبديل و در نهايت چيزي شبيه نشست رياض شود.
دولت ترامپ قرار است در تاريخ بيست وچهار و بيست و پنجم بهمن ماه (13 و 14 فوريه) نشستي در ورشو پايتخت لهستان براي بررسي اوضاع خاورميانه برگزار نمايد وحجم زيادي از فضاسازي رسانه هاي غربي بر ضد ايراني بودن اين نشست تاکيد دارد و هدف اصلي امريکا از اين نشست را به دست آوردن اجماع جهاني عليه ايران مي داند.
اين فضاسازي در حالي است که به نظر مي رسد هر چند تلاش امريکا براي تشديد فشار عليه تهران يکي از موضوعات اين نشست است اما هدف هاي مهمتر از تمرکز بر ايران نيز در وراي اين نشست وجود دارد که به نظر مي رسد تهديد روسيه و فروپاشي اتحاديه اروپا و تاراج ثروت کشورهاي عربي در پوشش ايران هراسي از جمله اين هدف ها باشد.
با توجه به اینکه راستگرایان حاکم بر امریکا به اتحادیه اروپا اعتقادي ندارند و درپي فروپاشي اين اتحاديه هستند چه بسا در اين مقطع که کشورهاي بزرگ اروپایی مانند فرانسه، آلمان ، ایتالیا و حتي انگليس با مشکلات خاصی روبرو هستند و در خصوص خروج ترامپ از پيمان هاي بين المللي نيز نگراني هايي دارند برگزاري اين نشست در ورشو با هدف ايجاد تفرقه در ميان اعضاي اتحاديه اروپا و تسريع در روند فروپاشي آن طراحي شده باشد. برخي از مقام هاي فرانسه حتي از نقش امريکا در راه انداختن جنبش جليقه زردها عليه امانوئل ماکرون رئيس جمهور فرانسه انتقاد کرده اند. ضمن اينکه اولويت ها و تهديدهايي که کشورهاي غربي آنها را مد نظر قرار مي دهند با ادعاهاي امريکا در خصوص خاورميانه در تضاد است. از اين رو بسياري از مقام هاي مسوول کشورهاي اروپايي و همچنين فدريکا موگريني مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا اعلام کرده اند که در نشست ورشو شرکت نخواهند کرد.
ضمن اینکه امریکا با تقویت حضور خود در شرق اروپا علیه روسیه نیز برنامه ریزی می کند و دولت لهستان به واشنگتن پیشنهاد تاسیس یک پایگاه دائمی نظامی در اين کشور داده است تا در منظومه ترامپ قرار بگيرد. ضمن اينکه علي رغم اعتراض روسيه، امريکا سامانه سپر موشکي خود را در لهستان مستقر کرده است.
بنبار اين مي توان گفت از زاويه ديگري نشست ورشو رنگ و بوي ضد روسي دارد و از همين رو روسيه نيز اعلام کرده است که در اين نشست شرکت نخواهد کرد.
به اين موارد بايد به بي اعتنايي ترامپ به پيمان هاي بين المللي از جمله پيمان آب وهواي پاريس و توافق هسته اي و يکجانبه گرايي او اشاره کرد که خوشايند ديگر قدرت هاي غربي و همچنين چين و روسيه نيست و اين قدرت ها در باره پيمان هاي بين المللي ديدگاهي بر خلاف رويکرد ترامپ دارند.
در اين ميان بايد به اولويت هاي اروپا براي حفظ توافق هسته اي نيز اشاره کرد که احتمال همسويي با تشديد فشارهاي امريکا عليه ايران را کاهش مي دهد در اين باره مي توان به تلاش هاي اروپا براي راهاندازی سازوکار ویژه مالی معامله با ایران به منظور تسهیل تجارت با تهران و دور زدن تحریمهای آمریکا اشاره کرد که هر چند
به نظر مي رسد اروپا در اين خصوص جدي نيست اما با وقت کشي مايل هم نيست که ايران از اين توافق خارج شود تا شايد در امريکا اتفاقات ديگري رخ دهد.
از سويي نگاهي به چالش هاي عمده خاورميانه نشان مي دهد که مسئله اصلي منطقه فلسطين است که تحت اشغالگري هاي اسراييل همچنان حل نشده و اقدامات صهيونيست ها در منطقه از جمله توسعه طلبي و تلاش آنها براي ايجاد حاشيه امن به جنگ در چند کشور عربي منجر شده است.
علي رغم اينکه دولت ترامپ چشم خود را بر روي اين چالش اصلي بسته است اما اروپا به خوبي مي داند که مشکل از کجاست و به همين علت هم است که بارها اقدامات رژيم صهيونيستي را محکوم کرده است.
مسئله افراط گرايي وترويج انديشه هاي تکفيري و گروههاي تروريستي که حاميان اصلي آنها برخي کشورهاي عربي ثروتمند منطقه هستند نيز از ديگر چالش هايي است که از ديد ناظران سياسي و مقام هاي کشورهاي جهان مخفي نيست و قطعا هرگونه تلاش براي ناديده گرفتن چنين تهديدهايي و تمرکز بر ايران مورد قبول جامعه جهاني نخواهد بود.
در چنين شرايطي به نظر مي رسد حاصل نشست ورشو چيزي شبيه نشست رياض شود که ترامپ در آن شرکت کرد و با وعده هاي توخالي موفق شد صدها ميليارد دلار از ثروت عربستان را به تاراج ببرد و در ورشو نيز همين اتفاق دور از ذهن نخواهد بود.
----------------------------------------------
رضا محمدمراد