صاحبنظر مطرح اقتصادی با چهرهای آرام، موقر و خونگرم؛ با آن که ۶۵ سال سن دارد، اما همچنان پرانرژی، فعال و دارای انگیزه انقلابی در دفاع از نظام است.
دکتر ایروانی در سال ۱۳۳۲ در تهران به دنیا آمده، مدارک کارشناسی و ارشد را با درجه ممتاز و دکتری را با درجه عالی اخذ کرده و به دو زبان انگلیسی و عربی مسلط است.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، مسئولیتهای متعددی عمدتا در حوزههای بانکی و اقتصادی در سوابق خود دارد و به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با عشق و علاقهای وافر به تدریس و تربیت جوانان این مرز و بوم مشغول است.
وی آثار علمی متعددی دارد و دروس مختلفی در رشته اقتصاد تدریس میکند. درخواست خبرگزاری صدا و سیما را برای تبیین دستاوردهای چهل سال انقلاب اسلامی با اشتیاق پذیرفت و با مطالعه دقیق با خبرنگار ما به گفتگو نشست.
محمد جواد ایروانی در مصاحبه با خبرنگار ما با تاکید بر این که ارزیابی دقیق دستاوردهای انقلاب باید مبتنی بر واقعیات و شاخص های روشن و مستند باشد ، ساخت جمهوری اسلامی را مهمترین دستاورد انقلاب دانست و تاکید کرد : برای ارزیابی دستاوردها باید بررسی کنیم که در 40 سال گذشته از نظر راهبردی، شاخص های بنیادی که سبب تغییرات شده چه بوده و این شاخص ها افزون بر زیست بوم سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی ایران ، چه تغییراتی در معادلات منطقه و جهان ایجاد کرده است.
وی ، پارادایم های قبلی در جهان را حکومت های سلطنتی ، کمونیستی ، حزب سالاری افراطی و لیبرالیسم برشمرد که پاسخگوی انسان جدید و جوامع دانش بنیان نبودند و بن بست های کنونی را ایجاد کردند.
ایروانی گفت: در سال 57 به این وضوح نمی توانستیم قضاوت کنیم اما تجربیات کنونی پیش روی ماست و می بینیم که با هزینه های زیاد اقتصادی و اجتماعی تلاش کردند که بن بست ها را برطرف کنند . حتی اخیراً حکومت های مدعی لیبرالیسم به مداخله آشکار نظامی در امور ملت روی آوردند اما مشکلات جدیدتری ایجاد شد.
وی با اشاره به شورش های اجتماعی در نظامات سیاسی غرب ؛ آن را ناشی از مداخلات فاقد مبانی فلسفی درست و نگاه غلط به انسان دانست که نه فقط دنیا را از توازن سیستمی خارج کرده و مسائل را حل نکرده بلکه سبب به هم ریختگی شده است.
ایروانی ، ناآرامی های کنونی در دنیا در قالب جنبش های یک درصد - 99 درصد، جلیقه زردها و جلیقه آبی ها را ناشی از حاکمیت تفکرات لیبرالیستی دانست و افزود : در چنین وضعی ، دنیا به الگوهای جدید می نگرد و جمهوری اسلامی به ذات ، نیازها و همبستگی انسانی توجه می کند.
الگوی نوپدید جمهوری اسلامی ، برآمده از تفکر فلسفی - تاریخی مبتنی بر وحی است که به مجموع ابعاد انسان توجه دارد و همه چیز را در مادیت خلاصه نمی کند
عضو مجمع تشخیص مصلت نظام با اشاره به سرنوشت نافرجام الگوهای فردگرا و جمع گرا که با افراط گرایی ، سبب نارضایتی های عمومی شدند اظهار داشت : الگوی نوپدید جمهوری اسلامی ، برآمده از تفکر فلسفی - تاریخی مبتنی بر وحی است که به مجموع ابعاد انسان توجه دارد و همه چیز را در مادیت خلاصه نمی کند.
وی وحشت نظام سلطه از انقلاب ایران را ناشی از ساخت جمهوری اسلامی و پارادایم جدید آن دانست که با نگرش درست و جامع به انسان و با ظرفیت بالایش می تواند جوامع دانش بنیان جهان را جلب کند به ویژه آن که پیشتر می گفتند دنیا به پایان رسیده و لیبرال دموکراسی آخرین الگوست که البته واضعش در این دیدگاه تجدید نظر کرد.
ایروانی گفت : به این علت ، همه چیز جمهوری اسلامی را وارونه جلوه می دهند . مثلاً اصل ولایت فقیه را که مربوط به رهبری عالم ، انسان شناس ، فرهیخته و با شرایط احراز بسیار برجسته است ، وارونه جلوه می دهند و از آن به دیکتاتوری تفسیر کنند و حال آن که استناداتشان ، ادعاهایشان را نفی می کند اما این وارونه نمایی ، راهبردشان است.
وی ، خودباوری ملی به ویژه در جوانان را از دیگر دستاوردها و کارستان انقلاب دانست و افزود: پیش از انقلاب ، ده ها هزار کارشناس بیگانه به ویژه مستشاران امریکایی در ایران حضور داشتند و پس از انقلاب ، برخی دچار ابهام شدند که با خروج مستشاران خارجی ، کشور چگونه جلو می رود اما با اعتماد به جوانان و مردم ، این تهدید به بزرگترین فرصت تبدیل شد.
وزیر اسبق اقتصاد با اشاره به مصادیق قابل توجه خودباوری در دفاع مقدس و در حوزه های مختلف علمی و صنعتی ، هرگونه برنامه ریزی برای رشد جوامع را مستلزم سرمایه گذاری در تربیت نیروی انسانی دانست که جمهوری اسلامی در این حوزه بسیار موفق بوده که در مرحله نخست در آموزش نمود یافته است.
ایروانی گفت: در این عرصه ، شمار دانشجویان کشور از 120 هزار نفر در سال 57 به 4 و 4 دهم میلیون نفر در سال 96 یعنی 36 برابر و تعداد دانش آموختگان دکتری تخصصی از 2 هزار و 655 نفر به 58 هزار و 638 نفر در مدت مشابه رسید که 22 برابر ابتدای انقلاب است.
وی افزود: در این مدت همچنین ، شمار اعضای هیئت علمی دانشگاه های کشور به رشد هفت برابری رسیده است که این شاخص ها، رشد اعجاب انگیزی را نشان می دهد.
ایروانی گفت : رشد بودجه های جاری که در ماهیت ، عمرانی است سبب این تحول عظیم شد به نحوی که 17 هزار عنصر فعال در موسسات و شرکت های دانش بنیان داریم ؛ گرچه آثار فعالیت این موسسات هنوز به بدنه اقتصاد نرسیده است تا بتواند قیمت تمام شده را کاهش دهد و کیفیت و رقابت پذیری ما را بالا ببرد.
وی افزود: ایران اکنون شصت و هشتمین کشور دنیا در شاخص جهانی رقابت پذیری است که وضع مناسبی تلقی می شود اما هنوز انقلاب فناوری در کشور شکل نگرفته ، یا به مرحله تولید نرسیده و یا به بازارهای جهانی راه نیافته است اما سرمایه گذاری در حوزه انسانی سبب شده که در حوزه علم و فناوری، جهش اعجاب آور داشته باشیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ، رتبه علم و فناوری ایران را در سال 57 در رده صد و پنجاهمین کشور دنیا دانست که اکنون به رده 16 جهانی رسیده است.
ایروانی گفت : پیشرفت ما در برخی عرصه های علم و فناوری مانند نانو ، جمهوری اسلامی ایران را جزو 6 کشور نخست جهان قرار داده است که در اقتصاد تاثیر بسیار دارد و برخی قدرت ها از این که جریان نیرومندی در غرب آسیا سر برآورده است می ترسند چون این رشد آموزشی و علمی ، رشد فناوری ، درآمد و قدرت اقتصادی در پی دارد. مخالف خوانی ها معطوف به این است که رقیب جدید را نمی توانند تحمل کنند.
وی با انتقاد از خودتحقیری ملی از جانب برخی در داخل اظهار داشت : بعضی خوشحال می شوند بگویند در برخی شاخص ها در رده آخر هستیم؛ در برخی عرصه ها اگر در میان 190 کشور جهان در رده بیستم باشیم بعضی این رتبه را تحقیر می کنند . چرا صد و چند کشور بعد از ایران را در نظر نمی گیرند؟
مردم انقلاب کردند و طبعا خودشان هم آن را حفظ می کنند اما در دیگر انقلاب ها ، مردم را منفک می کنند
ایروانی ، آزادی خواهی و مطالبه گری را از دیگر دستاوردهای حیاتی انقلاب دانست و افزود: امام (ره) آن انسان بزرگ و فرهیخته انقلاب را راهبری کرد و ملت نیز از ایشان پیروی کردند. مردم انقلاب کردند و طبعا خودشان هم آن را حفظ می کنند اما در دیگر انقلاب ها ، مردم را منفک می کنند.
وی گفت: در جلسات مقام معظم رهبری با دانشگاهیان ، دانشجوها با دیدگاه های مختلف هر گونه انتقاد را به راحتی بیان می کنند انتقادهایی که در فضای باز و زنده انجام می شود آیا مسئولان کشورهای دیگر می توانند این کار را بکنند ؟
ایروانی افزود: در کشورهای دیگر به محض این که میدان را باز می کنند آشوب ایجاد می شود و مردهای 130 کیلویی، دست و پای منتقدان را می گیرند و از جلسه بیرون می اندازند که نتوانند حرف بزنند. با این حال ، همین کشورها مدعی آزادی هستند و الگوهای بدلی ارائه می دهند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بعضی دشمنان ما از یکسو مطالباتی را که از نظر جامعه ایرانی ضد ارزش است آزادی خواهی جلوه می دهند و از سوی دیگر ، فضای پرنشاط جامعه را خفقان نشان می دهند. در حالی که ایران ، جامعه ای بسیار با نشاط است.
وی ، حضور هیجان انگیز مردم ایران در ورزشگاه ها برای تشویق تیم های ورزشی و شرکت در مناسبت های دینی و ملی را نمونه هایی از نشاط اجتماعی کشورمان برشمرد که آن را در رسانه های خارجی به بهانه های مختلف، وارونه جلوه می دهند.
ایروانی ، افزایش چشمگیر نشریات از دیگر شاخص های آزادی در ایران پس از انقلاب دانست و افزود: شماره نشریات از 274 نشریه در سال 57 به 3740 نشریه در سال 96 رسیده که 16 و نیم برابر افزایش یافته و در این مدت بر شمار رسانه ها و کانال های اجتماعی نیز بسیار افزوده شده است.
وی همچنین گفت: قبل از انقلاب صرفا یک شبکه تلویزیونی داشتیم اما اکنون انبوهی از شبکه ها اعم از استانی ، ملی و بین المللی در حال پخش است. اکنون شبکه " العالم " ایران ، جزو سه شبکه نخست معتبر و مرجع در جهان عرب است و ملت های عرب ، اخبار واقعی را از آن دریافت می کنند.
ایروانی ، مرجع بودن شکبه های بین المللی ایران مانند العالم ، پرس تی وی و هیسپان تی وی را بسیار مهم دانست و اظهاراتش را با این پرسش ادامه داد که اگر ادعای مخاطب نداشتن شبکه های ایرانی درست است چرا از ادامه پخش آن از طریق ماهواره ها جلوگیری می کنند ؟ این نشان می دهد این رسانه ها در تولید اخبار واقعی ، مرجعند و جهان ، تشنه دریافت این خبرهاست.
وزیر اسبق اقتصاد ، پایداری در پیشرفت ها را دیگر دستاوردهای انقلاب برشمرد و افزود: برغم ایجاد موانع بسیار برای انقلاب به پیشرفت ها ادامه دادیم مانند بلوکه کردن دارایی های مان در بانک های امریکایی و اروپایی.
در سفارش های خرید ، قطعات خریداری شده و زمان بندی قراردادها ، هیچ افسر ایرانی نقشی نداشت ؛ خودشان کارها را می کردند و کشورمان به طور خودکار بدهکار می شد
وی ، پرونده خریدهای وزارت دفاع را برای رژیم پهلوی نکبت بار توصیف کرد و گفت : در سفارش های خرید ، قطعات خریداری شده و زمان بندی قراردادها ، هیچ افسر ایرانی نقشی نداشت ؛ خودشان کارها را می کردند و کشورمان به طور خودکار بدهکار می شد . پرونده هایی که هنوز پس از 40 سال نهایی نشده است.
ایروانی میزان صدور نفت در سال 57 را شش میلیون و صد هزار بشکه و میزان درآمدهای پهلوی را هنفگت دانست و افزود: قبل از انقلاب چند شوک مثبت نفتی داشتیم مثلا قیمت نفت در سال 52 از بشکه ای 3 دلار به 12 دلار و در سال های 53 و 54 به 22 دلار افزایش یافت که درآمدهای ارزی فراوانی کسب شد.
وی گفت: آن زمان جمعیت کشور کمتر از 26 میلیون نفر بود با این حال ، درآمدها صرف واردات می شد وارداتی که به ویژه بخش کشاورزی را نابود کرد و سبب فقر و مهاجرت بیشتر مردم شد و در پایتخت ، شمار قابل توجهی حلبی آباد شکل گرفت و مشکلات و آسیب های اجتماعی فراوان در پی داشت .
ایروانی افزود: اما پس از انقلاب وابستگی های مختلف در صنایع به ویژه در نفت و فولاد برطرف شد. طبق گزارش های سازمان بودجه دولت پهلوی ؛ در آن دوره انواع خام فروشی ها صورت می گرفت و دارایی های ملی به تاراج می رفت.
وی تبیین مفسده های حکومت پهلوی را مستلزم مصاحبه ای مجزا دانست و صرفا با اشاره به یکی از این مفاسد گفت : اسدالله علم در کتاب خاطراتش نوشته است " در پرونده یکی از خریدهای نظامی، 600 میلیون دلار فساد روی داده بود که موضوع را سه بار به شاه گفتم اما فهمیدم که شاه نسبت به موضوع واقف است و تمایل ندارد در آن باره صحبت و پیگیری کند".
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ، سرمایه گذاری های رژیم پهلوی را مطابق با منافع بیگانگان و مغایر با نیازهای ملی دانست و
چون امریکایی ها به این محصول نیاز داشتند به سراغ مس سرچشمه آمدند اما پس از سرنگونی دولت آلنده از طریق کودتای ژنرال دیکتاور ، پینوشه ، مس سرچشمه را رها کردند
افزود: به عنوان نمونه، وقتی سالوادور آلنده در انتخابات شیلی پیروز شد ، صنعت مس را ملی اعلام کرد و چون امریکایی ها به این محصول نیاز داشتند به سراغ مس سرچشمه آمدند اما پس از سرنگونی دولت آلنده از طریق کودتای ژنرال دیکتاور ، پینوشه ، مس سرچشمه را رها کردند.
ایروانی گفت: پس از انقلاب، برغم تجاوز هشت ساله صدام و جنگ پولی و تحریم های امریکا و غرب علیه کشورمان ، میزان رشد اقتصادی ما حدود 4 درصد بود که بعضی این میزان رشد را کم می دانستند درحالی که نباید آن را با رشد کشورهای در حال صلح مقایسه کرد.
وی افزود: ما برغم همه موانع در بسیاری حوزه ها به ویژه در حوزه دانشگاهی به خودکفایی رسیدیم و زیرساخت ها را همزمان با جنگ و پس از آن بازسازی کردیم.
ایروانی گفت: با افزایش جمعیت 26 میلیون نفری زمان پهلوی به 82 میلیون نفر در حین کاهش صادرات 6 میلیون و صد هزار بشکه ای نفت آن رژیم به دو و نیم میلیون بشکه ، باید سرانه قدرت خرید در ایران به شدت کاهش می یافت اما طبق آمارهای بانک جهانی ، این شاخص از 10 هزار و 800 دلار به 16 هزار و 935 دلار ارتقا یافت.
وی افزود: البته شاخص سرانه به تنهایی گویا نیست و عدالت را نمی رساند اما توانستیم سرانه را بالا ببریم . از این مهمتر این که شاخص جی دی پی و تولید ، شاخصی گذشته محور است و دیگر در جهان مطرح نیست.
وزیر اسبق اقتصاد گفت: بنا بر اعلام بزرگ ترین موسسه ارزیابی کننده آینده اقتصادی کشورها " گلدمن ساکس " که نیروی انسانی، رشد فناوری و ذخایر کشورها را شاخص تعیین افق سرمایه گذاری کشورها می داند ، ایران جزو یازده کشوری است که بیشترین رشد اقتصادی را در 10 سال آینده دارد اما با انتشار این گزارش ، نام ایران در جدول ارزیابی ها درج نشد که نشان دهنده کینه علیه کشورمان است.
اکنون سازنده کارخانجات سیمان هستیم. همچنین ایران جزو 5 کشور سازنده کل چرخه نیروگاه در جهان است
ایروانی ، افزایش میزان تولید سیمان از 8 میلیون تن در رژیم پهلوی به 84 میلیون تن در دوران کنونی را از دیگر شاخص های پیشرفت دانست و افزود: ما نه فقط تولید این محصول را افزایش دادیم که سازنده کارخانجات سیمان هستیم. همچنین ایران جزو 5 کشور سازنده کل چرخه نیروگاه در جهان است در حالی که قبلا در حوزه نیروگاهی متکی به دیگران بودیم.
وی همچنین افزایش میزان تولید گندم از یک و نیم میلیون تن در آن دوره به بیش از 14 میلیون در دوره کنونی را از دیگر نمونه های خودکفایی برشمرد.
ایروانی ، توسعه خطوط ریلی را نمونه شاخصی از پیشرفت زیرساخت ها در دوره کنونی برشمرد و افزود: خطوط ریلی کشور قبلا چهار هزار و 565 کیلومتر بود که به 10 هزار و 487 کیلومتر رسیده است که البته باید توسعه بیشتری یابد.
وی اضافه کرد: توسعه خطوط ریلی در برنامه ششم بسیار مهم است که طبق آن با اتصال کریدور شرق ، غرب ، شمال و جنوب ، ارزش افزوده و درآمد بسیاری خواهیم داشت و دیگر متکی به نفت نخواهیم بود و می توانیم کالا و انرژی منتقل کنیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ، رشد پیمانکاری را از دیگر دستاوردهای انقلاب دانست و با اشاره به راهبرد غرب به ویژه امریکا در استفاده ابزاری از تروریسم در منطقه گفت : آنان ابتدا با ایجاد داعش ، زیرساخت های سوریه، عراق و یمن را نابود کردند ، بعد با دریافت منابع ملت ها می خواهند این کشورها را بازسازی کنند.
ایروانی تصریح کرد: خودشان با نابودی کشورها ، این همه کشتار و وحشی گری کرده و حالا درصدد بازسازی برآمده اند اما حقوق بشر و استانداردها چه می شود؟
وی گفت: اما ایران ظرفیت بسیار خوبی برای بازسازی کشورهای عضو مقاومت دارد و بهترین فرصت برای پیمانکاران ماست که از استعدادهای فراوان برخوردارند و می توانند فعال شوند. این کشورها نیز می دانند که ایران نیات سلطه طلبانه ندارد و پذیرای ما هستند اما دیگران سلطه گرند و ملت ها دیدند که چه بلایی سرشان آوردند .
ایروانی افزود: کشورهای سلطه گر نمی توانند ژست شان را خیلی زود عوض کنند ، کار دشواری است زیرا رسانه ها و شبکه های اجتماعی ملت ها را بیدار کرده است.
عضو مجمع تشخیص مصلت نظام ، نهادسازی را از دیگر دستاوردهای انقلاب دانست و گفت: هزاره سوم، هزاره نهادسازی و کشورمان پیشتاز آن است. ایران در دهه 70 میلادی با انقلاب اسلامی یکی از مهمترین کشورهای پیشرو در نهادسازی است.
وی ، ارزشمداری، مردم گرایی، نوآوری و انعطاف را از ویژگی های نهادگرایی انقلابی دانست و افزود : جهاد سازندگی که تاسیس شد فعالیتش را از جهاد درو آغاز کرد و به تدریج به خودکفایی و آبادانی روستاها رسید و به پیشرفت در بسیاری عرصه های دیگر کمک کرد.
ایروانی ، مجلس شورای اسلامی را نهاد ریل گذاری برای تحقق آرمان ها و سیاست های کلی ، نهاد شورای نگهبان را برای حراست از قانون اساسی و شرع انور ، مجمع تشخیص مصلحت نظام را برای بن بست شکنی و رفع تعارضات و به ویژه مشورت دهی به رهبر معظم انقلاب و شورای عالی انقلاب فرهنگی را از نهادهای بسیار مهم فرهنگی برشمرد.
وی گفت : برخی نهادهای فرهنگی برغم کوچک بودن ، اقدامات بزرگ و تمدن ساز می کنند مانند موسسه فقه منطبق بر مذهب اهل بیت (ع) که با مدیریت آیت الله شاهرودی (ره) تاسیس شد و با شماری از فرهیختگان ، دایره المعارف فقه شیعه را در 38 جلد منتشر کرد که از افتخارات است.
ایروانی افزود: ترجمه فارسی این دایره المعارف نیز در 6 جلد چاپ شده که مرجع همه کسانی است که می خواهند درباره مسائل اقتصادی، غیراقتصادی، فردی، اجتماعی و فقه مقارن که در جهان اسلام بی سابقه است تحقیق کنند.
وی گفت : این دایره المعارف جامع ، آرای تمام مذاهب اسلامی را در موضوعات مهم در اختیار پژوهشگران قرار می دهد و دانشگاه های جهان اسلام به اهمیت این اطلاعات واقفند و آن را تامین کننده نیازهای روز می دانند.
دیگر نهادهای انقلاب مانند سپاه پاسداران و بسیج را در حراست از مرزها و دستاوردهای میهن ، نهادهای بسیار مهمی هستند که برغم محدودیت های عرصه نظامی ، کارستان کرده اند
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی ، دیگر نهادهای انقلاب مانند سپاه پاسداران و بسیج را در حراست از مرزها و دستاوردهای میهن ، نهادهای بسیار مهمی برشمرد که برغم محدودیت های عرصه نظامی ، کارستان کرده اند .
ایروانی افزود: ارتش جمهوری اسلامی نیز به ارتشی راهبردی ، مبتنی بر آموزه های دینی تغییر کرد و نقش عظیمی در پیشبرد اهداف انقلاب برعهده گرفت.
وی ، تولید دانش مقاومت و غیرتمندی ملت در مقابل بیگانگان را از دیگر دستاوردهای انقلاب دانست و تصریح کرد : طبق عهدنامه های ترکمانچای ، گلستان و واگذاری بحرین ، همواره قطعه ای از میهن را از دست دادیم اما در جنگ تحمیلی ، دفاعی تمام عیار از میهن شد در حالی که حتی سیم خاردار هم به ما نمی دادند.
ایروانی گفت: اکنون همان قدرت های تحریم کننده می گویند چرا برد موشک های ایران به قاره های دیگر می رسد ؟ باید به آنان گفت مگر ما را تحریم نکرده بودید ؟ مگر نمی گفتید ما ناتوانیم ؟ پس این ادعاها چیست ؟
وی با اشاره به مقاومت و تسلیم ناپذیری ملت ایران افزود: در دوره دفاع مقدس در حوزه های راهبردی، فنی، مهندسی و اقتصادی، دستاوردهای بسیاری داشتیم و حال آن که با جنگ نفت کش ها ، هدف قرار دادن انبارهای نفت و پالایشگاه ها مواجه بودیم اما تسلیم نشدیم و این تسلیم ناپذیری برای ما به صرفه تر بود زیرا کشور واکسینه شد و پس از جنگ نمی توانند به کشورمان نگاه چپ کنند ، اقتدار ملی ، هیچ گاه به این قدرت و عظمت نبوده است .
ایروانی همچنین درباره این که در حوزه عدالت اجتماعی چقدر به اهداف لازم رسیده ایم ، عدالت را جوهره نظام اسلامی و شاخص بسیار خوبی برای ارزیابی میزان موفقیت نظام دانست.
وزیر اسبق اقتصاد گفت: طبق گزارش بانک جهانی ، ضریب جینی ایران در سال 57 ، 49 درصد بود که این رقم به 37 درصد بهبود یافته است . همچنین فاصله درآمد ده درصد بالای جامعه به ده درصد پایین جامعه ، 20 برابر بود که پس از انقلاب به 12 درصد رسید ؛ البته این رقم در دو سه سال اخیر ، دوباره به 14 درصد افزایش یافت که مطلوب نیست و طبعا این شاخص با آمد و شد مسئولان تحت تاثیر قرار می گیرد.
وی افزود: بنا بر اعلام موسسه مطالعات مکنزی که موسسه بسیار معتبری است درآمد سرانه 53 درصد ایرانی ها ، بالای 20 هزار دلار است و این شاخص را از ظرفیت های مهم رشد کشورمان می داند.
طبق دیدگاه لیبرال ها اگر طبقه متوسط رشد کند ، آگاهی می یابد و با مطالبه گری در مقابل حاکمیت می ایستد اما افتخار و آرمان جمهوری اسلامی ، رشد این طبقه است و در این مسیر فعالیت می کند
ایروانی ، رشد طبقه متوسط را نزدیک شدن به عدالت دانست و گفت: طبق دیدگاه لیبرال ها اگر طبقه متوسط رشد کند ، آگاهی می یابد و با مطالبه گری در مقابل حاکمیت می ایستد اما افتخار و آرمان جمهوری اسلامی ، رشد این طبقه است و در این مسیر فعالیت می کند.
وی افزود: رشد اقتصادی طبقه متوسط و افزایش درآمد سرانه در ایران در شرایط عادی و با بهره مندی از درآمدهای ارزی بالا نبوده است بلکه برغم کاهش درآمدها ، جنگ و مشکلات به این میزان رشد رسیدیم.
ایروانی ، آموزش و پرورش، عدالت آموزشی، رشد سلامت و بهداشت و امید به زندگی را شاخص جدید ارزیابی توسعه انسانی در کشورها دانست و گفت: بر اساس این شاخص ترکیبی ، رتبه توسعه انسانی ایران در سال 57 ، صد و دهمین کشور دنیا بود اما اکنون به 62 ارتقا یافته ایم که جهش بسیار قابل توجهی است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: طبق گزارش بانک جهانی ، جمهوری اسلامی بالاترین رشد توسعه انسانی را در 25 سال اخیر در میان 100 کشوری داشته است که تحت مطالعه قرار گرفتند و این شاخص ، توجه به عدالت را نشان می دهد.
وی ، افزایش آمار دانشجویان را حاکی از عدالت آموزشی دانست و گفت : پس از انقلاب ، نرخ باسوادی از 50 درصد به بالای 90 درصد رسید که شاخص بسیار مهمی است . تعداد دانشگاه ها و مراکز آموزشی عالی نیز بیش از ده برابر افزایش یافته که نشان از عدالت آموزشی است.
ایروانی گفت: کاهش مرگ و میر نوزادان ایران نیز زبانزد سازمان بهداشت جهانی است که از رشد چشمگیر ر حوزه سلامت حکایت دارد. دانش پزشکی ما خیلی رشد کرده است و اکنون از کشورهای مختلف جهان برای درمان به کشورمان مراجعه می کنند.
ایران از نظر عرضه مسکن به شهروندان ، جزو کشورهای رده نخست جهان است
این استاد دانشگاه ، ساخت مسکن را از دیگر شاخص های مرتبط با عدالت اجتماعی دانست و افزود: ابتدای انقلاب تعاونی های مسکن افزایش یافت و از این طریق به خیلی ها زمین و تسهیلات بانکی دادند . ایران از نظر عرضه مسکن به شهروندان ، جزو کشورهای رده نخست جهان است.
وی ، طرح مسکن مهر را طرحی بسیار عظیم با رشد جهشی دانست که در کمک به مردم برای دریافت اعتبارات بانکی و ساخت سرپناه به عنوان شاخص و الگو در دنیا مطرح است.
ایروانی ، توانمندسازی را از دیگر موضوعات مرتبط با عدالت برشمرد و افزود: نهادهای انقلابی مانند ستاد اجرایی فرمان امام ، کمیته امداد امام خمینی ، بنیاد مستضعفان و جانبازان ، بنیاد شهید و آستان قدس ، رشد عظیمی در توانمندسازی مردم داشته باشند و به تولید و اقتصاد ملی هم کمک می کنند.
وی گفت: این نهادهای انقلابی چون با کار جهادی می توانند مشارکت مردم را برانگیزند ، سبب رنسانس هویت اجتماعی در روستاها و نقاط پراکنده کشور شده اند و همین سبب توانمندسازی شده است و شاهد نوعی اعجاز در این زمینه ایم.
ایروانی افزود: البته در حوزه عدالت ، کارهای خیلی زیادی مانده ؛ ما اعتبارات خرد نمی دهیم و نظام بانکی ما با این موضوع بیگانه است و اصلا تعریفی در این باره ندارد . نباید فقط اعتبارات کلان داد در حالی که با بدهی های معوق مواجه شد .
وزیر اسبق اقتصاد تاکید کرد: این خلاء بزرگ و از نواقص ماست ؛ اعتبارات نظام بانکی کشور باید در مرحله نخست تولید صادرات محور باشد .
وی ، افق آینده نظام را روشن دانست و افزود : ما دوره های محدودیت و دشواری را پشت سر گذاشتیم ، ظرفیت های خیلی خوبی را در آن دوره ها ایجاد کردیم و شاخص های ما در حال رشد است .
از همه مهمتر ، ظرفیت بسیار بالای نیروی انسانی است که 10 برابر تمام ذخایر نفت و گاز ماست
ایروانی گفت: در مقام مقایسه با رقبا ، شاخص های آنان در حال افول است و ایران ظرفیت های اقتصادی عظیمی دارد. از همه مهمتر ، ظرفیت بسیار بالای نیروی انسانی است که 10 برابر تمام ذخایر نفت و گاز ماست.
وی افزود: از نظر منابع نفت و گاز هم در مجموع رتبه نخست جهان را داریم ؛ ظرفیت های عظیمی در بازارهای منطقه و دیگر کشورهای جهان داریم و افراط گرایی امریکا در زیرپا گذاشتن موازین و قواعد بین المللی ظرفیت عظیمی برای ما ایجاد می کند.
ایروانی در پایان با اشاره به اذغان ترامپ مبنی بر این که امریکا دیگر قدرت نخست جهان نیست گفت: این تغییر نگرش عظیمی است ؛ آنان سیاست های تجارت بین الملل را کلا زیر پا گذاشتند و رسما از قواعد عبور کردند اما ایران در دنیای متکثر ، رتبه بسیار خوبی دارد و با توجه به مرزبندی جدید قدرت در جهان ، اقتدار و ظرفیت های اقتصادی ما خیلی کمک می کند و با افزایش انسجام ملی ، سریعتر به نتایج بهتر می رسیم .