پخش زنده
امروز: -
زنگ خطر بیماری های قلبی – عروقی در ملکان به صدا درآمد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مدیر شبکه بهداشت و درمان ملکان درباره افزایش بیماری های قلبی - عروقی در این شهرستان هشدار داد.
محمد میرزاپور در کارگروه سلامت و امنیت غذایی ملکان گفت: متاسفانه رفته رفته تعداد مرگ و میرهای ناشی از بیماری های قلبی - عروقی در این شهرستان افزایش می یابد به طوری که بیش از 50 درصد فوتی ها بر اثر ابتلای شهروندان ملکانی به انواع بیماریهای قلبی – عروقی است.
به گفته وی، شهروندان ملکانی در ابتلا به بیماری فشارخون، رتبه اول استان را دارند و هم اکنون بیش از 18 درصد جمعیت بالای 30 سال در این شهرستان به فشار خون مبتلا هستند و این آمار همچنان رو به افزایش است، با این حال علی رغم هشدارها و کارهای انجام شده از سوی شبکه بهداشت ودرمان، هنوز بسیاری از مردم نسبت به آن بی اعتنا هستند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان ملکان افزود: یکی از اولویت های شهرستان برای کاهش بیماری های قلبی - عروقی ترویج ورزش همگانی میان شهروندان و همچنین تغییر و بهبود روش های تغذیه و استفاده از غذاهای سالم و سنتی است.
بیماری های قلبی و عروقی(CVD) به گروهی از اختلالات عمده قلب و عروق شامل بیماری عروق کرونر قلب، عروق مغزی، شریان محیطی، روماتیسم قلبی، بیماری مادرزادی قلبی، ترومبوز ورید و آمبولی ریه که شامل لخته شدن خون در پاهاست و می تواند به سمت قلب حرکت کند، اطلاق می شود.
رایج ترین علت این اختلالات ایجاد رسوبات چربی بر روی دیواره داخلی عروق تامین کننده قلب و مغز است.
رژیم غذایی ناسالم، نداشتن فعالیت جسمانی، مصرف دخانیات و همچنین مصرف الکل از مهمترین عوامل خطر رفتاری ایجاد کننده بیماری های قلبی و عروقی و سکته ها به شمار می رود.
عواملی همانند جهانی شدن، شهر نشینی و پیر شدن جمعیت که بازتابی از تغییرات اجتماعی – فرهنگی و اقتصادی است، همچنین فقر، استرس و عوامل ارثی هم در ایجاد بیماری های قلبی موثرند.
بیماری های قلبی – عروقی رتبه نخست علت مرگ و میر در جهان را به خود اختصاص داده و بیشتر مردم دنیا هر ساله بیشتر از هر علت دیگری به این علت جان خود را از دست می دهند.
طبق برآوردهای انجام شده ۱۷٫۵ میلیون نفر در جهان در سال ۲۰۱۲ به علت بیماری های قلبی - عروقی فوت کرده اند که ۳۱ درصد از کل موارد مرگ و میرها را شامل می شود.
از این مرگ و میرها حدود ۷٫۴ میلیون نفر به علت بیماری عروق کرونر قلب و ۶٫۷ میلیون ناشی از سکته های قلبی و مغزی بوده است.
آمارهای رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان میدهد در ایران ۳۳ تا ۳۹٫۳ درصد مرگ و میرها در کشور ناشی از بیماریهای قلبی - عروقی است، بهطوری که رکورددار بالاترین آمار مرگ قلبی در جهان نامیده شده است.
بر این اساس، روزانه ۳۰۰ نفر در کشور بر اثر عوارض قلبی فوت میکنند و در این میان شیوه زندگی و نوع تغذیه مردم، خطر بروز این بیماری را به اوج رسانده است.
بیماری های قلبی- عروقی در کشورمان نخستین علت مرگ با ۳۹٫۳ درصد از کل موارد مرگ هاست که از این تعداد ۱۹٫۵درصد آن مربوط به سکته قلبی،۹٫۳ درصد ناشی از سکته مغزی،۳٫۱مربوط به فشار خون بالا و بقیه مربوط به دیگر بیماری های قلبی- عروقی است.
بیشتر بیماری های قلبی - عروقی با اصلاح عوامل خطر رفتاری مانند استعمال دخانیات، رژیم غذایی ناسالم و افزایش وزن و چاقی و همچنین انجام فعالیت جسمانی قابل پیشگیری است.
افراد مبتلا به بیماری های قلبی - عروقی و یا افرادی که در معرض خطر قلبی و عروقی بالا (با توجه به وجود یک یا چند عامل خطرمانند فشار خون بالا، دیابت، افزایش چربی خون) هستند به تشخیص زود هنگام و استفاده از مشاوره و خدمات پزشکی مناسب برای پیشگیری نیاز دارند.
خالی از لطف نیست بدانید حدود سه چهارم از مرگ و میرها در جهان به علت بیماری های قلبی و عروقی در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط رخ می دهد.
در کشورهای کمتر توسعه یافته مراقبت های اولیه یکپارچه برای تشخیص زود هنگام عوامل خطردر مقایسه با کشورهای توسعه یافته وجود ندارد و مردم از این مراقبت ها بی بهره هستند.
مردم در کشورهای در حال توسعه هم از بیماری های غیرواگیر به علت دسترسی کمتر به خدمات بهداشتی موثر و عادلانه که پاسخگوی نیاز آنها باشد رنج می برند، در نتیجه بسیاری از مردم در کشورهای با درآمد کم و متوسط به علت تاخیر در تشخیص در سن جوانی به علت بیماری های قلبی- عروقی و دیگر بیماری های غیرواگیر جان خود را از دست می دهند که بیشتر این افراد از قشر مولد جامعه می باشند.
افراد کم درآمد در کشورهای کمتر توسعه یافته و با درآمد پایین به علت فقر مالی و عدم پرداخت هزینه های درمان تحت تاثیر بیماریهای قلبی - عروقی می باشند که اثرات فاجعه باری بر روی سلامت جامعه دارد.
یماریهای قلبی - عروقی در سطح کلان بار مالی سنگینی را بر روی اقتصاد کشورهای در حال توسعه می گذارد.
بهترین مداخلات موثر برای کاهش بیماریه ای قلبی و عروقی از سوی سازمان جهانی بهداشت ارایه شده که شامل دو نوع مداخلات مبتنی بر جمعیت و فرد می باشد و توصیه شده است به صورت ترکیبی از آنها استفاده شود.
نمونه هایی از مداخلات مبتنی برجمعیت که به منظور کاهش بیماریهای قلبی و عروقی اجرا شده است عبارتند از: سیاست های جامع کنترل دخانیات، مالیات برای کاهش مصرف غذاهایی که چربی و نمک و شکر بالا دارند، فراهم آوردن تسهیلات مناسب برای افزایش فعالیت جسمانی منظم، استراتژی هایی برای کاهش مصرف الکل و ارائه وعده های سالم غذایی به کودکان در مدارس.
در سطح فردی هم برای پیشگیری از مشکلات قلبی – عروقی مداخلاتی همچون کنترل فشار خون بالا و سطح کلسترول بالا که همراه با ترک سیگار باعث پیشگیری از حدودِ ۷۵ درصد از حوادث قلبی – عروقی می شود پیشنهاد شده است.