گزارش مکتوب
بر بالین عشق ...
پرستاران بر درد دیگران مرهم می گذارند اما زخم های خودشان سال هاست که سرباز کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز خراسان شمالی، صدای قدم هایشان در دل تاریک شب، تسکین دهنده و نوید بخش عشق و
امید به زندگی است. درد و رنج، خواب خوش را از چشمان ناامید بیماران ربوده اما او عاشقانه رخت سفید عطوفت بر تن کرده و دلگرمی و آرامش می بخشد.
به بهانه گرامیداشت روز پرستار سراغ اسطورهای عشق و عطوفت رفتم تا مجالی باشد که هرآن چه دل تنگ شان می خواهد، بگویند.
پرستار اکرم لعل مقدم سالیان سال است که همچون دیگر همکارانش روزها و شب های زیادی را بربالین بیماران می گذراند و غم اندوه آن ها را به جان می خرد تا شاید مرهمی باشد بر جسم و جان ملول آنان.
قانونی که اجرایی نشد
وقتی پای درد دلشان می نشینی اولین چیزی که می گویند قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری است که سال ها قبل به مجلس شورای اسلامی برده شد و هنوز تصویب و اجرایی نشده. این قانون می توانست گام بزرگی در راستای ارج نهادن به خدمات قشر پرستاران باشد، از هزینه بیمه ها کاسته و خدمات پرستاران دیده شود. اما تاکنون محقق نشده و اجرای آن به تعویق افتاده است.
لعل مقدم که پرستار بخش آی سی یو بیمارستان امام خمینی اسفراین است و امسال پرستار نمونه کشور شد با بیان اینکه پرستاران خواهان اجرای این قانون هستند، می گوید: پرستاران اکنون برای انجام خدمات مختلف هزینه ای دریافت نمی کنند. در حالی که پزشکان برای هر یک از خدماتشان حق الزحمه می گیرند.
حقوقی که با خدمات تناسب ندارد
یکی دیگر از پرستاران با بیان این که با وجود همه سختی ها و مرارت ها از کارش رضایت دارد، می گوید: پرستاری شغل سختی است اما حقوقی که پرستاران دریافت می کنند با زحمات و خدمات آن ها تناسب ندارد.
کریمی با اشاره به اینکه شغل پرستاری تعطیلی ندارد، می افزاید: به دلیل کمبود پرستار ناچار هستیم در شیفت های متعدد و فشرده کار کنیم. ما پرستاران به دلیل نوع کارمان از لحاظ روحی بسیار آسیب پذیر هستیم.
مدیر پرستاری بیمارستان امام خمینی اسفراین می گوید البته روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی اسفراین با ایجاد برنامه های ورزشی، کوهنوردی، اردوهای مختلف در ایجاد انگیزه بیشتر تلاش کرده است اما دغدغه های کاری ما بسیار بیشتر از این هاست.
تفاوت در ارائه خدمات
نوروزی می گوید: پزشکان بیمارستان امام خمینی اسفراین اکثرا طرحی هستند و بی تجربه اند هم از لحاظ کاری و هم آشنایی با
شاخص ها، این پزشکان تا کارایی لازم را بدست می آورند طرحشان تمام می شود و با جابجایی آنان طرحی های جدید وارد سیستم می شوند و این موضوع کار پرستاران را سخت کرده است.
او می گوید:گاهی بی انگیزگی پزشکان در کار پرستار خلل ایجاد می کند و تاخیر در ویزیت بیمار موجب ناراحتی بیمار و همراهانش شده و به پرستار فشار می آید که گاهی برخوردهای نامناسبی از طرف مراجعه کنندگان با پرستاران صورت می گیرد.
محمدی یکی از پرستاران بجنوردی می گوید: پرستاران شبانه روز باید کار کنند و در مقابل مزایای متناسب با کارشان را دریافت نمی کنند از طرفی برخی ناملایمات، تا حدودی انگیزه کاری را در برخی ما کاهش داده است اما دیگر مشاغل گاهی مبالغی چند برابر را دریافت می کنند.
پرستار حسن زاده با گلایه از پایین بودن کارانه پرستاران استان خاطرنشان می کند: طبق بررسی هایی که انجام دادیم استان خراسان شمالی جزو گروه های متوسط به بالای دانشگاه های علوم پزشکی در پرداخت کارانه محسوب می شود اما در این استان چند بیمارستان داریم که بیمار چندانی ندارند و تقریبا غیر فعال هستند و از آنجایی که کارانه با توجه به عملکرد پرسنل و مواردی دیگر پرداخت می شود، در بیمارستان های کوچک مانند فاروج، جاجرم، آشخانه و امام رضا پرداختی ها کم است.
وی اضافه می کند: با این وجود دانشگاه علوم پزشکی استان سعی کرده است میانگین را حفظ کند و از ردیف ریاست دانشگاه مبلغی را روی کارانه پرسنل بگذارد تا آن را کامل کنند اما تاکنون توانسته اند کارانه سال 96 را کاملاً تسویه و آخرین اضافه کاری تا مهر 97 را پرداخت کنند.
رحمانی یکی دیگر از پرستاران ، بازنشستگی با20 سال سابقه کار را جزو خواسته های اصلی این قشر می داند و در خواست می کند پرستاری به عنوان مشاغل سخت شناخته شود اما چون پرستاران گروه پر تعدادی هستند و دولت برای هزینه کردن آن دچار چالش می شود، هنوز این اتفاق که آرزوی همه پرستاران است، نیفتاده است.
پرستار صاحبی جذب نیروی کمک پرستار را برای جبران نیرو موثر می داند و می گوید: کمک پرستار با رفع بخشی از نیاز بیماران ، کار پرستاران را کمتر می کند تا پرستاران بتوانند بیشتر بر بالین بیمار وقت بگذارند و مراقبت های عملی را به نحو احسن انجام دهند.
کمبود پرستار
رئیس دانشکده علوم پزشکی اسفراین در این رابطه می گوید: در تعداد پرستاران با میانگین جهانی و کشوری فاصله زیادی داریم. مطابق این استانداردها بازای هر تخت 2 تا 2 و نیم پرستار لازم است اما در این شهرستان حداکثر یک پرستار بازای هر تخت مشغول به کار هستند و این موضوع خلل زیادی در کار بوجود آورده و موجب شده همکارانمان شیفت های اضافه بگیرند.
دکتر ایلدر آبادی گفت : مجوز استخدام و بکارگیری در حوزه پرستاری کم است اما قرار است سال آینده 19 هزار پرستار استخدام شوند که این استخدامی تا حدی راهگشاست.
مدیر پرستاری بیمارستان امام خمینی اسفراین این را هم گفت : حدود 60 درصد پرستاران طرحی هستند و همین موضوع موجب شده در چیدمان و مدیریت نیرو بویژه در اورژانس و بخش های ویژه دچار مشکل جدی باشیم.
نوروزی می گوید: به علت اینکه جذب نیرو نداریم بخش اعظمی از پرستاران بومی برای یافتن شغل مناسب شهرستان را ترک کرده و به تهران و مشهد رفته اند و جدیدا نیروهای بومی برای گذراندن طرحشان بویژه در بخش اتاق عمل و بی هوشی در دانشکده اسفراین ثبت نام نمی کنند و در تامین نیروی پرستاری به معظل جدیدی برخوردیم. از مسئولان انتطار می رود نیروهای بومی شهرستان ها اجبار بشوند در شهرستان خود طرحشان را بگذرانند.
یکی از پرستاران بیمارستان امام خمینی شیروان با بیان اینکه پرستاران حداقل50 درصد پرسنل بیمارستان ها را شامل می شوند، می افزاید: شیفت های 24 ساعته و نداشتن تعطیلات با توجه به نقش همسری و مادری از مشکلات اصلی پرستاران است.
یکی دیگر از پرستاران می گوید: با وجود اینکه از فروردین امسال تاکنون کارانه دریافت نکرده ایم باید در شیفت های فشرده و اجباری اضافه کاری کنیم.
تعدیل یا کمبود
در حالی که بیشتر پرستاران از کمبود نیرو گلایه دارند، چندی پیش تعدادی از پرستاران قراردادی بیمارستان تازه تاسیس امام حسن بجنورد تعدیل شدند که با پیگیری های زیاد توانستند به عنوان نیروی بخش خصوصی در بیمارستان امام رضای این شهر به کارگیری شوند اما بخش خصوصی استفاده از این نیروها را فقط تا پایان سال متعهد شده است.
طرح تحول نظام سلامت
رئیس دانشکده علوم پزشکی اسفراین که خودش دکترای پرستاری دارد طرح تحول نظام سلامت را یکی از طرح های بسیار خوب در حوزه بهداشت و درمان می داند
که برای اقشار آسیب پذیر خدمات بهداشتی و درمانی خوب و ارزان را مهیا کرد و دغدغه مالی آنان را رفع کرد اما برای این طرح منابع پایدار سهم 1 درصد ارزش افزوده و یارانه تامین نشد و اجرای آن را با مشکل روبرو کرد.
دکتر ایلدرآبادی گفت: مسئولان وزارت بهداشت گفتند این طرح را با قدرت ادامه خواهند داد که اگر تامین منابع پایدارش انجام شود نیاز ها را تامین می کند.
سرانه پایین تخت های بیمارستانی و تعداد کم پرستاران در مراکز درمانی خراسان شمالی را می توان به عنوان یک ظرفیت و فرصت برای ایجاد اشتغال پرستاران و کادر درمانی در کنار افزایش خدمات به بیماران برشمرد چرا که با عزم نمایندگان مجلس، دولتمردان و مسئولان حوزه بهداشت می توان زیرساخت های بهداشتی و درمانی را تکمیل و جذب نیروی کار را تسهیل کنند.
کار در بیمارستان های خصوصی، مدارس، کارخانجات و خانه سالمندان از دیگر مشاغلی است که برای پرستاران ایجاد می شود اما حتی در این بخش هم کار زیادی برای اشتغال این قشر مفید در جامعه در خراسان شمالی ایجاد نشده است.
بنابراین جذب سرمایه گذار در تاسیس بیمارستان خصوصی، کارخانجات و مراکز نگهداری سالمندان می تواند کمک عدیده ای در این بخش برای چند صد پرستار بیکار خراسان شمالی باشد.
نویسنده: مهری شهرکی
پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار پرستار