پخش زنده
امروز: -
تلف شدن یک گربه جنگلی دیگر در شهداد ، بار دیگر این زنگ هشدار را به صدا در آورد که حیات وحش و به طور کلی محیط زیست استان کرمان نیازمند کمک و توجه است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما این گربه جنگلی کمیاب ظاهرا نیمه شب برای یافتن غذا به حریم شهر شهداد وارد شده بود و در وسط خیابان اصلی شهر یک خودروی عبوری با او برخورد کرد. آقای رضا علیپور از جوانان و کسبه بازار شهداد که صبح زود متوجه قضیه شده و از این حیوان عکس گرفته است میگوید چهار ماه قبل، دقیقا در همین نقطه از شهر شهداد یک گربه جنگلی دیگر به همین شیوه تلف شده بود.
سعید مومن زاده عضو شورای اسلامی شهر شهداد و از دوستداران محیط زیست با ابراز تاسف از تلف شدن این حیوان زیبا می گوید : باید فکری برای حفظ این گونه کمیاب بشود . محیط زیست یا باید برای تغذیه آنها در محیط وحش فکری کند یا برای زنده گیری و نگهداری و تکثیر آنها در اسارت .
آقای جلیلوند رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهداد ، گربه جنگلی تلف شده را یک گونه شاخص، بسیار با ارزش و مهم می داند و زیستگاه آن را مناطق جنگلی اطراف شهداد عنوان می کند و می گوید : در استان کرمان این حیوان فقط در اطراف شهداد دیده شده است و تنها یکبار در سال ۱۳۸۷ مشاهده یک قلاده از این نوع گربه سان در ۱۰ کیلومتری جنوب شهرستان بم نیز گزارش شد. جلیلوند می افزاید گربه جنگلی یک حیوان بسیار با شهامت و جسور است و به انسان آزار نمی رساند و آماده ایم با همکاری مردم برای زنده گیری آن اقدام کنیم.
گربه جنگلی تنها گونه جانوری نیست که در سایه غفلت ما انسانها، دارد آماده انقراض نسل میشود. یوزپلنگ ایرانی، خرس سیاه آسیایی ، انواع آهو ، بزکوهی و پرندگان مختلفی در استان کرمان هستند که شمار انها به حد هشدار آمیزی کاهش یافته و برخی از آنها انگشت شمار شده اند. این داستان غمبار در خصوص برخی گونه های گیاهی هم در حال رخ دادن است .
اقای بهادری از کارشناسان علوم طبیعی میگوید محیط زیست، شاه کلید تداوم حیات بر روی کره خاکی است اما متاسفانه از حفظ و نگهداری محیط زیست خبرهای خوبی به گوش نمیرسد. این داستانی است که در همه جای دنیا شنیده میشود و استان کرمان هم از آن مستثنی نیست. استانی که با 18 میلیون و دویست هزار هکتار مساحت ، تنوعی کم نظیر از 5 اقلیم مختلف آب و هوایی را در خود جای داده است و بگفته جزینی زاده مدیرکل پیشین محیط زیست استان کرمان از 2000 گونه گیاهی و 350 گونه جانوری برخوردار است و این ظرفیتهای طبیعی به حدی است که سالیانه 4 میلیون و 500 هزار تن انواع میوه و سبزی در استان کرمان تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود اما آمارها حکایت از محدودیت روزافزون در ظرفیتهای طبیعی این استان دارد. تلف شدن یوزپلنگ های نادر در اثر برخورد با خودروهای عبوری در محدوده شهرستان راور ، کشته شدن خرس سیاه اسیایی در ارتفاعات جیرفت ، شکار بی رویه انواع بز کوهی و کل ، به دام انداختن پرندگان شکاری برای قاچاق به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و قرار گرفتن 18 گونه گیاهی بومی استان کرمان در معرض خطر انقراض ، از جمله اخبار ناگواری است که از حیات وحش شنیده میشود. در عرصه های طبیعی هم آهنگ دلخراش تهدید و فرسایش به گوش می رسد. کوره های ذغالسوزی فراوانی در شهرستانهای مختلف شمالی و جنوبی استان کرمان بطور غیرقانونی فعالند و انواع گونه های ارزشمند بیابانی مانند تاغ را به ذغال تبدیل میکنند. تاغ هایی که نقش مهمی در مهار فرسایش بادی و جلوگیری از تشکیل بیابانها و ایجاد ریزگردها دارند.
قاچاق چوب هم حکایت دیگری است. یکی از مسئولان منابع طبیعی استان کرمان میگوید بعد از ممنوع شدن برداشت چوب از جنگلهای شمال قاچاقچیان چوب که ظاهرا راه دیگری برای امرار معاش بلد نیستند به جنگلهای تنک و پراکنده در مناطق به شدت ضعیف در کشور روی اورده اند و جنوب استان کرمان یکی از مقاصد انها است . در همین دو ماه گذشته چند محموله چوب قاچاق در استان کرمان کشف شده است که از این استان کویری به مقصد استانهای باران خیز شمالی بارگیری شده بود. حکایت زیره به کرمان بردن اکنون درباره چوب صدق میکند.
آقای بابایی کارشناس جنگل ومراتع میگوید علاوه بر تاغزارها ، درختانی مانند بنه ، بادام کوهی ، کرفس کوهی، کنار، کهکم، اورس یا سرو کوهی ، انار شیطان و گیاهان دارویی مانند زیره ، آویشن و آنغوزه که بومی استان کرمان هستند ، به علت برداشت بی رویه در معرض انقراض قرار دارند .
اقای رجبی زاده مدیرکل محیط زیست استان کرمان میگوید علاوه بر بلایای طبیعی مانند خشکسالی ، سیل ، آفات و بیماریها ، انسانها نیز با دخالت مستقیم و غیر مستقیم خود باعث تخریب منابع طبیعی هستند و حل این مشکل نیازمند فرهنگسازی عمومی و عزم همگانی است. هم ملتها و هم دولتها باید دلسوزانه پای کار بیایند و منافع درازمدت بشریت را فدای منافع کوتاه مدت خود نکنند.
آقای پورسینا رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش استان کرمان هم با اشاره به شکار بی رویه حیوانات میگوید خشکسالی و افات و بیماری ها هم باعث کم شدن غذا در محیطهای طبیعی شده و به انقراض نسل حیوانات کمک میکند و تنها راه مقابله با ان توسعه زیستگاه های طبیعی با مشارکت مردم است. اقای رجبی زاده مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان نیز احیای عرصه های جنگلی و مراتع را از جمله راههای افزایش پوشش گیاهی برشمرد که دوستداران محیط زیست می تواند در این زمینه نقش مهمی ایفا کنند . اقای سلمانی از فعالان محیط زیست هم میگوید دعوت شکارچیان به خودداری از شکار یا ترغیب گردشگران به خودداری از تخریب منابع طبیعی کافی نیست زیرا برخی از ما باید به زور قانون ، رفتارهای غلط خود را اصلاح کنیم و لذا باید نهادهای نظارتی محیط زیست قوی تر عمل کنند.
آقای حاتمی جانشین یگان حفاظت محیط زیست استان کرمان این حرف را می پذیرد اما میگوید باید میان ماموریت یگان ما با تعداد نیرو ، امکانات ، تجهیزات و اعتبارات ، تناسب وجود داشته باشد تا بتوان قانون را به شکل کامل اجرا کرد اما متاسفانه این تناسب وجود ندارد. اقای جزینی زاده هم با اشاره به تجارب کاری طولانی مدت خود در سازمان حفاظت محیط زیست میگوید هر یک از محیط بان ها 6 برابر حد مجاز کار میکنند. یک نیروی یگان حفاظت منابع طبیعی هم به خبرنگار ما گفت به همراه همکارم باید چندین منطقه را همزمان حفاظت کنیم که واقعا در توان ما نیست. یکی از محیط بان ها نیز گفت : شکارچیان غیرمجاز نه تنها نسبت به حیوانات بی رحمانه عمل میکنند بلکه در مقابل قانون هم سرکشی دارند و با محیط بانها هم رفتاری نامناسب دارند و برخورد با آنها برای اعمال قانون، دربسیاری از موارد مشکل ساز و خطر آفرین است و تازه ترین نمونه آن شهادت علی خواجویی محیط بان راوری در تابستان امسال است .
در هر صورت برای حفظ زیست بوم های گیاهی و جانوری که منبع تولید خاک ، اکسیژن ، آب ، غذا و حفظ چرخه حیات برای ما هستند باید به مقوله حفظ محیط زیست اهتمام صد چندان داشته باشیم.
اکنون آنطور که خانم ابراهیمی معاون مرکز برنامه ریزی، تحول اداری و بودجه سازمان حفاظت محیط زیست گفته است در لایحه بودجه سال 98 که دولت به مجلس تقدیم کرده است اعتبارات این سازمان در سال اینده با 47 درصد افزایش به 373 میلیارد تومان رسیده است که افقی روشن تر را برای حفاظت از محیط زیست نوید میدهد. امید که سهم استان پهناوری مانند کرمان هم در این افزایش اعتبار دیده شود.