گزارش مکتوب؛
شکوه چهل سالگی انقلاب در آذربایجان غربی
در آستانه جشن چهل سالگی انقلاب، استان آذربایجان غربی درسایه امنیت حاکم بر مرزها و فراهم شدن امکان سرمایه گذاری قدم در مسیر رشد و توسعه گذاشته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، در چهلمین سال از انقلاب شکوهمند انقلاب اسلامی جای جای ایران اسلامی شکوه چهل سالگی را به نیت تمامی داشته هایمان جشن می گیریم.آذربایجان غربی نیز در سایه امنیت و آرامش که در مرزها برقرار است در این سالها در مسیر توسعه قرار گرفته و در زمینه های مختلف اقصادی، اجتماعی و سیاسی پیشرفتهای فراوانی داشته است.
توسعه زیرساختهای زندگی شهری و روستایی؛در آذربایجان غربی خانوارهای ساکن شهرها و اغلب روستاها تحت پوشش شبکه آبرسانی، برق و گاز طبیعی اند به نحوی که 2 هزار و 812 روستا در استان از جمله روستاهای بالای 10 خانوار از نعمت برق بهره منداند.در حال حاضر 900 هزار خانوار شهری و روستایی از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند و این درحالیست که در سال 57 این رقم صفر بود.98 درصد خانوارهای استان از نعمت آب آشامیدنی سالم برخوردارند به نحوی که یک هزار و 908 روستا از مجموع 2 هزار و 838 روستا تحت پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب روستایی قرار دارد.
رشد تولیدات دامی و زراعی؛
کشاورزی یکی از محورهای مهم اقتصادی آذربایجان غربی است و این استان در تولید برخی اقلام زراعی و باغی از جمله چغندرقند، سیب، گندم و انگور در رتبه های برتر و یا نخست کشور قرارد دارد.
انگور تولیدی مرغوبترین انگور کشور است و سالیانه در آذربایجان غربی 160 هزارتن محصول تولید می شود که به لحاظ میزان تولید چهارمین تولید کننده برتر کشور نیز محسوب می شود.
53 هزار و 88 هکتار باغ سیب در آذربایجان غربی وجود دارد و سالیانه افزون بر یک میلیون و 200 هزار تن سیب یعنی سهم ۴۵ درصدی تولید سیب کشور را داراست.
آذربایجان غربی رتبه نخست تولید چغندر قند در کشور به خود اختصاص داده است و پیش بینی می شود در سال زراعی جاری 2 میلیون و 500 هزار تن چغندرقند در استان تولید شود.
در سال زراعی 97-96 اراضی زیر کشت گندم 365 هزار هکتار بود که و بیش از 700 هزار تن گندم از مزارع دیم و آبی استان برداشت شد.
در حال حاضر 6 و نیم میلیون تن محصولات کشاورزی شامل باغی و زراعی در آذربایجان غربی تولید می شود.مجموع تولیدات دامی استان در سال 57 حدود 140 هزار تن بود که درحال حاضر این رقم با رشد 275 درصدی به 537 هزار تن افزایش یافته است. در این مدت تولیدات زراعی استان نیز از رقم یک میلیون و 76 هزارتن به بیش از 4 میلیون و 527 هزارتن افزایش یافته است.ایجاد و گسترش صنعت آبزی پروری؛ استان آذربایجان غربی جزو 17 استان غیرساحلی کشور در زمینه تولید آبزیان است به طوری که سالیانه حدود 17هزار تن انواع آبزیان در منابع آبی آن تولید و پرورش می یابد.آذربایجان غربی در بین استان های غیرساحلی کشور رتبه نخست تولید انواع آبزیان را دارد و 13گونه مختلف ماهی شامل قزلآلا، کپور، فیتوفاک، آمور و بیگ هد و سوف در منابع آبی این استان پرورش می یابد.در آذربایجان غربی 13هزار هکتار منابع آبی وجود دارد و دریاچه سد ارس، سد حسنلوی نقده و سد شهید کاظمی بوکان از جمله منابع آبی مهم استان محسوب می شوند.آذربایجان غربی رتبه نخست تولید شاه میگوی دراز آب شیرین را داراست و سالیانه 60 تن شاه میگوی دراز آب شیرین در آب های سد ارس تولید و به سایر کشورها صادر می شود.تمامی این اقدامات درحالی بوقوع پیوسته است که پیش از دهه 60 هیچ گونه تولیدات شیلاتی در استان وجود نداشت و این درحالیست که هم اکنون صنعت شیلات و آبزی پروری در استان آذربایجان غربی رونق گرفته و بیش از 2 هزار نفر در این صنعت مشغول بکارند.
پیشرفتهای علمی و پزشکی؛
درحال حاضر پیشرفتهای قابل توجه در عرصه های تکمیل زیرساختهای حوزه سلامت در استان بوجود آمده است به نحوی که هم اکنون 25 بیمارستان تخصصی در استان به مردم خدمات ارائه می دهند.
در عرصه های علمی نیز دانشگاهیان و محققان استان پیشرفتهای شاخصی داشته اند و تولید یکی از پیشرفته ترین سانتریفیوژهای جهان در ارومیه یکی از این دستاوردهاست که در آن محققان دانشگاه ارومیه برای نخستین بار موفق به ساخت "ورتکس تیوب دوکاناله مستقیم" به عنوان سانتریفیوژ کاربردی در جهان شدند.
گسترش دانشگاهها و فضاهای آموزشی در سالهای پس از انقلاب رشد چشمگیری داشته به نحوی که تعداد دانشجویان از 290 نفر در سال 57 به 12 هزار و 165 دانشجو در سال 97 رسیده است که این رقم رشد 41 درصدی را نشان میدهد.
مهد تولید سنگهای معدنی و طلا؛
آذربایجان غربی با داشتن معادن گوناگون سنگ های گران قیمت از جمله معدن طلا، باریت، گرانیت، مرمر، میکا و تیتان جایگاه کم نظیری در بخش معدن دارد بطوریکه طبق گفته مسئولان این استان رتبه سـوم کشوری از لحاظ تنوع مواد معدنی و رتبه نخست کشور از نظر تنوع سنگ های تزئینی را به خود اختصاص داده است.
درآذربایجان غربی انواع مواد معدنی وجود دارد و بیشتر این معادن در شهرستانهای ارومیه، خوی، مهاباد و تکاب واقع شده است.
در کشور حدود 51 ماده معدنی شناسایی شده است که از این تعداد، 49 ماده معدنی در آذربایجان غربی وجود دارد و داشتن نیمی از ذخایر طلای کشور، وجود معدن بزرگ طلای زرشوران در تکاب، وجود معادن سنگ های تزئینی در انواع و کیفیت های بالا با 80 رنگ و تنوع کم نظیر ظرفیت های معدنی آذربایجان غربی است که تنها، حاصل عملیات اکتشافیِ حدود هفت درصد از مساحت استان است.
در حال حاضر در سطح استان 250 معدن فعال و 170 معدن غیرفعال وجود دارد و سالانه 14 میلیون تن انواع مواد معدنی از معادن فعال استان استخراج میشود.
افق روشن صادرات در آذربایجان غربی؛
درسایه امنیت و آرامش حاکم بر مرزهای استان به سه کشو همسایه روند صادرات در این استان در سالهای اخیر شتاب افزونتری داشته اشت.
آذربایجان غربی با سه کشور ترکیه، آذربایجان و عراق 891 کیلومتر مرز مشترک دارد. راه های زمینی و خط آهن مبادی اصلی ورود و خروج زمینی کالا و مسافر از کشور به اروپا در این استان فراهم است و زیر ساختهایی که متناسب با این امور ایجاد شده از جمله افتتاح راه آهن ارومیه به مراغه در سفر اخیر رییس جمهور در آبان امسال و وجود سه فرودگاه در شهرهای ارومیه، خوی و ماکو در کنار مزیتهای جغرافیایی و اقتصادی، آذربایجان غربی را به یکی از کانونهای مهم تجارت و صادرات کشور تبدیل کرده است.
۱۴ گمرک و بازارچه در مناطق مرزی شمال و غرب آذربایجان غربی فعال است و نویدبخش افقهای روشن توسعه و تجارت هستند. در سالهای اخیر با اجرای سیاستهای توسعه صادرات کالاهای غیر نفتی کماکان صادرات از مبادی مرزی استان سیر صعودی دارد.
مدیر کل صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی می گوید: در هشت ماه گذشته امسال ۶۴۵ میلیون دلار کالاهای تولیدی در استان به خارج کشور صادر شده است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰۵ درصد رشد دارد.
اسکندری می افزاید: این میزان صادرات کالا از لحاظ وزنی نیز ۷۵ درصد افزایش یافته است و این درحالیست که در این مدت، میزان واردات کالا به کشور 60 درصد کاهش یافته است.
تمامی این پیشرفتها و توسعه زیرساختها در سایه امنیت حاکم بر مرزها بدست آمده است امنیتی که برای آن همواره مرزبانان فداکار از جان خود مایه گذاشته اند.
گزارشگر: زیبا محمدی