به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستـــان، سالهاست که حرفش را میزنند و قرار بود از اول دی امسال عملی شود، اما بازهم در حد همان حرف ماند، مقاومت در برابر این طرح شهرداری باعث شد تا بازهم دستفروشان ساماندهی نشوند.
شاید عملی نشدن این طرح و طرحهایی از این دست، بخاطر نبود پشتوانه پژوهشی است و مسئولین تنها با یک بررسی ساده دست به کار میشوند و میخواهند یک شبه طرحی نو دراندازند، اما در خم کوچه میمانند.
البته شاید مدعی شوند که برای انجام آن پژوهش هم شده، اما پژوهشی که در عمل به کار نیاید همان بهتر است که انجام نشود.
اینجاست که جای خالی پژوهش احساس میشود، طرحی که گذشته را بازگو میکند، از حال خبر میدهد و برای آینده زمینه سازی میکند.
اما در اجرای طرحهای اجتماعی تنها به حال اکتفا میشود و چشم اندازی صوری و دور از واقعیت برای آینده آن ترسیم میشود؛ همین باعث میشود تا یک معضل ساده اجتماعی گاهی تبعات سیاسی و امنیتی را هم به دنبال داشته باشد.
پژوهشهای قفسهایرئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان عقیده دارد به شدت نیازمند شناسایی مسائل و مشکلات اجتماعی امروز جامعه و انجام کار پژوهشی در این حوزه هستیم.
بهرام نصراللهی زاده بر غیرپژوهشی بودن برخی پژوهشها صحه گذاشته و میگوید: در سالهای گذشته، بخش قابل توجهی از اعتبارات پژوهشی که در دستگاههای اجرایی هزینه شد، نتیجه بخش نبود و پژوهشیهای انجام شده از قفسه کتابخانه ادارات خارج نشد.
وی برای حل این معضل از تشکیل کارگروه آموزش و پژوهش در استان خبرداد و افزود: در این نشست تصویب شد که باید مساله محور حرکت کنیم و اعتبارات پژوهشی هم به تایید این کارگروه هزینه شود.
امسال منسجمتر از پارسالقرار است پژوهشهای امسال در کردستان منسجمتر از پارسال باشد.
این را معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان میگوید و گواه آن را تشکیل کارگروه پژوهش، فناوری و نوآوری از زیرمجموعههای شورای توسعه و برنامهریزی استان عنوان میکند.
حسین فیروزی یکی از برنامههای این کارگروه را نیازسنجی پژوهشی در استان عنوان و اضافه کرد: مرحله بعد از نیازسنجی وتبیین اولویتهای پژوهشی است که در قال فراخوان منتشر میشود و پژوهشگران، حداکثر یک ماه فرصت دارند تا طرح توجیهی خود را ارائه کنند.
طرحهای برتر میتوانند سهم خوبی را از اعتبار پژوهشی داشته باشند که فیروزی میگوید این رقم امسال چیزی بالغ بر ۸٥۰ میلیون تومان است.
طرحهای اقتصادی که بتوانند بسترساز سرمایهگذاری در استان شود از جمله این اولویتهاست و در مرحله بعد آسیبشناسی و عارضهیابی عوامل رکود حوزه صنعت و نیز حوزه فرهنگ و اجتماع هم در ردههای بعدی هستند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان، استانداری را تنها نهاد مجری طرح پژوهشی آمایش آموزش عالی استان در سال گذشته عنوان و اظهار کرد: این طرح با ۱۲۰ میلیون تومان اعتبار در دست اجراست و هدف آن مشخص کردن آینده استان در حوزه آموزش عالی استان با محوریت نیازهای تحصیلی و رشتههای متناسب با نیاز بازار کار است.
کولبری در پژوهشچند روز پیش بود که رئیس دانشگاه کردستان گفت: کولبری وارد پژوهشهای علمی دانشگاه کردستان شده است.
معضلی که دوست و دشمن در آتش آن میدمند و برخی از کول کولبران برای خود نان سیاسی بیرون میآورند و در تنورش میدمند تا هرم بیشتری بگیرد.
حالا دانشگاه کردستان میخواهد با پژوهش بر روی این مساله، به مسئولیت پذیری اجتماعی خود به عنوان نسل چهارم دانشگاهها، عمل کند.
فردین اخلاقیان میگوید: به دنبال راهکارهای علمی برای حل این مشکل است و بررسیهای علمی در این زمینه آغاز شده و وظیفه خود دانسته ایم تا با ورود به مشکلات اصلی استان، ارزش افزایی هم داشته باشیم.
عملیاتی شدن ۶ طرح پژوهشیمعاون پژوهشی و فناوری دانشگاه کردستان هم میگوید: از ۲۱ طرح پژوهشی داخل و خارج از این دانشگاه، ۶ طرح عملیاتی شده است.
حسن بیورانی افزود: این طرحها شامل طراحی شهری محله سرتپوله سنندج، مردم نگاری روستاهای اطراف مناطق تاریخی کرفتو و زیویه، راهنمای ساماندهی تپههای سنندج، ارزیابی مرکز آپا دانشگاه کردستان، تور مجازی دانشگاه و مطالعات در محدود بافت تاریخی سنندج، طرحهایی است که عملیاتی شده است.
وی از انجام مراحل پایانی پژوهش درباره اجرای پیاده راه در خیابان فردوسی سنندج (مرکز اصلی تجمع دستفروشان سنندج) هم خبر داد و گفت: با پرداخت اعتبار لازم گزارش اولیه این پژوهش تحویل شهرداری سنندج میشود.
نادیده گرفتن دستفروشان چند سالی از طرح تبدیل خیابان فردوسی سنندج به پیاده راه میگذرد، طرحی پژوهشی در دانشگاه کردستان که خاتمه یافته و شهرداری قصد دارد نتایج آن را عملی کند.
مجری این طرح پژوهشی که سابقه همکاری در تهیه طرحهای مشابه بازآفرینی شهری در بافت قدیم و هسته مرکزی کلان شهری، چون تهران و زنجان را دارد، میگوید: این طرح که برای چند خیابان اصلی هسته مرکزی شهر سنندج در نظر گرفته شده بود در برنامههای دراز مدت ۱۵ ساله و چهار برنامه میان مدت سه تا چهار ساله قابل اجرا است.
دکتر کیومرث حبیبی افزود: بهبود وضعیت اقتصادی کسبه، ارتقاء کیفیت دسترسی، ارتقاء ایمنی و سلامت شهروندان، بهبود شرایط زیست محیطی و کاهش ترافیک، کمک به گذران اوقات فراغت شهروندان و مسافران در محیطی با ظرفیتهای تجاری، فرهنگی و گردشگری، گسترش فضاهای مشارکت جمعی و همگانی، افزایش تعاملات اجتماعی و تجدید حیات و بازآفرینی بافت تاریخی شهر سنندج از جمله مزایایی است که در طرح پیاده مداری در نظر گرفته شده است.
وی بخشی از این طرح را هم مربوط به دستفرشان دانست و افزود: نادیده گرفتن دستفروشان موجب میشود تا فضای حرکتی روز به روز پر چالشتر شود و از سویی سیاست قهری هم همانطور که قبلا تجربه شده، در قبال آنان پاسخگو نیست.
حبیبی تاکید کرد: جابه جا کردن دستفرشان در هر مکان و شهری راهکاری آسانی نیست و در درجه اول در مکان در اختیار ساماندهی شوند و این هم با برپایی شب بازار، هفته بازار و فعالیت در ساعات خاصی از شبانه روز میسر است.
به گفته این استاد دانشگاه، ساماندهی دستفرشان در درجه اول نیازمند مشارکت و تعامل بین کنشگرانی، چون این افراد، مدیریت شهری، کسبه، نیروی انتظامی و... است. چنین تعاملی مبتنی بر گفتمان چند جانبه نه فقط در تشکیل گروههای خودیار و خودساخته و افزایش سرمایه اجتماعی کنشگران موثر است بلکه در ساماندهی فضا و افزایش زیست پذیری شهر سنندج نقش مهمی را ایفا میکند
وی افزود: با توجه به روند رو به گسترش مشاغل غیر رسمی در شهر که در حالت تبدیل به بحران است تسریع در ساماندهی محورها و خیابانهای هسته مرکزی شهر سنندج ضرورری است و اجرای طرح پیاده راه سازی محورهایی همچون فردوسی و جانمایی و نظم بخشی به این مشاغل به شرط دیدن واقعیت در فاز نهایی و نقشههای اجرایی، میتواند به ساماندهی دستفروشان هم یاری رساند.
فرصتی برای به کرسی نشستن پژوهشمیگویند اولین اقدام همیشه با چالشها و سختیهایی روبروست، اما اگر اجرایی شود، راه را برای دیگر اقدامات باز میکند.
حالا اگر اولین طرح پژوهشی در حوزه شهری در سنندج اجرایی شود و به کرسی بنشیند، قطعا راهگشای خوبی برای دیگر طرحهای پژوهشی خواهد شد که در صف اجرا هستند نه ورود به قفسه ادارات.