پخش زنده
امروز: -
رئیس دانشگاه امیرکبیر: کشور ما نخستین بار به فناوری دانش فنی طراحی و ساخت ماهوارههای عملیاتی دست یافت و در ۹۵ درصد از این عملیات موفق عمل کرد
سید احمد معتمدی در حاشیه شانزدهمین همایش ملی مهندسی شیمی که در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در باره آخرین فعالیتها درخصوص طراحی و ساخت ماهواره جدید افزود: مهمتر از ساخت خود ماهواره، فراهم سازی زیرساختهای ماهواره است که خوشبختانه هم اکنون آزمایشگاهها و اتاق تمیز برای ساخت ماهواره در دانشگاه وجود دارد، البته مهمتر از همه اینها تربیت نیروی انسانی است.
وی گفت: در این طرح که حدود ۱۱ سال طول کشیده است، ۱۷ نفر از استادان به طور مستقیم درگیر بودند و ۱۱۰ دانشجو و دانش آموخته دانشگاهی در این طرح فعالیت داشتند که ظرفیت بسیار خوبی ایجاد شد و دانش فنی خوبی به دست آمد که ارزش آن از هر کالایی حتی از خود ماهواره هم بیشتر است.
معتمدی با بیان اینکه باید این تیم پابرجا بماند، افزود: وزارت ارتباطات، سرمایه گذار و سازمان فضایی سفارش دهنده این ماهواره بودند و با توجه به عملکرد موفق ماهواره در همان لحظه جداشدن ماهواره نشان میدهد که فعالیتها بدرستی صورت گرفت و من شاهد بودم که اطلاعات از همان دقایق اولیه پرتاب ماهواره مورد تحلیل قرار گرفت و با تحلیل بعدی، دلایل قرار نگرفتن ماهواره در مدار بهتر تعیین میشود.
وی گفت: با تجربه به دست آمده حالا وزارت ارتباطات و سازمان فضایی باید تعیین کنند که میخواهند دوباره همان ماهواره با همان ویژگی ساخته شود و یا نمونه دیگری که مدل بالاتری از ماهواره بوده ساخته شود.
معتمدی افزود: اگر قرار باشد همان ماهواره را دوباره بسازیم با توجه به اینکه از بسیاری از قطعات آن دو مورد ساخته شده، بسیار سریع این کار انجام میشود و اگر قرار باشد مدل بالاتری از این ماهواره را تولید کنیم، طراحی و ساخت آن شاید زمانبر باشد.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ادامه با بیان اینکه ایران نخستین بار توانست به فناوری دانش فنی طراحی و ساخت ماهوارههای عملیاتی دست پیدا کند و این دستاورد بسیار بزرگی محسوب میشود، گفت: در بعد پرتابگر ماهواره هم ۹۵ درصد موفق عمل و فناوری بالایی کسب کردیم زیرا همه دانشها و رشتههای مختلف و حتی مهندسی علوم در یک ماهواره جمع میشود و رشته شیمی و مهندسی شیمی یکی از پایههای اصلی ماهواره است که خوشبختانه در این عرصه هم مسیر درست انتخاب شد و موفق عمل کردیم و توانستیم ماهواره را تا ۵۰۰ کیلومتر بالاتر پرتاب کنیم، ماهوارهای که ۱۱۰ کیلو وزن دارد توانست با موفقیت پرتاب شود.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ادامه با بیان اینکه شاید بسیاری از مردم گمان برند که با توجه به شرایط تحریم، صنایع فضایی چه فایدهای دارد، افزود: باید به این نکته توجه کنیم که بالاترین استانداردها در ابتدا مربوط به استاندارد فضایی، استاندارد نظامی، صنعتی و تجاری است و در کشورهای پیشرفته در کنار صدها فناوری، این استانداردها قرار گرفته است برای مثال میتوانیم به این نکته اشاره کنیم که بحث اینترنت در ابتدا مختص صنایع نظامی امریکا بود و سپس باتوجه به عملکرد و دستاورد بالای آن در اختیار مردم و در صنایع مختلف به کار گرفته شد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دانشگاه صنعتی امیرکبیر حاضر به همکاری با بخش خصوصی در خصوص ساخت ماهواره است یا نه؟ گفت: هیچ جای دنیا صنعت فضایی در اختیار بخش خصوصی نیست، چون یک بخش زیربنایی محسوب میشود و سود مستقیمی ندارد، ولی در لایههای دیگر میتوان از ماهواره در بخشهای خصوصی از جمله محیط زیست، صدا و سیما، مخابرات و مهمتر از همه سنجش از دور استفاده شود.
معتمدی تاکید کرد: معمولا ساخت ماهواره و پرتاب آن، چون سود مستقیمی ندارد، بخش خصوصی کمتر دخالت میکند.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا دانشگاه حاضر به فعالیت در عرصه سکو و پرتابگر ماهواره هست، گفت: بسیاری از افرادی که در طراحی و ساخت این ماهواره همکاری داشته اند از استادان دانشگاهی بودند، در این بخش استادان زیادی درگیر بودند و به هرحال از ظرفیت دانشگاه به صورت غیرمستقیم در سایر بخشها هم میتوان استفاده کرد.
اصلاح ساختار در بخش صنعت، خدمات و دانشگاه
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر افزود: باید ساختار در بخش صنعت، خدمات و دانشگاه اصلاح شود.
معتمدی گفت: شانزدهمین همایش ملی شیمی و مهندسی شیمی یکی از همایشهای قدیمی در دانشگاه امیرکبیر محسوب میشود.
وی با بیان این که ما یک کشور نفتی هستیم و صنایع بالادستی و پایین دستی گستردهای داریم، افزود: دانشگاه صنعتی امیرکبیر جزو ۵ دانشگاه برتر کشور است و در سال ۱۳۳۷ دانشکده مهندسی شیمی آن تأسیس شد.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: برقراری ارتباط میان صنایع و دانشگاه ابتکار خوبی بود، زیرا ما در دانشگاه ظرفیت بالایی از لحاظ استاد و دانشجو داریم و فعالیت پژوهشگران میتواند در برخی نیازهای مهم کشور تأثیرگذار باشد.
معتمدی با بیان این که باید ساختار صنعت و خدمات و دانشگاهها اصلاح شود، افزود: باید به فکر برقراری ارتباط بیشتر میان دانشگاه و صنعت باشیم و دانشگاهها باید بتوانند نقش مؤثرتری در چرخه اقتصادی کشور داشته باشند.
وی در پایان گفت: با توجه به تحریم اقتصادی کشور نقش دانشگاههای تخصصی مانند دانشگاه صنعتی امیرکبیر میتواند در حل مشکلات و نیازهای کشور تأثیرگذار باشد.