پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از خبرگزاری فرانسه از پاریس، آژانس بین المللی انرژی روز جمعه اعلام کرد برقراری توازن میان عرضه و تقاضا برای نفت در سطح جهان، زمان بر خواهد بود.
این سازمان میان دولتی مستقر در پاریس که وظیفه خط مشی دهی در زمینه امنیت انرژی و تحلیل نوسانات بازار نفت را برای کشورهای صنعتی عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی برعهده دارد با انتشار گزارشی اعلام کرد برقراری توازن میان عرضه و تقاضا برای نفت در سطح جهان، ممکن است به مثابه دو ماراتن باشد. این هشدار در حالی داده می شود که سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) برای تحقق این هدف تلاش می کند. عربستان سعودی، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده نفت در سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و یکی از سه تولید کننده بزرگ نفت در جهان، برای کاهش مازاد عرضه نفت در بازار جهانی در چارچوب توافقی که با شرکای اوپک بسته شده است تلاش می کند اما روسیه به تعهداتش در این خصوص پایبند نبوده است.
آژانس بین المللی انرژی در این گزارش آورده است میزان افزایش تقاضا برای نفت در سطح جهان، امسال به یک میلیون و 400 هزار بشکه در روز خواهد رسید. حال آنکه رقم این شاخص در سال دو هزار و هجده به میزان یک میلیون و 300 هزار بشکه در روز بود. به این ترتیب؛ تقاضا برای نفت در سطح جهان، در سال دو هزار و نوزده به 100 میلیون و 700 هزار بشکه خواهد رسید.
در بخش دیگر از گزارش آژانس بین المللی انرژی آمده است: تاثیر افزایش قیمت نفت در بازار جهانی در سال دو هزار و هجده اکنون فروکش کرده است و همین میزان افزایش نیز با پایین بودن رشد اقتصادی و تولید ناخالص داخلی جبران شده است.
پایین بودن قیمت نفت در بازار جهانی می تواند تقاضا برای نفت در سطح جهان را افزایش دهد. با توجه به همین واقعیت آژانس بین المللی انرژی انتظار دارد میانگین قیمت نفت در سال دو هزار و نوزده حدود 61 دلار باشد. حال آنکه میانگین قیمت نفت در سال دو هزار و هجده 71 دلار بود. به عبارت دیگر قیمت نفت امسال نسبت به سال گذشته 71 دلار کاهش خواهد یافت.
قیمت نفت در بازار جهانی در اواخر سال دو هزار و هجده، برای نفت خام سبک و شیرین شاخص نیویورک، وست تگزاس اینترمیدییت(دابلیو.تی.آی) به هر بشکه حدود 42 دلار و 36 سنت رسید که پایین ترین میزان خود از یک و نیم سال پیش تا این زمان بود. بهای نفت خام سبک برنت دریای شمال در اواخر سال گذشته به هر بشکه 49 دلار و 93 سنت رسید که در این شاخص نیز پایین ترین قیمت از یک سال و نیم پیش تا این زمان بود.
سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک) و شرکای غیر عضو آن به ویژه روسیه که ائتلافی متشکل از 25 کشور تولید کننده نفت را تشکیل می دهند و تقریبا نیمی از نفت مورد نیاز جهان را تامین می کنند در آخر ماه دسامبر سال دو هزار و هجده در چارچوب توافقنامه ای متعهد شدند از تولید خود بکاهند تا قیمت نفت در بازار جهانی افزایش یابد.
آژانس بین المللی انرژی در ادامه گزارش خود با اشاره به اقدامات عربستان سعودی در کاهش تولید آورده است تولیدکنندگان عمده نفت بار دیگر تاکید کردند روند کاهش تولید نفت را ادامه خواهند داد و داده ها نیز نشان می دهد این وعده ها عملی شده است.
با این حال برای آنکه توازن میان عرضه و تقاضا برای نفت در سطح جهان، برقرار شود راه درازی در پیش است. به عبارت دیگر برقراری توازن میان عرضه و تقاضا برای نفت در سطح جهان، بیشتر آنکه شبیه دو سرعت باشد شبیه دو مارتن است.
این نهاد تاکید می کند درست است که عربستان سعودی در عمل به تعهدات خود برای کاهش تولید مصمم است اما روسیه چنین عزمی از خود نشان نمی دهد.
داده های حاکی از آن است که روسیه برعکس در ماه دسامبر سال دو هزار و هجده تولید نفت خودر را افزایش داده بود . به طوری که تولید نفت روسیه در ماه دسامبر گذشته به یازده و نیم میلیون بشکه در روز رسیده بود. هنوز نیز معلوم نیست که روسیه در چه زمانی و به چه میزان می خواهد تولید نفت خود را کاهش دهد.
نهاد مشاور کشورهای صنعتی و توسعه یافته عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در امور انرژی، در زمینه عرضه نفت نیز تصریح می کند تولید نفت ایران در ماه دسامبر گذشته در بحبوحه تحریم های کمتر سختگیرانه آمریکا در زمینه فروش نفت، به طور چشمگیری، افزایش یافت. همچنین؛ روند فروپاشی صنایع نفتی در ونزوئلا، کندتر شد. با توجه به این واقعیات میزان تولیدی که آمریکا در سال دو هزار و نوزده خواهد داشت در نوسانات قیمت نفت در بازار جهانی تعیین کننده خواهد بود.