هشدار ! مراقب نمک های بدون مجوز باشید!
تمامی نمکهای بدون مجوز وزارت بهداشت، شامل نمک دریا و نمک فله، به سبب وجود ناخالصیها و نداشتن ید، مورد تایید برای مصرف کنندگان نیست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با اشاره به انتشار تصاویر غیر واقعی نسبت به استفاده از نمک ید دار گفت: مطابق با دستور العملهای سازمان بهداشت جهانی، غنی سازی نمک خوراکی با ید، یک راهکار اولویت دار در راستای کاهش اختلالات مرتبط با کمبود ید مانند گواتر، اختلالات رشدی و ذهنی است.
محمدجواد خشنود با بیان اینکه واحدهای تولیدی کشور همواره همگام و حامی این سیاست سلامت محور بوده اند، افزود: متاسفانه، تبلیغات بی اساس و غیر علمی علیه مصرف نمک ید دار و تشویق به مصرف نمک دریا، باعث به خطر افتادن سلامتی مردم میشود.
معاون غذا و داروی دانشگاه، ادامه داد: نمکهای خوراکی که در کارخانجات مجاز تولید و بسته بندی میشود، تحت نظام پایش و کنترل کیفیت، از سوی سازمان غذا و دارو و معاونت غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی نظارت میشوند.
خشنود اظهار داشت: در استان فارس نمکهای خوراکی در سطح تولید و عرضه در آزمایشگاه کنترل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز مورد بررسی و کنترل کیفیت قرار میگیرند و میزان ید، درجه خلوص و فلزات سمی مانند سرب، کادمیم و آرسنیک آنها اندازه گیری میشود.
این عضو هیات علمی دانشگاه، در مورد کلیپ تصویری منتشر شده در فضای مجازی گفت: واکنش رنگی نمک ید دار بهداشتی در فیلم مربوطه، به هیچ وجه مرتبط با ترکیبات سفید کننده نبوده و علت آن ید موجود در نمک است که در محیط اسیدی ایجاد شده توسط آب نارنج، با نشاسته موجود در سیب زمینی آب گوشت ترکیب شده، رنگ آبی را ایجاد میکند؛ انجام این واکنش دلالت بر کیفیت تغذیهای بالای نمک خوراکی داشته و رنگ طبیعی ایجاد شده هیچ گونه تهدیدی را متوجه سلامت مصرف کننده نمیسازد؛ کما اینکه عدم ایجاد رنگ توسط نمک بدون ید تصفیه نشده و غیر بهداشتی نشانه کیفیت پایین تغذیهای آن است.
خشنود توصیه کرد: مردم بدون توجه به شایعات غیر معتبر و باورهای غلط رایج و ادعاهای افراد سودجو، از مصرف نمکهای غیر بهداشتی تصفیه نشده با نام رایج نمک دریا که فاقد ید بوده و میتواند با داشتن میزان بالای آلودگی به ترکیبات سرطان زا نظیر فلزات سنگین تهدید کننده سلامت باشد، خودداری کرده و در هنگام خرید نمک خوراکی، حتما به ید دار بودن و مجوزهای بهداشتی و مهر استاندارد آن توجه کنند.