پخش زنده
امروز: -
محوطه تاریخی فرهاد گرد که جایگاه ویژهای در مسیر قدیمی نیشابور به هرات و شناخت ادوار پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی خراسان دارد با هدف حفاظت و جلوگیری از تخریب بیش از پیش تعیین عرصه و حریم میشود
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ سرپرست هیئت باستان شناسی با اعلام این خبر گفت: محوطه فرهادگرد در جنوب شهری به همین نام در ده کیلومتری شمالغرب شهر فریمان قرار گرفته است.
حامد طهماسبی زاوه افزود: اندک مطالعات صورت گرفته در مورد محوطه فرهادگرد به بازدیدهای باستانشناسانی همچون گردگروپ (۱۹۹۵)، رجبعلی لباف خانیکی، کامیارعبدی (۱۳۷۶)، لیلاپاپلی و عمران گاراژیان (۱۳۸۱) محدود میشود.
این باستان شناس گفت: براساس بررسی سطح محوطه، سفالهای نمازگاه I-IV، سفالهای دوره تاریخی (اشکانی، ساسانی) و سفالهای دوره اسلامی بر سطح آن مشاهده میشود.
وی در ادامه از این که با وجود جایگاه این محوطه در مسیر قدیمی نیشابور به هرات و اهمیت آن در شناخت ادوار پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی خراسان، آسیبهای جبران ناپذیری به عرصه و حریم آن وارد شده است ابراز تأسف کرد.
طهماسبی زاوه گفت: این امر از عوامل گوناگونی همچون گسترش ساخت و سازهای مربوط به منازل مسکونی، خیابان سازی، ساخت معابر، ساخت مصلی، بازار روز، تدفین در عرصه، ایجاد برشهای عمودی وسیع در تپه، عبور ستونهای برق، ساخت منبع آب شهر، ساخت پارک، کشاورزی و شخم عمیق زمینهای عرصه، عبور قنوات از حاشیه تپه، ساخت غسالخانه و ساخت سرویس بهداشتی نشأت میگیرد.
این باستان شناس افزود: به منظور جلوگیری از تخریب بیشتر این محوطه و ایجاد بستر قانونی برای برخورد با عوامل تخریب محوطه، تعیین عرصه و حریم آن در دستور کار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی قرار گرفت.
وی گفت: از این رو طرح پژوهشی آن از سوی نگارنده تهیه و به پژوهشکده باستانشناسی ارسال شد و پس از صدور مجوز از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، طرح گمانه زنی محوطه فرهادگرد به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم ان آغاز و در حال انجام است.
طهماسبی زاوه هدف از اجرای این پروژه راحفاظت و جلوگیری از تخریب بیش از پیش آن با هدف ارائه ضوابط حفاظتی مربوطه اعلام کرد.
وی افزود: از جمله اهداف دیگری که در این طرح مورد توجه قرار گرفته است؛ مشخص کردن دامنه گسترش محوطه در جهات مختلف، محاسبه دقیقتر وسعت آن، ارائه برنامههای باستانشناسی آینده، مطالعه و طبقه بندی یافتههای فرهنگی حاصل از گمانه زنیها و مطالعه خصوصیات محیطی و فرهنگی پیرامون اثر است.