پخش زنده
امروز: -
به گفته کارشناسان با توجه به تحرکات امنیتی اخیر اروپا علیه ایران، برخورد متقابل وظیفه دستگاه دیپلماسی ایران است
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، ابراهیم متقی کارشناس مسائل آمریکا درباره تحرکات امنیتی اروپا گفت: مواضع اروپا در قبال ایران از قدیم الایام ماهیت انتقادی،تهاجمی و خصمانه درمقابل ایران بوده است. موضوع فعالیت هسته ای در چارچوب مذاکرات 1+5 به نوعی حل شد اما اروپایی ها می خواستند موضوع برجام در موضوعاتی مثل نقش منطقه ای ایران و قدرت موشکی را نیز مانند برنامه هسته ای در موضوعات مشابهی مانند برجام پیگیری کنند حتی برخی مقامات ایران نیز فکر می کردند برجام پیمانی باثبات است و می توانند از این طریق در بازسازی موقعیت ایران در نظام بین الملل و عادی سازی روابط ایران را با دیگر کشورها بوجود بیاورند اما با خروج امریکا و اجرای تحریم های جدی تر ، اروپایی ها متمایل به ادامه همکاری ها با ایران و گسترش همکاری ها بودند تا ایران نیز از نظام اقتصادی با جهان برخوردار شود اما امریکا محدودیت هایی گسترده تری اعمال کرد.
او افزود: وزارت خارجه ایران انتظار داشت اروپا با ایران همکاری بیشتری داشته باشد و در این رابطه نیز سازوکارهای مالی و تجاری در قالب مذاکرات چندجانبه با اروپا طراحی شد اما این مذاکرات هنوز به نتیجه نرسیده است و در ازای این مسئله ایران باید اقدامات متقابل جدی را به انجام می رساند یا اینکه حداقل وضعیت را در چارچوب مطالبات ایران در قبال عدم تعهدات امریکا و اروپا پیگیری می کرد و اقدام متقابلی را در برابر تحریم های امریکا اجرا می کرد اما از آنجایی که اعتقاد ایران در همکاری با آژانس بین المللی است و اینکه ایران معتقد است اگر همه کشورها نیز ارتباط را قطع کنند و برجام را ترک کنند بازهم ایران باید ادامه دهد منجر به وضعیتی شد که اروپا موضوعات جدیدی را مطرح می کند که بتواند در چارچوب این موضوعات ایران را در وضعیت انفعالی قرار دهد.
متقی در ادامه درباره تحرکات امنیتی اخیر و اجلاس لهستان گفت: این اجلاس را امریکا به عنوان ائتلاف راهبردی خاور میانه پیگیری کرده است که گام اول در سال 2012 بود و اجلاس ناتو در استانبول برگزار شد. مسا یک ائتلاف منطقه ای امنیتی ضد ایران است که به دو صورت دو فاکتور وجود دارد و اجرا می شود اما سازمان رسمی ندارد.
او گفت: ما نباید احساس کنیم که اجلاس فوریه در لهستان کاملا به ضرر ایران خواهد بود چون کشورهایی هم خواهند بود که در جهت مواضع ایران بحث خواهند کرد.
او افزود: قراردادن ماهواره ها در مدار مبتنی بر قابلیت موشک بالستیک هستند و اعتقاد امریکا این است که اگر کشوری قابلیت موشک بالستیکش به گونه ای باشد که بتواند ماهواره را در مدار قرار دهد به یک جهش دست خواهد یافت حال تصمیم گیری در شرایط بحران بسیار سخت است یعنی هر اقدامی انجام دهیم پیامدهای خاص خود را خواهد داشت.
برخی معتقدند اقدام ایران بر اساس سازش باشد که سازش منجر به افزایش انتظارات بین المللی خواهد شد بنابراین نکته اصلی این است که تصمیم سخت همیشه به معنای واگذار کردن قدرت نیست بلکه در یک مرحله تاریک باید معطوف به حفظ قدرت باشد چون کشورهایی که به یک فرایند معتقد بودند باید از طریق سیاست های عملی آنها را معتقد نگه داریم.
او درباره انتخاب لهستان به عنوان میزبانی اجلاس ضد ایرانی گفت: لهستان کشوری است که حتی امریکا زمانی بدون مجوز سازمان ملل حمله نظامی به عراق انجام داد، بعد از حمله نظامی نیروهای لهستان در عراق مستقر شد بنابراین لهستان یک متحد امنیتی امریکاست.
حنیف غفاری کارشناس مسائل اروپا دیگر مهمان برنامه گفت: تحرکات امنیتی اروپا، تاخیر در راه اندازی ساز و کار مالی ویژه و اجلاس ورشو در فوریه قطعات یک پازل و مسائلی کاملا به هم پیوسته هستند. به طور مثال کشور دانمارک علیه نهادهای امنیتی ایران ادعایی را مطرح کرد و کشورهای دیگر نیز از دانمارک حمایت کردند بلافاصله بعد از آن هم پمپئو درباره اجلاس لهستان خبر می دهد، این ها به هم ارتباط دارد چون اولی در واقع مقدمه اجلاس لهستان است. اینکه فرانسوی ها درحالی که هنوز "اس پی وی" یا ( سازوکار مالی ویژه) اجرا نشده است، محدودسازی توان موشکی ایران را مطرح می کند.
از ابتدای سال 2017 میلادی نخست وزیر انگلیس در سفر به امریکا و بعد از ان در سفر مکرون در حاشیه نشست با نتانیاهو و ترامپ و بعد انگلا مرکل بعنوان سومین بازیگر اروپایی درباره محدود کردن توان منطقه ای ایران و توان موشکی و بازرسی نامحدود از امکان نظامی ایران و درباره اعمال تحریم های فرازمانه ای ایران توافق کردند.
محدود کردن توان موشکی، محدودیت زمان در ساز و کار مالی برای این است که بتواند مطالبات در حوزه های موشکی و منطقه ای را بدست آورند.
بنابراین دستگاه سیاست خارجی و دیپلماسی ما موظف است این ها را برای مردم به طور مشخص ترسیم کند و مردم را در جریان امور قرار دهد.
او افزود: ما رویکردهای مختلف را در مقابل اروپا امتحان کرده و به مرحله مسالحه با اروپا رسیده ایم .اکنون احصاء ظرفیت های داخلی و پروراندن آنها در مواجه با پیامدهای بیرونی مطرح است که باید تصمیمی را بگیریم که بهترین نتیجه را بدهد و در این باره مسالحه با اروپای واحد نتیجه نخواهد داد چراکه اروپا تحت سیاست های امریکاست.
او گفت: مکرون اولین فردی بود که بحث محدود کردن فعالیت موشکی ایران را مطرح کرد و بعد از اینکه امریکا از برجام خارج شد فرانسوی ها دوباره موضوع محدود کردن فعالیت موشک های بالستیک را مطرح کردند که این به توافق امریکا، فرانسه و رژیم صهیونیستی برمی گردد. اگر ما نقطه ثقل راهبردی خود را در تکیه به اروپا قرار دهیم متضرر خواهیم شد بنابراین احصاء ظرفیت های منطقه ای و راهبردی ایران باید مورد تاکید قرار گیرد.
او درباره ضعف دستگاه اطلاعاتی در قبال ایران گفت: این سردرگمی خروجی های مختلفی دارد. در زمان شروع دولت امریکا اختلافات زیادی بین جمهوری خواهان و سیاستمداران امریکا وجود داشت و این به این معنی است که آنها یک جمع بندی راهبردی در قبال ایران ندارند.
غفاری در ادامه درباره وابستگی امریکا به اطلاعات گروهک منافقین گفت: برژینسکی مشاور امنیت اسبق امریکا به جرج بوش گفت: ما پدیده ای به عنوان ایران قدرتمند در منطقه داریم که باید شناسایی و تفسیر شود. کسانی مثل جان بولتون و مکین همواره در نشست های منافقین حضور داشتند و ایالت متحده امریکا تصور می کند این گروه نسبت به دیگر اپوزوسیون های دیگر قدرتمند تر است بنابراین این روندی است که همچنان ادامه دارد.