پخش زنده
امروز: -
رهیافت پلیس جامعه محور در چند دهه اخیر به عنوان یکی از الگوهای جدی در مسئله تامین امنیت پذیرفته شده است. در این رهیافت کارآمدی پلیس ناشی از ارتباط متقابل پلیس با مردم و بالعکس است.
چکیده گزارش پژوهشی:
- مولفه های جدید اقتدار پلیس: قانونمندی، به هنگام بودن، شفافیت، پاسخگویی و در دسترس بودن است.
- طی سال های اخیر پلیس همواره درصدد رشد رفتارهای مشارکت جویانه مردم در حوزه امنیت عمومی بوده است.
-مشارکت مردمی می تواند موجب توسعه پایدار امنیت شود.
- جامعه محوری، جامع نگری و هماهنگی نظام مند، اصول عملکردی نیروی انتظامی طی سال های اخیر است.
-وظایف ناجا به عنوان ضابط قوه قضائیه بر طبق قانون: مبارزه با مواد مخدر، مبارزه با قاچاق، مبارزه با منکرات و فساد، پیشگیری از وقوع جرایم، کشف جرایم، بازرسی و تحقیق، حفظ آثار و دلایل جرم، دستگیری متهمین و مجرمین و جلوگیری از فرار و اختفای آن ها.
- مهمترین دستاوردهای ناجا از ابتدای شکل گیری تابحال مواردی همچون "پاکسازی چهره عمومی شهرها از ناامن کنندگان اماکن و محیطهای عمومی، ارتقاء امنیت اخلاقی، مبارزه با ورود ترانزیت و توزیع مواد مخدر، تقویت مرزبانی و دریابانی، ایجاد دفاتر خدمات پلیس، مقابله جدی و موثر با تهاجم فرهنگی دشمن، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و تلاش برای بومی سازی سامانه ها" بوده است.
پژوهش خبری صدا وسیما:سیستم نوین ایجاد نظم و امنیت داخلی یعنی سازمان پلیس در ایران به حدود ۱۰۰ سال پیش مربوط میشود. این پلیس در طی ۱۰۰ سال گذشته و تا پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن سال ۱۳۵۷ از فراز و نشیبهای متفاوت برخوردار بوده است. پلیس ایران برای مدت زمان طولانی از ۲ بخش اصلی شهربانی(نظمیه) و ژاندارمری(شامل دو بخش ژاندارمری مرزی و ژاندارمری روستایی) تشکیل شده بود. کمیته انقلاب اسلامی نیز به عنوان یکی از ارکان مهم حفظ نظم و امنیت داخلی و دفاع از ارزشهای انقلاب در داخل کشور بعد از پیروزی انقلاب به این مجموعه افزوده شد.کثرت نیروهای پلیس در بعد از انقلاب و ضرورتهای ادغام این نیروها باعث شد تا در سال ۱۳۷۰ با تصمیم مجلس شورای اسلامی این ۳ نیرو (شهربانی، کمیته و ژاندارمری) در یکدیگر ادغام و سیستم پلیس واحد به وجود آید. حاصل این ادغام نهادی جدید با عنوان نیروی انتظامی بود که اکنون با نام اختصاری «ناجا» معرف پلیس ایران است. در ادامه نگاهی داریم به روند فعالیت های و پیشرفت های نیروی انتظامی بعد از انقلاب و چگونگی شکل گیری آن. پژوهش حاضر براساس گزارش ارسالی از مرکز اطلاع رسانی معاونت اجتماعی ناجا؛ انجام شده است.
نیروهای پلیس پس از انقلاب
شهربانی: در گذشته به آن نظمیه میگفتند. وظیفه آن حفظ امنیت شهر و استقرار نظم و تعقیب بزهکاران و تابع وزارت کشور بود. شهربانی با تشکیل تیپ ایثار پلیس، در دفاع مقدس به ویژه در خوزستان شرکت نموده و رشادت های کارکنان و مسئولین در خرمشهر و مهاباد در تاخیر و جلوگیری از سقوط نقش بارزی داشته است. شهربانی در کنار حضور در جبهه های جنگ، نقش بسزایی در تامین امنیت پشت جبهه و شهرها ایفا نمود. این نهاد در نیروی انتظامی ادغام شد.
ژاندارمری: در سال ۱۲۹۰ در ایران تشکیل شد. این نیرو به درخواست دولت ایران از دولت سوئد به وجود آمد. ژاندارمری مسئول امنیت راهها و اماکن بیرون شهری بود. ژاندارمری حضوری فعال در درگیری های داخلی به ویژه در مناطق کردستان، آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان پیدا نموده و با تقویت و به کارگیری گردان های رزمی (امداد) و حضور در جبهه های میانی و جنوب حضوری فعال در دفاع مقدس داشت. این نهاد در نیروی انتظامی ادغام شد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری //مهدی ناجی