به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما پایگاه اینترنتی شورای اروپایی متن گفتگو با فدریکا موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپایی در امور خارجی و سیاستگذاری امنیتی، را منتشر کرد. موگرینی از نوامبر 2014 تاکنون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی بوده و دوره مسئولیت او تا پایان سال 2019 ادامه خواهد داشت.
مارک لئونارد از روابط خارجی شورای اروپایی به همین مناسبت، در گفتگو با موگرینی از او درباره وضعیت امنیت در اروپا، آینده نظم بین المللی، کنترل تسلیحات، مهاجرت و طیف گسترده ای از مسائل دیگر پرسید.
لئونارد پرسید: «شما از کشورهای اروپایی خواسته اید از اقتدار اتحادیه اروپایی دفاع کنند و برای نمونه، ایجاد ساختار تازه ای را متذکر شده اید که به اروپا اجازه بدهد به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام؛ توافق هسته ای) با ایران پایبند بماند. آیا چنین ساختاری واقعا کارآیی خواهد داشت و آیا از ساز و کار ویژه مالی (SPV) برای حفظ تجارت با ایران می توان برای مقابله با تحریم های آمریکا استفاده کرد؟»
موگرینی: اغلب شنیده می شود که می گویند ملاحظات تجاری و اقتصادی برای اروپا انگیزه ایجاد می کند تا به برجام پایبند بماند. خیر، اینطور نیست.
موگرینی پاسخ داد: «در حال فعالیت روی این موضوع هستیم. ما در قالب اتحادیه ای که 28 کشور عضو دارد به همراه دیگر کشورهای جامعه بین المللی تلاش می کنیم توافقی هسته ای را حفظ کنیم که تاکنون کامل اجرا شده و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در 13 گزارش پی در پی اجرای کامل آن را راستی آزمایی کرده است. این کار را برای امنیت جمعی انجام می دهیم. نمی خواهیم شاهد این باشیم که ایران سلاح هسته ای تولید کند و برجام دقیقا همین هدف را تحقق می بخشد. من ابتدا این موضوع را مطرح کردم زیرا اغلب شنیده می شود که می گویند ملاحظات تجاری و اقتصادی برای اروپا انگیزه ایجاد می کند تا به برجام پایبند بماند. خیر، اینطور نیست. ما این کار را انجام می دهیم تا از هم پاشیده شدن توافقنامه منع گسترش هسته ای جلوگیری کنیم که اکنون فعال است و از ایجاد بحران امنیتی بزرگ در خاورمیانه جلوگیری می کنیم.»
موگرینی: ما می خواهیم تضمین کنیم شرکت هایی که می خواهند با ایران کسب و کار قانونی و مشروع داشته باشند مجاز به این کار هستند. این چیزی است که هم اکنون روی آن کار می کنیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه گفت: «بخشی از این کار مستلزم آن است که ما تضمین کنیم شرکت هایی که می خواهند با ایران کسب و کار قانونی و مشروع داشته باشند مجاز به این کار هستند. این چیزی است که هم اکنون روی آن کار می کنیم؛ ابزاری که به فعالان اقتصادی کمک می کند، از آنها محافظت خواهد کرد و به آنان تضمین خواهد داد که در مسیر کسب و کار قانونی با ایران با مشکل روبرو نخواهند شد. این حقیقت دارد که وضعیت کنونی حرف و حدیث هایی را درباره اقتدار اقتصادی اروپا در پی داشته است. اروپایی ها نمی توانند این را بپذیرند که قدرتی خارجی – هر چند هم نزدیک ترین دوست و هم پیمان ما باشد – در زمینه تجارت قانونی مان با کشوری دیگر تصمیم گیری کند. این عنصر اساسی اقتدار است و طبیعی است که چنین بازتابی داشته باشد نه تنها در اروپا بلکه در دیگر نقاط دنیا هم همین بازتاب اتفاق خواهد افتاد.»