گزارش مکتوب
نرگس های کویر خوشبوتر از گذشته / نرگس زارها در راه توسعه
مشکلات نرگس کاران خراسان جنوبی با حمایتهای مسئولان در حال برطرف شدن است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، هم اکنون 34 هکتار از اراضی خراسان جنوبی زیر کشت گل نرگس است که 28 هکتار بارور و 6 هکتار غیربارور است و تلاش ها برای توسعه این محصول همچنان ادامه دارد. بیشترین گل نرگس خراسان جنوبی در شهرستان خوسف تولید می شود و گل نرگس این شهرستان به دلیل ماندگاری در سرمای زمستان و تغییرات دمایی شب و روز، از کیفیت بالایی برخوردار و خوشبوترین گل نرگس کشور است. نرگس زارهای خوسف، با شماره 249 در فهرست آثار طبیعی کشور نیز ثبت شده است. پیش بینی شده 640 نرگس کار این استان امسال 16 و نیم میلیون شاخه گل با کیفیت بالا تا اسفند برداشت کنند تا 3 میلیارد و 300 میلیون تومان درآمد عاید آنها شود.
در گذشته ارزش چندانی نداشت خانم نخعی کشاورز خوسفی می گوید: روزانه بعد از چیدن گل های نرگس آنها را در بسته های 50 شاخه ای بسته بندی می کنیم تا برای مشتریان خود در سایر استانها ارسال کنیم . وی افزود: در گذشته شاخه گل نرگس ارزش چندانی در این منطقه نداشت اما با تلاش سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی امروزه با قیمت چشمگیری در بازار به فروش می رسانیم. آقای نخعی یکی دیگر از کشاورزان این منطقه هم می گوید که 20 سال است کار وی نرگس کاری است و نزدیک به یک هکتار زیر کشت دارد . وی افزود : در ابتدای فصل برداشت هر شاخه گل نرگس را با قیمت هزار و 500 تا هزار و 700 تومان به فروش می رسانیم و اکنون که به نیمه های فصل برداشت این محصول نزدیک می شویم با فروش هر شاخه گل، هزار تا هزار و 200 تومان نصیب مان می شود. بویش خوش است و زحمتش زیاد آقای نخعی دیگر کشاورزی خوسفی هم به سختی های تولید گل نرگس اشاره می کند و می گوید: از مرداد کارهای وجین، آبیاری و کود مزارع خود را آغاز می کنیم تا این روزها نرگس هایی با عطر خوب به مشتریان بدهیم. او افزود: آبیاری با آب شیرین سبب شده تا گل های نرگس مان با کیفیت باشد و هم اکنون خریدارانی از استانهای سیستان و بلوچستان، تهران و مشهد داریم. آقای عرفانی یکی دیگر از کشاورزان این خطه ها به برداشت روزانه 3 تا 4 هزار شاخه گل اشاره و تأکید کرد: این محصول در صورت حمایت، منبع در آمد خوبی برای کشاورزان این استان می شود که از کم آبی رنج می برند. از جای خالی بیمه برای گل هایمان گلایه داریم آقای رضایی دیگر کشاورز خوسفی، تغییرات دمایی شب و روز را عامل با کیفیتی گل های نرگس تولیدی خراسان جنوبی می داند و می گوید که این سبب شده تا مشتریان زیادی داشته باشیم. وی از جای خالی بیمه گل نرگس گلایه می کند و می گوید: چون فصل برداشت محصول گل نرگس در زمستان است، سرما و یخبندانهای ناگهانی ما را با مشکلاتی مواجه کرده و نگران خرابی گل هایمان هستیم و از مسئولان می خواهیم مزارع گل نرگس هرچه زودتر بیمه شود.
اکنون دیگر کشاورزان مان مشکلات گذشته را ندارند معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان کاهش قیمت، نبود حصار بین زمین ها، پرداخت نشدن تسهیلات و بیمه نبودن را از مشکلات گذشته نرگس کاران می داند و تأکید می کند : اکنون دیگر بسیاری از این مشکلات برای کشاورزان برطرف شده است. عصمتی پور از تلاشهای سازمان جهاد کشاورزی استان برای برقراری بیمه گل نرگس به مدت یکسال برای اولین بار در کشور در خراسان جنوبی خبر داد و گفت: کارهای مقدماتی آن انجام شده است و به زودی بیمه این محصول برقرار می شود . مدیر جهاد کشاورزی خوسف نیز به حمایت های انجام شده دولت از کشاورزان اشاره کرد و گفت: برای تأمین نقدینگی محصول گل نرگس، تفاهمنامهای بین جهاد کشاورزی و صندوق کارآفرینی امید استان منعقد شد که تاکنون ۵۰ نفر از متقاضیان موفق به دریافت 650 میلیون تومان تسهیلات شدند. رضوی افزود: همچنین جشن شکر گزاری گل نرگس ۱۳ دی امسال برای حمایت از نرگس کاران و افزایش قیمت این محصول، در شهرستان خوسف برگزار شد. او عقیده دارد باید برای تولید و عرضه بیشتر این محصول، بازاریابی کرد و کارهای تحقیقاتی در زمینه ماندگاری بیشتر گل نرگس و استفاده بیشتر از عطر و بوی این گل انجام داد.
اعلام آمادگی سرمایه گذاران برای اسانس گیری گل نرگس فرماندار خوسف هم به اعلام آمادگی یک سرمایه گذار برای اسانس گیری از گل نرگس اشاره کرد و گفت: این سرمایه گذار در انتظار ورود ماشین آلات است و در همین زمینه رایزنی هایی با سفارتخانه یکی از کشورهای خارجی انجام شده است و باید کشاورزان هم سطح زیر کشت نرگس خود را افزایش دهند تا سرمایه گذار متضرر نشود. شفیعی همچنین از لایه روبی ۶۱ قنات برای رفع مشکل آبی نرگس کاران در سال جاری خبر داد . دست دلال ها کوتاه شد، امید بازگشت رحیمی یکی از اعضای تعاونی نرگس کاران خوسف هم از خرید گل های نرگس توسط شهرداری خبر داد و گفت: پیش از این کشاورزان مجبور بودند گل های تولیدی خود را به دست دلالان بسپارند اما اکنون شهرداری با قیمت مناسب از آنها می خرد که این اقدام امید دوباره تولید را به کشاورزان بازگردانده است. وی اضافه می کند: تجمیع زمینهای گل نرگس، کوتاه شدن دست دلالان، جلوگیری از فروش فله ای و تجاری شدن این محصول از دیگر مزایای خرید شهرداری است که امسال برای حمایت از نرگس کاران انجام می شود.نرگس، ظرفیتهای پزشکی نیز دارد
جهاد کشاورزی، فرمانداری و شهرداری پای کار آمدند و با تلاشهایشان ارزش و ظرفیتهای گل های نرگس کویر را بیشتر از قبل به بازار شناساندند و امید است که ادامه این تلاشها، بوی خوش نرگس کویر خراسان جنوبی را در بازارهای خارجی نیز پراکنده کند چرا که این گل حتی ظرفیتهای پزشکی دارد و می تواند از این جنبه توجه خارجی ها را به خود جلب کند.
نویسنده و گرد آوردنده: زهرا فلاحی نسب