مولود چاووش اغلو با ارائه گزارشی در خصوص آخرین تحولات در سیاست خارجی ترکیه، به موضوعات مختلف سیاسی اشاره و با حمایت از تمامیت ارضی و سیاسی سوریه تاکید کرد: خواه خوشتان بیاید خواه خوشتان نیاید، ایران یک نقش آفرین بزرگ در این کشور است و آنکارا در تماس مستمر با تهران است.
وی مهمترین راه حل بحران سوریه را روند سیاسی دانست و با اشاره به اینکه تا به امروز هیچ مشکلی در اجراء تفاهمنامۀ ادلب روی نداده است، ابراز امیدواری کرد: پس از این نیز مشکلی به وجود نیاید.
وزیر امور خارجه ترکیه در رابطه با عملیات برونمرزی ارتش این کشور در شرق فرات گفت: ترکیه در خصوص عملیات در منطقه هیچ تردیدی ندارد و در هر فرصتی نظرات خود را در مورد مبارزه با پ ک ک با آمریکا در میان گذاشته است.
چاووش اغلو ضمن اذعان به مشکل بودن روند خروج آمریکا از سوریه افزود: وقتی تا این حد به یک سازمان تروریستی نزدیک می شوید واضح است که به راحتی نخواهید توانست از آنجا جدا شوید. ما تلاش می کنیم با هماهنگی ایران و روسیه این روند را تسهیل کنیم.
وزیر خارجه ترکیه درباره عراق گفت: دیدگاه ما در مورد مبارزه با پ ک ک مشخص است و می دانیم که انتظارها از ترکیه برای کمک به بازسازی عراق بسیار بالا است.
وی همچنین از سفر رجب طیب اردوغان رییس جمهور این کشور به روسیه برای شرکت در یک اجلاس سه جانبه در آینده نزدیک خبر داد.
وزیر امور خارجه ترکیه در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع عملیات تحقیق و تجسس منابع زیر دریایی در حوزۀ جزیره قبرس اشاره کرد و گفت: ثبات در منطقه برای ترکیه بسیار حائز اهمیت بوده و به همین دلیل حقوق بخش ترک نشین این جزیره باید تحت ضمانت قرار گیرد.
همکاری با ایران و روسیه پس از خروج آمریکا از سوریه
وزير خارجه ترکيه گفت: روسیه، ترکیه و ایران تضمین کننده های برقراری آتش بس در سوریه هستند و روسای جمهور این کشورها در مذاکرات روند صلح در این کشور جنگ زده نقشی فعال دارند.
به گزارش اسپوتنيک؛ مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه پیشنهاد داد ترکیه با همکاری ایران و روسیه خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را کنترل کند.
این دیپلمات ارشد ترکیه ای گفت: "آمریکا در روند خروج نیروهایش از سوریه با مشکلاتی مواجه می شود. تصمیم داریم در این روند به طور مشترک با ایران و روسیه که در فرایند آستانه نیز با هم کار کردیم، همکاری کنیم تا سازمان های تروریستی پس از خروج نیروهای آمریکایی بر مناطق تخلیه شده تسلط نیابند."
چاووش اوغلو: حل مناقشه یمن در سال جدید یکی از اولویت های ترکیه است
وزیر امور خارجه ترکیه همچنين اعلام کرد حل و فصل بحران یمن یکی از اولویت های اصلی سیاست خارجی ترکیه در سال دو هزار و نوزده است.
وی این مطلب را روز چهارشنبه در نشست مشترک با اعضای کمیسیون امور خارجه پارلمان کشورش بیان کرد.
چاووش اوغلو ابتدا اوضاع حاکم بر سوریه و تحولات اخیر این کشور را به ویژه پس از اعلام تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر خروج نیروهای نظامی آمریکایی از این کشور تشریح کرد.
شرایط خروج نظامیان آمریکایی از خاک سوریه، مدت زمان اجرای این روند و سرنوشت سلاحها و تجهیزات نظامی که واشنگتن به "تروریستهای یگانهای مدافع خلقYPG و حزب کارگران کردستان PKK " داده است، از دیگر موضوعاتی بود که در این نشست مطرح شد.
وزیر امور خارجه ترکیه در این نشست با انتقاد از سیاست آمریکا در سوریه و ارتباط این کشور با گروههای تروریستی ی پ گ و پ ک ک ، خاطر نشان کرد:" ما به خوبی می دانیم که آمریکا برای خروج از سوریه مشکلاتی دارد. "
چاووش اوغلو ادامه داد در دیدارهایی که اخیرا مقامات ترکیه با جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا، جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا و جیمز جفری نماینده ویژه ائتلاف ضدداعش به فرماندهی در سوریه داشتند، همه این موضوعات مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وزیر امور خارجه ترکیه تصریح کرد:" ما شاهد آن هستیم که برخی کشورها می خواهند تصمیم آمریکا را درباره خروج از سوریه تغییر دهند. داخل آمریکا نیز اختلاف نظرهایی در این باره وجود دارد. ما اظهارنظرهای برخی مقامات آمریکایی را در روزهای اخیر در خصوص حمایت از کردها در سوریه رد می کنیم."
رئیس دستگاه دیپلماسی ترکیه خاطرنشان کرد آنکارا مایل است تلاشهایی را که جامعه بین المللی به منظور پایان دادن به جنگ و ناامنی در سوریه انجام می دهد، هماهنگ کند.
چاووش اوغلو ادامه داد:" ما می خواهیم با کمک و همکاری مخاطبان غربی و به ویژه شرکای خود در روند آستانه ( که ترکیه به اتفاق روسیه و ایران پیگیری می کند)، این تلاشها را هماهنگ کنیم. تا این جای کار ما در اجرای توافق نامه مربوط به ادلب مشکلی نداشته ایم و نمی خواهیم در آینده نیز در این زمینه با مانع یا مشکلی مواجه شویم."
وزیر امور خارجه ترکیه در رابطه با مسئله قبرس نیز اعلام کرد چندان خوشبین نیست که سال دو هزار و نوزده برای حل و فصل مناقشه قبرس تحول مثبتی روی دهد.
چاووش اوغلو تصریح کرد :" با توجه به این که قرار است به زودی انتخابات اروپا برگزار شود، بعید است که مذاکرات سیاسی مربوط به قبرس از سر گرفته شود."
وزیر امور خارجه ترکیه در پایان بار دیگر از اوضاع حاکم بر کشور جنگ زده یمن که ساکنان آن به حال خود رها شده و با خطر قحطی روبرو هستند، به شدت ابراز نگرانی کرد و گفت پایان دادن به بحران یمن یکی از اولویتهای سیاست خارجی آنکارا در سال جدید خواهد بود.
چاووش اوغلو یادآوری کرد ترکیه به عنوان رئیس دوره ای سازمان همکاری اسلامی، روزهای آینده میزبان نشست کار گروه مربوط به یمن خواهد بود.