به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، سید عباس صالحی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال سمیه محمودی نماینده شهرضا و دهاقان از وی پیرامون عدم شفافیت در نظام وقف گفت: توجه به نظام موقوفات میتواند مسیر حال و آینده را در حوزه این امر فرهنگی تداوم دهد.
وی با تأکید بر اهمیت شفافیت در نظام وقف تاکید کرد: وزارتخانه به دنبال شفافیت هر چه بیشتر در این نظام است که تقویت دولت الکترونیک یکی از موضوعاتی است که پیگیری میکنیم تا فضای کاغذ و مراجعات حضوری از بین برود و سامانههای گویا باعث مراجعه غیرحضوری شود.
صالحی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر سامانههای فراوانی برای حوزه وقف داریم، اظهار داشت: این سامانهها باعث شده مراجعات کاغذی به حداقل برسد.
وی در ادامه با اشاره به چند حوزه که مورد شفاف سازی قرار گرفته، اظهار داشت: نظام اسنادی اوقاف، نظام قراردادهای وقف، نظام پرداختهای مطابق قراردادها و نظام اجرای نیات واقفین از مهمترین حوزههایی است که مورد شفافیت واقع شده که البته این شفافیت نیازمند نظام حسابرسی پیوسته و آشکار است تا ترازهای مالی اتفاق بیفتد و بعدها در معرض افکار عمومی قرار گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به حضور آقای خاموشی در سازمان اوقاف ابراز داشت: وقف، پایگاه تمدنی و اساسی برای حوزه خدمات فرهنگی، اجتماعی و دینی است که باید اعتمادسازی در آن صورت گیرد و رئیس جدید به دنبال دستیابی به این اهداف است.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه باید حوزه اسنادی شفافتر شود و مورد بازخوانی و استنادسازی قرار گیرد، عنوان کرد: گامهایی در این مسیر طی شده و در حال حاضر در حوزه بازخوانی و قرائت جدید اسناد قرار داریم چنانچه تاکنون 16 هزار سند وقفی بازخوانی جدید و بارگذاری شده و در بانک اصناف قرار گرفته است.
صالحی در ادامه با بیان اینکه بحث نیات واقفین نیز مورد فهرستبرداری روشن قرار گرفته و باید مسیر دقیقی را طی کند، اظهار داشت: در مجموع در آغاز دوره جدید نظام اسنادی و احصاء نیات واقفین را دنبال میکنیم و معتقدیم قراردادهای وقف باید به صورت آنلاین قابل مراجعه بوده و در فضای عمومی در دسترس باشد.
وی در باره حوزه بقاع متبرکه نیز تصریح کرد: باید در خصوص هیئت امنا دقت بیشتری شود تا ایجاد اعتماد منطقهای و محلی کند چرا که هر بقعه یک سازمان مستقل و مجموعه حقوقی است که سازمانهای مالی آن باید به صورت کامل ثبت و ضبط شود و امکان انتشار داشته باشد.
سوال نماینده شهرضا از وزیر ارشاد: نیمی از موقوفات فاقد سند رسمی هستند
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درخصوص شفاف نبودن هزینه و درآمدهای سازمان اوقاف از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سوال کرد.
سمیه محمودی در جلسه علنی امروز در توضیح سوال خود و 14 نفر از نمایندگان دیگر از سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد عملکرد سازمان اوقاف گفت: غالب اماکن موقوفه به دلیل اقدامات سازمان اوقاف در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و عملکردی دچار ضعف هستند. وجود چندین امامزاده و اماکن موقوفه در شهرضا نیز حساسیت مسئولان و مردم حوزه انتخابیه بنده را به عملکرد سازمان اوقاف افزایش داد.
نماینده مردم شهرضا و دهاقان در مجلس تصریح کرد: دلایل عدم شفافیت درآمد و هزینه کرد موقوفات و عدم وجود فهرست دقیق از منابع این مجموعه، باید توسط وزیر توضیح داده شود. با توجه به اطلاعات و محدودیت در رسیدگی به اطلاعات برای نهادهای نظارتی در 10 سال گذشته، آماری به طور حدودی ترسیم شده که بر مبنای آن 80 درصد موقوفات شامل اماکن تجاری، مسکونی و کشاورزی هستند که عمدتاً درآمد خود را از راه اجاره، فروش و سرمایه گذاری به دست می آورند.
وی افزود: سازمان اوقاف، اطلاعات را نه تنها در اختیار عموم بلکه در اختیار نهادهای نظارتی و پژوهشی نیز قرار نمی دهد، اما براساس همین آمارهای موجود 170 هزار موقوفه در سراسر کشور وجود دارد که 50 درصد دارای سند رسمی و نیمی از آنها فاقد سند می باشند. سازمان اوقاف در سال 96 با شناسایی مستأجران و مشارکان اعلام کرده 11 هزار فقره و 25 هزار هکتار زمین شناسایی شده که در اختیار دستگاه های دولتی است.
محمودی ادامه داد: 52 درصد از امامزاده های کشور فاقد هرنوع درآمد برای بهسازی و نوسازی هستند که این مجموعه ها 7 هزار میلیارد تومان بودجه لازم دارند اما عدم جدیت مدیران سازمان اوقاف در گسترش فرهنگ وقف و جلب اعتماد عمومی، مشکلاتی را ایجاد کرده است. عدم توجه به درآمد و هزینه موقوفات نیز از گلایه های جدی است که باید به آن توجه شود.
این نماینده مردم در مجلس دهم یادآور شد: با توجه به بهره وری موقوفات متصرفی و غیرمتصرفی، دلایل عدم تمایل سازمان اوقاف به تغییر رویه از نظام اجاره داری به حق تولیت ثابت و نظام مشارکتی به حق تولیت متغییر باید مشخص شود. همچنین سازمان اوقاف نسبت به اعلام درآمدها و هزینه های خود به صورت محلی و تفکیک از ایجاد سیستم متمرکز که در سال های گذشته برای نظارت بر اقدامات شهرستان ها شکل گرفته باید توضیحات لازم را ارائه کند.
وی در توضیح سوال دوم خود مبنی بر علت عدم شفافیت در توسعه موقوفات گفت: دلایل عدم مشارکت یا مشارکت محدود نخبگان محلی در نظارت تولیت و ترویج وقف اعم از امام جمعه، روحانیون جوان، اساتید دانشگاه و خیرین شهر باید تبیین شود، زیرا توسعه موقوفات بدون استفاده از این فرصت ها ناشدنی است.
محمودی افزود: متاسفانه پیش از این به صورت سلیقه ای و سیاسی عمل شده، لذا ضعف در نظریه پردازی و ارتباط صحیح اوقاف با سایر نهادهای دینی موجب عدم شفافیت و عدم برقراری ارتباط موثر و هدفمند در سه رکن واقف، موقوف علیه و موقوف شده که باید توضیح داده شود.
نماینده مردم شهرضا در مجلس دهم معتقد است موقوفات از ظرفیت حوزه های علمیه در برنامه های آتی و سیاستگذاری ها و جهت دهی ها باید استفاده کنند. در اداره موقوفات و بهره برداری و نظارت از آنها با مشارکت های مردمی و محلی اقداماتی باید انجام گیرد. همچنین سازمان اوقاف با ارائه گزارش های شفاف در مورد نحوه اداره موقوفات زمینه اقناع عمومی و بهره وری و کارآمدی موقوفات را فراهم کند.
وی یکی از چالش های پیش رو را مشکلات و اختلافات بین سازمان ها دانست و گفت: سازمان میراث فرهنگی، منابع طبیعی و ناهماهنگی موقوفات قدیمی در برنامه ها و توسعه های شهری سبب عدم تمایل برخی از مدیران جهت ایجاد تعامل با دیگر ادارات شده که وزیر مربوطه باید در این زمینه نیز توضیحاتی ارائه کند. برخی از بقاع متبرکه نیز به دلیل اختلافات مدیران طرح جامعه تهیه نکردند، لذا درآمدها بدون برنامه ریزی محاسبه می شود. این موضوع به لحاظ اقتصادی به سازمان اوقاف و جایگاه بقاع متبرکه آسیب می زند.
محمودی ادامه داد: همچنین در مورد نحوه جذب و به کارگیری نیروهای انسانی به ویژه بازنشسته از محل درآمدهای اختصاصی باید شفاف شود. در مجموع برای بهبود جایگاه وقف باید توجه ویژه به نقش رسانه های جدید برای نهادینه کردن فرهنگ وقف انجام گیرد، زیرا 50 درصد مردم با وقف و کارکردهای آشنا نیستند.
عضو کمیسون اجتماعی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: توزیع عادلانه برای مشارکت همه گروه ها و طبقات باید انجام گیرد و باید اقدامات مربوط به وقف براساس سبک زندگی جدید در دستور کار قرار گیرد. همچنین نگرش فرهنگ محور باید جایگزین نگرش درآمد محور شود و با همکاری سازمان اوقاف و مراکز علمی و دینی شاهد حضور پررنگ اوقاف در کشور باشیم.
نماینده شهرضا از پاسخ وزیر ارشاد قانع شد
نماینده مردم شهرضا و دهاقان در مجلس از پاسخهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به سوال خود درباره فقدان شفافیت در سازمان اوقاف و امور خیریه قانع شد.
احد آزادیخواه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در توضیح سوال سمیه محمودی از وزیر ارشاد اظهار داشت: چرا در سازمان اوقاف و امور خیری شاهد نبود شفافیت هستیم؟
وی ادامه داد: در اجرای ماده 207 آیین نامه داخلی مجلس این سوال در جلسه رسمی روز سه شنبه 10 مهرماه کمیسیون با حضور 14 نفر از نمایندگان عضو کمیسیون، نماینده سوال کننده و وزیر فرهنگ مطرح و پس از استماع اظهارات طرفین و نظر به عدم اقناع نماینده سوال کننده از پاسخ های ارائه شده وزیر، کمیسیون قلمرو سوال را ملی تشخیص داد و مستند به بند 3 ماده 207 آیین نامه گزارش سوال جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی ارسال می شود.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: سمیه محمودی ، سیده حمیده زرآبادی ، سکینه الماسی ، علی گلمرادی ، حسین مقصودی ، عبدالحمید خدری ، احمد صفری ، محمد عزیزی ، سیدقاسم جاسمی ، حبیب الله کشت زر ، زهرا سعیدی مبارکه ، پروانه مافی ، محمد وحدتی هلان ، کوروش کرم پور حقیقی ، بهمن طاهرخانی ، سیدناصر موسوی لارگانی و هدایت الله خادمی نمایندگان سوال کننده از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند.
وزیر ارشاد در مجلس: سهم فرهنگ و هنر در بودجه ناچیز است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت : اقتضائات و نیازهای حوزه فرهنگ و هنر گسترده و وسیع است ولی منابع محدود؛ لذا انتظارات از این وزارتخانه باید واقع بینانه باشد.
سید عباس صالحی در جلسه علنی امروز در پاسخ به سوال شهاب نادری نماینده پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی، روانسر در مجلس در خصوص علت تضعیف حقوق انتشارات و اهل فرهنگ کشور گفت: قاچاق کتاب که در سوال آقای نادری به آن اشاره شده، از مسائل مهم و اساسی در سالهای اخیر است که افزایش داشته و یک بلیه جدی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه اقداماتی در خصوص توقف این رویه صورت گرفته است، افزود: برخی اتفاقات و برنامهها نیز نیازمند کمک نهادهای مختلف از جمله مجلس است.
وی ادامه داد: کارگروه صیانت از نشر در راستای مبارزه با قاچاق کتاب تشکیل شده که اعضای آن از اتحادیه صنفی، نیروی انتظامی، قوه قضائیه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند و در راستای کشف و ضبط بخش قابل توجهی از کتب قاچاق موفق بوده است.
صالحی ادامه داد: در فاصله دو ماه گذشته یک میلیون کتاب قاچاق توسط این کارگروه و به همت نیروی انتظامی کشف و ضبط شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه قاچاق کتاب فرصتهایی از مولف و ناشر میگیرد، تصریح کرد: سرمایه مالی، سرمایه معنوی و سرمایه اجتماعی اهالی کتاب توسط این حرکت ضد فرهنگی به تاراج میرود.
وی با اشاره به اینکه کارگروه مذکور هشدارهایی در این حوزه داده است، ابراز امیدواری کرد: قوه قضائیه در مواجهه با این مسائل برخوردهای خود را تشدید کند.
صالحی گفت: مولفی که دهها سال زحمت میکشد تا اثری تولید کند و ناشری که سرمایه محدود و عمر خود را پای انتشار یک کتاب میگذارد، در تاراج کتاب به تاراج بسیاری از مسائل مهم دیگر میرسد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مسیر کارگروه صیانت از نشر را قابل اعتماد توصیف کرد و از مجلس خواست در تصویب لایحه مالکیت فکری تسریع کند و ادامه داد: قانون حمایت از مصنفین و مولفین که مربوط به سال 48 است، تنها قانون مرجع در این حوزه به شمار میرود که باید در آن تجدیدنظر شود لذا امیدواریم لایحه مالکیت فکری تا امسال به تصویب مجلس درآید چرا که به زیرساختهای فرهنگ و هنر کشور کمک میکند.
وی افزود: بسیاری از مسائل در این حوزه به دلیل نقص قانون است و اگر مجلس به تصویب این لایحه سرعت دهد، اتفاقات خوبی در حفاظت از حقوق مولفین، هنرمندان و پدیدآورندگان میافتد.
صالحی از توافق با قوه قضائیه در خصوص تشکیل مجتمع شورای حل اختلاف فرهنگ، هنر و رسانه خبر داد تا از این رهگذر مشکل هنرمندان و مولفان در مسیر دادخواهی راحتتر طی شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دوم صحبتهای خود با بیان اینکه حفاظت از ناموس فکری و اقتصادی مولف و ناشر اتفاق خوبی است، ادامه داد: من زمانی که معاون فرهنگی وزیر بودم به عنوان دغدغه شخصی موضوعات حوزه کتاب را پیگیری میکردم و اکنون نیز به دلیل ارتباط وسیع با ناشران، این مسئله دغدغه جدی من است.
وی با اشاره به اینکه در چند ماه اخیر شبکه وسیعی از صدها بساطی و کتابفروشیهای جزئی و کلی و ناشران میانی منهدم شد، گفت: این امر نشان دهنده آن است که ما در این مسیر جدی هستیم؛ هر چند کسانی که در فضای قاچاق نشر بودند به دلیل پرسود بودن این حوزه، همچنان در آن حضور فعال دارند، تهدید میکنند و حرکتهایی انجام میدهند لذا امیدواریم کشف این شبکهها فضای امن و آرامی در حوزه نشر و کتاب ایجاد کند.
صالحی افزود: ما نیازمند آن هستیم که برای بهبود حوزههای فرهنگی، حمایتهایی نیز پدید آید تا اقتصاد نشر جلو رود؛ فصل فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری در ردیف هشتم بودجه قرار دارد که 2.5 درصد از بودجه عمومی کل کشور را به خود اختصاص داده و برخورداری وزارت فرهنگ از این سرفصل تنها 17.8 درصد است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: با این میزان اعتبار، قدرت وزارتخانه برای حمایت از زیرمجموعههای خود بیشتر نیست.
وی بیان کرد: با توجه به این سهم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که به شکل محدودی بودجه دارد، لازم است انتظارات از حمایتهای حوزه اقتصاد نشر، فرهنگ و هنر واقعبینانه باشد؛ اگرچه ما تلاش کردیم در همین دوره اتفاقاتی در حوزه مدیریت منابع مالی بیفتد و فضای استانی در آن بیشتر لحاظ شود.
صالحی با اشاره به سفر به 11 استان کشور و عقد تفاهمنامه 3 ساله با استانداران آن، از برنامه 680 میلیارد تومانی خبر داد و گفت: نباید اتفاقات را محدود در تهران دید بلکه باید افق خلاقیت را بیش از گذشته به استانها برد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد: فضای اقتضائات و نیازهای حوزه فرهنگ و هنر گسترده و وسیع است ولی منابع ما محدود؛ ما با این نگاه جلو آمدیم که بتوانیم حوزه مدیریت منابع به گونهای باشد که فضای کشوری را بیشتر تحت تأثیر خود قرار دهد.
وی همچنین از دسترسی فرهنگی و هنری در فضای عمومی به عنوان یکی دیگر از رویکردهای وزارتخانه متبوعش نام برد که افزایش پیدا کرده و تصریح کرد: خیابان فرهنگ و هنر در شهرهای مختلف کشور در حال اتفاق است؛ ضمن آن که تبدیل مراکز میراثی و تاریخی به عنوان فضاهای فرهنگی و هنری و نیز حمایتهای مالی از اهالی حوزه فرهنگ و هنر در دستور کار بوده است.
صالحی از حمایت دو هزار میلیارد تومانی از 20 هزار شغل از فعالان عرصه فرهنگ و هنر نیز نام برد و با توجه به تلاش این وزارتخانه در مسیر تولید کمی و کیفی گفت: با توجه به نوع نگاه رهبری به حوزه فرهنگ و هنر و کتاب تلاش ما این است که وزارتخانه علاوه بر آن که نگاهی به تولیدات فراوان دارد، به تولید محصول کیفی سالم نیز توجه داشته باشد.
سوال نماینده اورامانات از وزیر ارشاد درباره نبود نظارت بر فروش برخی کتابها
نماینده مردم اورامانات در مجلس گفت: وزارت فرهنگ هیچ نظارتی بر فروش کتابهای غیرقانونی توسط افرادی که بدون مجوز اقدام به انتشار کتابهای پرفروش میکنند، ندارد.
شهاب نادری در جلسه علنی امروز در جریان سوال خود از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص علت تضعیف حقوق انتشارات و اهل فرهنگ کشور اظهار داشت: اکنون در بساط دستفروشان کتاب آثاری وجود دارد که غیرقانونی چاپ شدهاند اما از ضابطین قضایی و مأموران سد معبر شهرداری برای برخورد با آنها خبری نیست.
نماینده پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی، روانسر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: وقتی کتاب و آثاری که حاصل زندگی فرهیختگان است به صورت غیرقانونی تکثیر میشود، کل فرهنگ با این شیوه به سمت نابودی میرود.
وی خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد افزود: آیا از وضعیت نشر خبر دارید، آیا میدانید آثار غیرقانونی در بساط دستفروشان کتاب به فروش میرسد، آیا خبر دارید در تهران و خیابان انقلاب به صورت قاچاق آثار ادبی چاپ می شوند.
نادری با بیان اینکه آثار ممنوعه توسط برخی افراد به صورت غیرقانونی چاپ میشود، ادامه داد: نکته اینجاست که این آثار با نصف قیمت به فروش می رسند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: برخی ناشران در جراید آگهی میدهند تا مردم آثاری را که از آنها به صورت غیرقانونی چاپ شده گزارش کنند اما در این شرایط دستگاههای ناظر و مسئول اقدامی انجام نمیدهند و ناشران خود شروع به فعالیت کردهاند.
وی افزود: برخی کتابها که مجوز انتشار آنها لغو شده همچنان منتشر میشود، در این شرایط از وزارت فرهنگ به عنوان پاسدار فرهنگ ایران خبری نیست.
نادری بیان کرد: از آنجا که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دغدغه های خود درخصوص حمایت از حق ناشران را بیان کرد، چطور است وزیر فرهنگ افغانستان به دغدغه وزارت فرهنگ و ناشران ما رسیدگی کند؟
وی افزود: بها دادن به انتشاراتی که دشمن گفتمان انقلاب هستند، محل سوال است. متاسفانه سیاست میانهگیری بین گفتمان انقلاب و مخالفان انقلاب از سوی وزارت فرهنگ دنبال می شود. همچنین تصمیمات خنثی در حوزه نشر آزاردهنده شده است.
نماینده مردم اورامانات در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ماهنامه ها، گاهنامهها و هفتهنامهها شرایط سختی را به لحاظ کاغذ پشت سر میگذارند، گفت: تمام توجه وزارت فرهنگ به روزنامه ها است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: واردات کاغذ باید توسط نهادهای مشخص انجام شود نه اینکه دلالها واردات کاغذ را انجام دهند.
نادری با بیان اینکه معاندین نظام در مناطق مرزی فعالانه تر رفتار و برای جذب افراد تلاش می کنند، گفت: حتی اگر یک جوان در مرز ناآگاه باشد، منجر به بحران میشود، لذا وزارت فرهنگ باید توجه ویژه ای به مناطق مرزی داشته باشد. متأسفانه اکنون وزارت فرهنگ حتی یک جلد کتاب را هم به حوزه انتخابیه من نفرستاده است، در حالی که معاندین به تکاپو افتادهاند تا افراد را جذب کنند.
وی افزود: ناشران به دلیل بی تدبیری وزارت فرهنگ اعلام کردند که امسال در نمایشگاه کتاب شرکت نمیکنند.
نماینده مردم اورامانات در مجلس بیان کرد: وزارت فرهنگ به مساجد شیعیان و اهل تسنن، تکایا و معیشت روحانیون اهل تسنن توجهی ندارد و هیچ ردیف بودجه ای را نیز برای آن لحاظ نکرده است.
مجلس از پاسخ وزیر ارشاد درباره تضعیف حقوق انتشارات قانع نشد
نمایندگان مردم در خانه ملت از پاسخهای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره علت تضعیف حقوق انتشارات و اهل فرهنگ قانع نشدند.
نمایندگان در جلسه علنی امروز در جریان بررسی سوال خود از سید عباس صالحی درباره علت تضعیف حقوق انتشارات و اهل فرهنگ کشور با 96 رأی موافق، 65 رأی مخالف و 4 رأی ممتنع از مجموع 200 نماینده حاضر در جلسه از پاسخهای وی قانع نشدند.
احد آزادیخواه در توضیح روند بررسی سوال شهاب نادری نماینده پاوه، جوانرود، ثلاث باباجانی، روانسر در مجلس از سید عباس صالحی با موضوع علت تضعیف حقوق انتشارات و اهل فرهنگ کشور گفت: در اجرای ماده (207) آییننامه داخلی مجلس سوال فوق در جلسه 9 مرداد در کمیسیون و با حضور نماینده سوال کننده و وزیر فرهنگ مطرح شد.
نماینده مردم ملایر در مجلس ادامه داد: از آنجا که نماینده سوال کننده پس از استماع صحبتهای وزیر فرهنگ از پاسخهای وی قانع نشد سوال از نظر کمیسیون ملی تشخیص داده شده و جهت اعلام وصول به صحن علنی ارسال شد.