پخش زنده
امروز: -
کمبود منابع آب، قیمت پایین محصولات با سطح کشت بالا، سبب شد مسئولان گونههای تازه تری را معرفی کنند.
به گزارش خبرگزاريي صدا و سيما، مرکز گلستان؛ نیمی از نخسیتن ماه زمستان نیز به سرعت سپری شد و چشم برهم زدنی به عید می رسیم اما هنوز آبخوان های گلستان تشنه اند.
آبخوان های تشنه و کم آب نیز نشانه های تهدید سرزمینی است که بیش از 46 درصد ساکنان آن روستانشین هستند و روزی شان را از زمین های کشاورزی حاصل می کنند.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای گلستان اعلام کرد ؛ ذخیره آبخوان کم عمق گلستان آذر امسال در مقایسه با آذر پارسال 61 میلیون متر مکعب و در مقایسه با متوسط 25 سال قبل 249 میلیون متر مکعب کمتر شده است.
علی نظری گفت : میزان باران آذر امسال نیز حدود 5 درصد از دوره شاخص دراز مدت کمتر شده است.
گلستان بعد از فارس ، بوشهرو هرمزگان چهارمین استانی است که زنگ بحران آب در آن به صدا درآمده است .
نگاه به این ارقام فقط برای تاسف خوردن نیست برای تغییر در این روند باید کاری کرد.
حفظ داشته ها و استفاده بهتر و جلوگیری از هدر رفت آب ضرورتی است که می توان با تدبیر و برنامه ریزی به آن رسید .
وقتی بدانیم حدود 90 درصد از آب مصرفی در بخش کشاورزی استفاده می شود آن وقت وظیفه کشاورزان و مسئولان حوزه کشاورزی برای نگهداری از آبی که روز به روز کمتر می شود بیشتر به چشم می آید.
این که کشت محصول پرآب طلب برنج فقط در گیلان و مازندران مجاز است و در بقیه استان ها از جمله گلستان ممنوع اعلام می شود به عنوان یک راهبردی است که در نهایت به نفع کشور تمام می شود .
اما صرفه اقتصادی در کشت برنج سبب شده است این محصول به رغم ممنوعیت در گلستان همچنان کشت شود .
براساس اعلام مهدی محمد رضا پور کارشناس مسئول دفتر برنج گلستان ؛ کشاورزان امسال در 63 هزار و 911 هکتار زمین خود شالی کاشته بودند.
معرفی محصول جدید راهی برای حفظ آب های زیر زمینی
به نظر می رسد معرفی ارقام کم آب طلب برای جایگزینی با شالی و حمایت از کشت این نوع محصولات می تواند هم اقتصاد کشاورزان را تامین کند وهم سفره های زیر زمینی را حفاظت کند.
گونه ای جدید از سیب زمینی امسال به طور آزمایشی در گلستان کاشته شده است که به نظر می رسد بتواند جایگزین خوبی برای شالی باشد .
کشت آزمایشی سیب زمینی شیرین در سرخنکلا
سیب زمینی شیرین محصول تازه معرفی شده ایی است که نخستین با در گلستان آقای تاجیک کشاورز سرخنکلایی در یک هزار و 400 متر مربع آن را کشت کرد.
کارشناس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی گلستان سیب زمینی شیرین را از آن جهت محصول مناسبی می داند که کشاورزان می توانند همانند شالی آن را پس از برداشت گندم بکارند و همانند شالی در اوایل مهر برداشت کنند.
علی جعفری گفت : نیاز آبی شالی برای هر هکتار18 هزار متر مکعب است که نیاز آبی سیب زمینی شیرین ، 2 هزار مترمکعب است .
جعفری صادرات محور بودن سیب زمینی شیرین را خوبی دیگر این محصول تازه وارد بیان کرد.
او افزود : روسیه و کشورهای عربی مقصد صادراتی سیب زمینی شیرین است.
بی نیازی از واردات بذر به همت یک شرکت دانش بنیان
یک شرکت دانش بنیان وظیفه تکثیر بافت این گیاه را بر عهده گرفته است .
مدیر عامل شرکت دانش بنیان کشت بافت گیاهی هیرکان گفت : کشت سلول، بافت و اندام گیاهی در ظروف شفاف و در شرایط استریل به شیوه کشت درون شیشه ایی (In Vitro ) انجام می شود.
سید ابراهیم حسینی گفت : گیاه تولید شده به این شیوه سالم و بدون عوامل آلودگی زا است .
او افزود : چون سیب زمینی شیرین با روش کشت بافت تکثیر می شود از واردات بذر این محصول از خارج نیز بی نیاز هستیم
بهره اقتصادی سیب زمینی شیرین
مسئول انجمن ملی سیب زمینی شاخه گلستان گفت : به سبب این که در گلستان کارخانه فرآوری سیب زمینی نداریم و این محصول قابلیت بالایی برای انبار داری ندارد وباید به صورت تازه خوری مصرف شود در زمان برداشت محصول ، بازار با انبوهی از سیب زمینی مواجه وقیمت محصول بسیار کم می شود به طوری که گاهی کشاورزان کمتر از قیمت تمام شده محصول خود را می فروشند یا در قبال فروش محصول چک بلند مدت می گیرند که هر دو این شرایط برای کشاورزان نامطلوب است .
رمضان مقصودلو گفت : با تغییر الگوی کشت و افزایش تمایل به کشت سیب زمینی شیرین می توان از ضرر کشاورزان جلوگیری می شود.
آقای یحیایی کشاورزی که در مزرعه کناری مزرعه سیب زمینی های شیرین محصول می کارد پس از کشت موفقیت آمیز این محصول ابراز تمایل به کشت این محصول کرد .
او گفت : پارسال70 تن سیب زمینی خود را به فردی در همدان کیلویی 290 تومان فروختم اما هنوز پول خود را نگرفته ام.
وی افزود : موقع کاشت غده سیب زمینی را دوهزار و 200 تومان خریدم اما موقع عرضه محصول به بازار قیمت آن 200 تومان می شود ولی امسال دیگر سیب زمینی نمی کارم و می خواهم این محصول جدید را امتحان کنم .
مسئول انجمن ملی سیب زمینی شاخه گلستان گفت : نحوه کشت سیب زمینی شیرین مانند سیب زمینی معمولی است و کشاورزانی که قصد کاشت سیب زمینی دارند می توانند در گوشه ایی از زمین خود سیب زمینی شیرین بکارند تا پس از ارزیابی تمایلشان برای کاشت این محصول در سال های آینده بیشتر شود.
رمضان مقصودلو گفت : کشت و برداشت این محصول به صورت مکانیزه امکان پذیر است و هر چه خاک سبک تر باشد غده های درشت تری از سیب زمینی برداشت می کنند.
کشت سیب زمینی شیرین از این جهت به صرفه تر است که هزینه کاشت آن نزدیک به سیب زمینی شیرین است اما قیمت آن حدود 5 برابر بیشتر از سیب زمینی معمولی است .
برداشت دو محصول از یک بوته
در آمد زایی سیب زمینی شیرین فقط به غده های آن محدود نمی شود و برگ های این گیاه نیز غذای مناسبی برای دام به شمار می رود.
تاجیک کشاورزی که امسال برای نخستین بار این محصول را در بخشی از زمین خود کاشت گفت : سطح زیر کشت من یک هزار و 400 متر مربع بود و اواخر خرداد یک هزارو 400 بوته کاشتم و اکنون حدود 6 تن بار جمع کردم .
او با بیان این که از این سطح کشت در یک چین 35 تن علوفه نیز برداشت کرد گفت : تا سه مرحله می توان سطح سبز سیب زمینی شیرین را برداشت و برای استفاده دام بسته بندی کرد.
تاجیک افزود : من برگ گیاه را به آزمایشگاه دادم و سطح پروتئین آن را 15 اعلام کرد که این میزان از پروتئین موجود در جو ، یونجه و ذرت علوفه ایی بیشتر است .
کارشناس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی گلستان گفت : از هرهکتار سیب زمینی شیرین بین 250 تا 300 تن علوفه به دست می آید.
جعفری افزود : با توجه به استقبال دامداران از پِلِت های علوفه ایی ( علوفه فرآوری شده ) با صنعتی کردن فرآیند تولید علوفه از برگ سبز این محصول ، می توان درآمد قابل توجهی کسب کرد.
فرآوری سیب زمینی شیرین
سیب زمینی شیرین محصولی فقط برای خوردن نیست و به جز آشپزخانه می توان با راهی کردن آن به کارخانه ها پس از فرآوری محصول از آنها بهره برد .
مدیر عامل شرکت دانش بنیان کشت بافت هیرکان گفت : از رنگدانه های طبیعی سیب زمینی شیرین برای رنگ بخشی به محصولات بهداشتی و آرایشی استفاده می کنند.
سید ابراهیم حسینی افزود : از این نوع سیب زمینی بهترین نوع نشاسته استحصال می شود و می توان با آن کیک و دسر درست کرد.
به گفته حسینی استخراج اتانول برای استفاده در صنایع شیمیایی دیگر مورد استفاده از سیب زمینی شیرین است.
سیب زمینی شیرین اگر به صورت تازه خوری نیز مصرف شود به دلیل پتاسیم بالا کاهنده فشار خون است و به سبب داشتن ویتامین C بالا در سرماخوردگی و بیماری های تنفسی و سرطان داخل سلولی مورد استفاده است .
امسال نخستین باری بود که سیب زمینی شیرین در گلستان کاشت و برداشت شد به همین سبب نیاز است در بخش های مختلف بررسی های بیشتری انجام شود .
کارشناس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی گلستان که در مزرعه آقای تاجیک مشغول بررسی غده های سیب زمینی شیرین بود گفت : چون این محصول تازه وارد است هنوز نمی دانیم اندازه مناسب و بازار پسند این سیب زمینی چه اندازه است .
منصوره کمندلو گفت : این که سیب زمینی شیرین در چه اندازه بازار پسند باشد تعیین می کند محصول را کی برداشت کنیم و در چه تراکمی بکاریم .
هنوز تا قرار گرفتن این محصول در میان محصولات مورد علاقه کشاورزان و قرار گرفتن آن در سبد خانوار راه زیادی است اما به نظر می رسد با توجه به مزایای آن مسئولان امر باید گام های خود را بلند تر کنند.
جدا شدن کشاورزان از پوسته امن و همیشگی کاشت یک یا دو نوع محصول نیز می تواند از عواملی باشد که کشت محصولات تازه را توسعه دهد محصولاتی که هم ذخایز ارزشمند ما مانند آب و خاک را بیشتر حفظ کند و هم در نهایت پول بیشتری نصیب کشاورزان شود.