به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، با وجود جنجال بر سر قتل جمال خاشقجی، آمریکا سامانه دفاع موشکی عربستان سعودی را تقویت میکند.
پایگاه اینترنتی آمریکایی المانیتور نوشت: دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، فروش تجهیزاتی به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار را برای ارتقاء و بهینه سازی سامانههای دفاع موشکی عربستان سعودی تصویب کرده است. این در حالی است که مباحثات در کنگره درباره قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی همچنان ادامه دارد.
طبق یافتههای المانیتور، بر اساس یک قرارداد تجاری که در ماه دسامبر به تصویب وزارت خارجه آمریکا رسید، عربستان سعودی ۱۹۵ میلیون دلار در قالب تجهیزات ارتقاء یافته به منظور بهینه سازی سامانههای دفاعی پاتریوت پک-۳ دریافت میکند، از جمله یک سامانه هدایت که توانایی آن را برای رهگیری موشکهای بالستیک رادار گریز افزایش میدهد.
گرچه وزارت خارجه در ماه دسامبر کنگره را در جریان این فروش قرار داد، ارزش دلاری واقعی آن معامله را علنی نکرد. این ارقام از سوی "مرکز نظارت و کمک به تامین امنیت" در اختیار المانیتور قرار گرفت.
سخنگوی وزار خارجه آمریکا به المانیتور گفت که ترامپ گفته است با وجود تنشها درباره جنگ در یمن و مرگ خاشقجی، آمریکا شریک " پر و پا قرص" عربستان سعودی باقی میماند.
فرانک رز، معاون سابق وزیر خارجه در امور کنترل تسلیحات و راستایی آزمایی و تبعیت، به المانیتور گفت: ارتقاء سامانههای دفاع موشکی موجب بهبود عملکرد الگوریتم رادارهای سامانهها برای هدف قراردادن موشکهای بالستیک میشود.
در حالیکه ریاض از جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ در زمینه سامانههای پاتریوت سرمایه گذاری کرده است، شهرهای مهم عربستان در بحبوحه تشدید جنگ در یمن آماج موشکهای اسکاد قرار داشته اند. به گزارش مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی مستقر در واشنگتن، از زمان آغاز این جنگ در سال ۲۰۱۵، بالغ بر ۱۳۳ گزارش درباره رهگیری موشکهای شلیک شده از یمن به ثبت رسیده است.
فرانک رز که اکنون عضو موسسه بروکینگز است، گفت: " دیگر این تهدید برای سعودیها جنبه فرضیه ندارد و این وضعیت آنها را به بازاندیشی درباره بسیاری فرضیات شان درباره سامانه دفاع موشکی واداشته است.
به گفته رز، سامانههای پاتریوت میتوانند به حفاظت از تاسیسات کوچکتر از قبیل فرودگاههای کوچک نظامی کمک کنند، اما پوشش دهی کافی برای دفاع از شهر بزرگی مانند ریاض را ندارند و این شهر چندین بار با خطر اصابت موشکهای انصارالله مواجه شد.
قرارداد تقویت سامانههای دفاع موشکی عربستان سعودی در حالی اعلام میشود که سناتورها سعی کرده اند مانع فروش تسلیحات دیگر به عربستان سعودی پس از قتل خاشقجی شوند. در پی آن حادثه، یک طرح دو حزبی با حمایت سناتور رابرت منندز به عنوان عضو دموکرات ارشد کمیته روابط خارجی سنا ارائه شد با این هدف که تمامی فروشهای تسلیحاتی آمریکا به ریاض بجز سامانههای دفاع موشکی زمین پایه به حال تعلیق در آید.
در ماه نوامبر، عربستان سعودی یادداشت تفاهمی را برای خرید ۴۴ سامانه ضد موشکی تاد امضا کرد. این سامانه دفاع موشکی پیشرفته ساخت شرکت لاکهید مارتین به لحاظ نظری قادر است هر موشکی را که از منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) شلیک میشود، رهگیری کند.
قرارداد پاتریوت به تایید برنامه مستقیم فروش تجاری وزارت خارجه رسید که سازندگان تسلیحات در آمریکا را با مشتریان خارجی مرتبط میسازد. این قرارداد میتواند مفر دیگری برای دولت ترامپ جهت ارائه کمکهای مرگبار به ریاض باشد.
تجهیزات ارتقاء سامانه موشکهای بالستیک از جمله آخرین فروشهای نظامی خارجی و تجاری مستقیم آمریکا به ارزش چهار میلیارد و چهارصد میلیون دلار بود که آمریکا در سال ۲۰۱۸ برای عربستان سعودی تصویب کرد.
آرکر مِیسی، دریادار بازنشسته نیروی دریایی آمریکا که سالها بر روی سامانههای دفاع هوایی کار کرده است، به المانیتور گفت که فروش تجهیزات مرتبط با سامانه پاتریوت موجب تقویت زرادخانه عربستان سعودی برای دفاع در برابر موشکهای انصارالله میشود، اما نمیتواند یک سلاح جادویی برای دفاع هوایی در برابر این گروه باشد.
وی که اکنون عضو مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی است، افزود: "باید تصمیم بگیریم که میخواهیم در چه مسائلی مداخله کنیم و در چه مسائلی مداخله نکنیم، چون وقتیکه عنان امور را از دست بدهیم، اوضاع غیرقابل کنترل میشود. "