پخش زنده
امروز: -
در حالیکه قیمت مرغ هرروز رکورد جدیدی می زند، رئیس اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور، پیشبینی کرد: اگر مشکل تازه ای به وجود نیاید، تا 20 روز آینده، بازار به شرایط عادی برگردد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، به قیافه اش که نگاه میکنی انگار جاه طلب بودنش را حس می کنی! در فضای مجازی وقتی از قیمتش حرفی زده می شود انواع عکسهای مغرورانه اش با ژست های فخرفروشانه اش، لبخندی تلخ بر چهره ات می نشاند. مرغ! که این روزها دوباره، هم بازارش متلاطم و هم جیب ها را نگران کرده است. آن هم در مازندران که قطب تولید مرغ کشور است و منطق حکم می کند قیمت متفاوتی داشته باشد.
وضعیت تولید مرغ درمازندران
معاون بهبود تولیدات دامی اداره کل جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه این استان با داشتن 2 هزار و 84 واحد مرغداری گوشتی، 170 واحد مرغ مادر، 10 واحد تولید مرغ اجداد و زیرشاخه هایی مانند 40 واحد تولید تخم مرغ وتولید بیش از 11 درصدگوشت مرغ رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص داده است گفت: اين استان دربخش طيورصنعتي وگوشت سفيد مرغ، جوجه يك روزه گوشتي وجوجه يك روزه مادر رتبه نخست را در كشور به خود اختصاص داده است، به طوري كه در توليد مرغ گوشتي با ظرفيت 24ميليون و 640هزار قطعه، مقدار 180هزار تن توليد اسمي و 127 هزار تن توليد رسمي دارد كه 11 درصد توليد كشوراست و در بخش مرغ مادرگوشتي نيز اين استان با 4 ميليون و 86هزار قطعه ظرفيت و 180ميليون قطعه توليد، بيش از 30 درصد توليد كشور را به خود اختصاص داده است.
چالشهای این صنعت در مازندران
ملکیان ازمرغداران شهرستان بابل با بیان اینکه مشکلات تولیدکنندگان این بخش از4 سال پیش افزایش پیداکرده است، مهمترین مسائل خود را همکاری نکردن مسئولان در تحویل به موقع نهاده های مورد نیاز، تامین سوخت یارانه ای و ناهماهنگی درنظارت بر بازار دانست وگفت: پیگیری ها دراین باره کمتر نتیجه داده است ومسئولان بیشتر سیاسی کاری میکنند تا حل مشکل!
اسماعیل پور ازتولیدکنندگان مرغ دربابلسر هم کمبود نهاده ها و نوسان نرخ ارز را ازدلایل بروز این مسائل برشمرد وگفت: درشرایطی که تولید کنندگان ازمسئولان انتظاررفع دغدغه داشند، هرروز شاهد تصمیمات جدید وشتاب زده درسیاست گذاری ها بودیم وبه این ترتیب نتوانستیم به اهداف اقتصادی خود نیز دست یابیم.
دلایل افزایش قیمت مرغ
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران هم باانتقاد ازتأمین نشدن به موقع نهادهها دراین صنعت گفت: دولت پیشبینی تولید 2 میلیون تن گوشت مرغ را کرده است، اما آیا پیشبینی تأمین 500 هزار تن نهاده را که برای تولید این میزان مرغ نیاز است را نیزداشته است؟
حسین مقدم نیا ادامه داد: برای تولید این میزان گوشت مرغ روزانه 17 تا 18 هزار تن نهاده باید به مرغداریها تزریق شود. وی افزود: شرکت پشتیبانی اموردام اگر نهادهای هم تحویل می دهد درقبال تحویل مرغ است و به دلیل نرخ پایین آن مرغداران آماده تحویل مرغ نیستند.
مقدمنیا گفت : به دلیل اینکه نرخ خرید مرغ توسط شرکت پشتیبانی امور دام بسیار پایین است 40 درصد مرغ مرغداریهای کشور تخلیه نشده، وزن اضافی پیدا کردهاند و این مسئله باعث افزایش هزینه برای مرغدار و به تبع آن افزایش قیمت مرغ برای مصرف کنندگان است.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی نیز به مشکل مرغداران در بازاراشاره کرد و گفت: شرکت پشتیبانی امور دام به وظایف اصلی خود که حمایت از تولید است عمل نمی کند و فقط در قالب یک خریداری انحصاری از روی اجبار اقدام به جمعآوری مرغ تولیدکنندگان می کند.
عطاءالله حسنزاده ادامه داد: تولیدکنندگان مرغ با موجود زنده سر و کار دارند و همه نیازهای روزانه آنها باید به موقع تأمین شود و حتی یک روز خلل در تأمین آن میتواند ضررهای جبران ناپذیری داشته باشد.
اتحادیه سراسری مرغداری های کشور هم در گزارشی از نبود سیاست مشخص برای حمایت از تولیدات این بخش در دولت انتقاد و اعلام کرد: مشکلات فقط در مازندران نیست و از 15 هزار واحد مرغداري گوشتي در کشور، بيش از 5 هزار واحد غيراستاندارد هستند که اين واحدها به علت نداشتن شرايط مناسب پرورش طيور اقدام به توليد گوشت مرغ با هزينه بالامي كنند که در کوتاه مدت هم آثار منفی آن را شاهد هستیم.
حسن زاده افزود: دلیل افزایش بیسابقه قیمت مرغ، بالا رفتن هزینه تمام شده آن است که همچنان بالاست.
کاملی از مدیران یک واحد مرغداری در ساری هم با بیان اینکه قرار بود دولت به ازای هر کیلو مرغ تا هزار تومان یارانه از محل یارانه صادراتی به تولید کنندگان بپردازد گفت: این طرح هنوز اجرا نشده است.
همه این چالش ها سبب شد که مصرف کنندگان نیز با سردرگمی و نگرانی شاهد تلاطم بازار و تأمین مایحتاج سفره خود باشند.
خانم رحمانی خانه دار که برای خرید به بازار بابل رفته، از قیمتهای عجیب و بی ثبات مرغ گلایه دارد و می گوید: قیمت 14 هزار تومانی مرغ نه تنها قابل قبول نیست بلکه به علت رها کردن بازار توسط مسئولان نظارتی و اجرایی، شاهد تفاوت قیمتها در هر فروشگاه ها هم هستیم بطوری که در ورودی بازار قیمت 13 هزار و 700 و در انتهای بازار 14 هزار و 200 تومان است.
در پیگیری این موضوع، رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور، پیشبینی کرد: 15 تا 20 روز آینده، در صورت به وجود نیامدن مشکل جدید! بازار پرتلاطم مرغ به شرایط عادی برگردد.
عطاءالله حسنزاده افزود: در مهرماه به دلیل افزایش سرسام آور نرخ نهادهها، مرغداران مجبور به تخلیه زودهنگام و جوجه ریزی کمتر شدند که افزایش قیمت ناشی از آن راه شاهد بودیم اما جوجه ریزی آبان، آذر و دی افزایش داشت که امیدواریم 20 روز آینده بازار مرغ به شرایط عادی برگردد.
با این گفته ها و مشاهدات نگارنده ، باید گفت: رها کردن بازار و نبود ضمانتهای اجرایی برای تحقق مصوبات ستاد تنظیم بازار سبب شد قیمت مرغ حتی در قطب تولید آن به پرواز درآید و هر روز دورتر از دسترس مردم باشد. مردمی که دورتر شدن آرزوهای خود در تأمین مایحتاج سفره خانواده را در پرواز قیمتها می بینند.