آن سوی ماموریت جدید بولتون در سفر به تل آویو و آنکارا
جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید و از چهره های افراطی نزدیک به ترامپ سفر خود را به فلسطین اشغالی و ترکیه آغاز کرد.
بولتون در اولین مرحله از سفر خود با نتانیاهو و دیگر مسئولان نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی در تلآویو دیدار می کند و سپس به نمایندگی از این رژیم برای گفتگو با مقامات ترکیه وارد آنکارا می شود. از این رو بولتون در دیدار با مسئولان ترکیه به طور همزمان اهداف و منافع دولت ترامپ و رژیم صهیونیستی را پیگیری خواهد کرد.
حال سوالی که پیش می آید این است که نگاه و رویکرد رژیم صهیونیستی به تصمیم جدید ترامپ چیست و چرا بولتون در سفری که هدف آن گفتگو درباره اجرای طرح خروج نیروهای امریکایی از سوریه است ، اولویت را به دیدار از تل آویو اختصاص داده است ؟
در پاسخ می توان گفت که حداقل در مواضع اعلامی رژیم صهیونیستی نشانه یا نشانه هایی که حاکی از استقبال و خوشحالی این رژیم از تصمیم ترامپ برای خروج نیروها از سوریه باشد، دیده نمی شود اما در مقابل نشانه هایی که دال بر نگرانی این رژیم باشد دیده می شود. از این دید تلاشی که اکنون بولتون در سفر به تل آویو انجام می دهد و یا دیداری که مایک پمپئو وزیر امور خارجه دولت ترامپ در حاشیه مراسم تحلیف رئیس جمهور راستگرای برزیل انجام داد نوعی حرکت دلجویانه ارزیابی می شود.
همچنین به نظر می رسد عقب نشینی گام به گام ترامپ از عقب نشینی سریع از سوریه در نتیجه اعمال فشار مافیای صهیونیستی و عوامل نفوذی آن در دولت راستگرای ترامپ صورت گرفت. تصمیم اولیه ترامپ بر خروج سریع از سوریه مبتنی بود( کما اینکه در بودجه سال 2019 میلادی نیز برای حضور نظامی امریکا در سوریه بودجه ای اختصاص نیافته است ) اما به مرور این عقب نشینی ابتدا به یک ماه و سپس به چهار ماه موکول شد و در نهایت ترامپ اساسا تعیین زمان را منکر شد و آن را به یک بازه زمانی بدون تاریخ موکول کرد.
اما نکته ای که در این میان مشخص شد این بود که گویا نوعی دلخوری بین ترامپ و نتانیاهو ایجاد شده به گونه ای که شخص ترامپ نیز در یکی از توییت هایش از آن پرده برداشت و گفت "متحدان خوب هستند اما به شرطی که سوء استفاده نکنند". اگر این احتمال درست باشد در این صورت می توان گفت که پمپئو و بولتون نهایت تلاش خود را بکار گرفته اند که بین نتانیاهو و ترامپ آشتی ایجاد کنند.
تا پیش از این عمده نگرانی رژیم صهیونیستی به جبهه جنوبی و مرزهای جولان مربوط می شد و لذا خروج نیروهای امریکایی از سوریه که عمدتا در مناطق کردنشین شمال شرقی سوریه مستقر بودند، برخلاف جبهه جنوبی ارتباط مستقیمی با امنیت این رژیم ندارد .حال باید دید چرا این رژیم از تصمیم خروج نیروهای امریکایی استقبال نکرده است. از دو منظر می شود به این سوال پاسخ داد: نخست اینکه رژیم صهیونیستی به نیروهای گریز از مرکز کردی در منطقه صرف نظر از اینکه در کدام کشور ساکن باشد، نگاه راهبردی دارد و از این دید استمرار نیروهای امریکایی را برای تقویت این نیروها در پوشش مبارزه با داعش مفید می داند و دوم اینکه رژیم صهیونیستی در دور جدید یارگیری های منطقه ای در کنار کشورهایی مانند عربستان و امارات قرار گرفته که برای سرکوب جنبش های اخوان المسلمین در سراسر منطقه وارد عمل شده اند حال آنکه ترکیه به همراه قطر از حامیان این جنبش ها محسوب می شوند و لذا از این جهت نیز رژیم صهیونیستی تصمیم ترامپ برای خروج نیروها را در جهت منافع ترکیه می داند که در حوزه های مختلف با آن تضاد منافع پیدا کرده است.
از این رو این احتمال وجود دارد که رژیم صهیونیستی روند تحولات پسا خروج نظامیان امریکایی از سوریه را به گونه ای هدایت و مدیریت کند که سوریه به صحنه ای برای رویارویی و تسویه حساب حامیان و دشمنان اخوان المسلمین تبدیل شود.
----------------------------------------
احمدکاظم زاده