پخش زنده
امروز: -
ثبت اختراع موجب حمایت از مخترع و اعطای حق انحصاری به او می شود. این حق مخترع را قادر می سازد تا از استفاده تجاری از اختراع توسط سایرین جلوگیری کند و مانع ورود رقبا به بازار همان اختراع گردد
چکیده مصاحبه پژوهشی:
روند ارتقاء ثبت اختراعات در کشور:
- از سال 1386 به بعد:
در آیین نامه اجرایی ثبت اختراعات آخرین هنجارهای بین المللی استفاده شد.
در حوزه ضمانت اجرا شعب تخصصی ایجاد شد که صرفا موضوع مالکیت فکری را رسیدگی می کنند.
- از سال 1390 به بعد:
کلیه فرآیندهای ثبت اختراع بصورت کاملا الکترونیکی انجام می شود.
در گذشته ارباب رجوع باید چندین بار(حداقل 5، 6 بار) برای " ثبت اظهارنامه، آگهی، دفاع، مرجع استعلام " مراجعه می کرد؛ تا اختراعش به ثبت برسد. این مراجعات خودش عامل بازدارنده ثبت اختراع بود.
طبق گزارش سازمان جهانی مالکیت معنوی:
کشور ایران از نظر مجموع اظهارنامه های داخلی و خارجی رتبه 11 را دارد. و در حوزه اختراعات مجموع داخلی و خارجی رتبه 16 را دارد.
- در بین کشورهای عضو اکو، جمهوری اسلامی در حوزه مالکیت صنعتی، 64/ 54 درصد از کل اظهارنامه اختراع را به خودش اختصاص داده و دارای رتبه اول است.
پژوهش خبری صدا وسیما:ثبت اختراع موجب حمایت از مخترع و اعطای حق انحصاری به او می شود. این حق مخترع را قادر می سازد تا از استفاده تجاری از اختراع توسط سایرین جلوگیری کند و مانع ورود رقبا به بازار همان اختراع گردد. این توانایی موجب می شود سرمایه گذاری مخترع در تحقیقات انجام شده منجر به تولید اختراع، حفاظت گردد و هزینه های مادی صرف شده برای تحقیق و توسعه و تولید اختراع احیا و به وی بازگردد. با بازگشت سرمایه، مخترع می تواند مجددا به تولید فناوری و نوآوری جدیدی بپردازد و بدین ترتیب، در بازار تجاری موضوع اختراع عنصری فعال و برجسته گردد. دارنده ورقه اختراع می تواند حق استفاده از اختراع را به دیگران، خصوصا به کشورهای خارجی تفویض نماید و در مقابل مبلغی دریافت نماید. قراردادهای واگذاری حقوق ناشی از ثبت اختراع، علاوه بر کسب درآمد بیشتر برای مخترع، امکان دسترسی به بازارهای جدید خارجی را برای وی به وجود می آورد. همین امر لزوم کسب و حمایت حقوقی از اختراع در کشورهای خارجی را ضرورت بیشتری می بخشد. عدم ثبت و حمایت کافی از اختراع و نوآوری در سطح ملی و بین المللی، دارای پیامدهای منفی زیادی، از جمله محروم شدن جامعه از نتیجه ابتکار و نوآوری، از بین رفتن روحیه جسارت در ابتکار و نوآوری میان نخبگان جامعه، جلوگیری از رشد و توسعه واحدهای تجاری و اقتصادی کوچک، متوسط و بزرگ، عدم اشتیاق و رغبت کشورها به سرمایه گذاری و جلوگیری از انتقال تکنولوژی و در نهایت کند شدن پیشرفت در کشور می گردد. در این چارچوب در مصاحبه پژوهشی با دکتر مهرداد الیاسی، رئیس اداره ثبت اختراع مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور موضوع «ثبت اختراعات در دهه های اخیر چه روندی را طی کرده است؟» را با طرح سوالات زیر مورد بررسی و واکاوی قرار دادیم:
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // مهدی ناجی