وی با بیان اینکه تعداد 497 هزار و 579 حلقه چاه نیمه عمیق با تخلیه سالانه 12 و پنج دهم میلیارد مترمکعب در کشور وجود دارد گفت : همچنین تعداد 39 هزار و 531 رشته قنات با تخلیه سالانه 6 و سه دهم میلیارد مترمکعب در کشور فعال است .
مریدی اضافه کرد : تعداد 191 هزار و 261 حلقه چاه عمیق باتخلیه سالانه 34 و چهار دهم میلیارد مترمکعب نیز در کشور وجود دارد.
وی به کاهش ذخیره آب زیرزمینی در کشور اشاره کرد و گفت : استان های خراسان رضوی ، کرمان ، فارس و اصفهان از نظر کاهش آب زیرزمینی رتبه های اول تا چهارم را دارد.
مریدی افزود : افزایش تعداد چاههای حفاری شده در سالهای اخیر باعث کاهش تخلیه به لحاظ نشست زمین در دشتها شده است .
وی با بیان اینکه کاهش سطح آب زیرزمینی آبخوان نهاوند در سال 2013 باعث کاهش جریان پایه رودخانه و تبدیل رودخانه دائمی به فصلی و تخریب زیستگاه شده است گفت : کاهش سطح آب زیرزمینی آبخوان اسدآباد در سال 2013 میلادی ، فرونشست زمین و از بین رفتن ظرفیت ذخیره خاک را در پی داشته است .
مریدی به وضعیت منابع آبهای مرزی و مشترک اشاره کرد و افزود: موقعیت جغرافیایی ایران بهگونهای است که ۲۶ رود کوچک و بزرگ، ۲۲ درصد از مرزهای ایران را تشکیل میدهد که از آن جمله می توان رودخانه ارس در شمال غرب (مشترک با ارمنستان، آذربایجان و ترکیه)، اترک در شمال شرق (مشترک با ترکمنستان)، اروند در جنوب غرب (مشترک با عراق) و هریرود و هیرمند در شرق (هریرود مشترک با ترکمنستان و افغانستان و هیرمند مشترک با افغانستان و پاکستان) را نام برد.
وی با اشاره به پدیده گرد و غبار در اثر مدیریت نادرست آب و خاک گفت : مساحت درگیر کشور با پدیده ریزگرد تا آغاز سال 1400 ، در مجموع 53 و 13 دهم درصد و 77 و شش دهم درصد جمعیت ایران را شامل می شود .
آسیب های فرسایش خاک جدی تر از قاچاق آن است
مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان محیط زیست فرسایش خاک را یکی از مهمترین و جدی ترین مسائل بیان کرد و گفت : خطرات فرسایش خاک به مراتب جدی تر و بیشتر از قاچاق خاک است.
علی مریدی در نشستی که با موضوع قاچاق خاک برگزار شد افزود: اگر صادرات خاک از منابع معدنی باشد قاچاق محسوب نمی شود، چرا که صادرات این نوع خاک بر اساس قانون مجاز است.
وی گفت : اگر صادرات خاک از نوع زراعی و مرتعی باشد ممنوع است، که تاکنون بجز یک مورد ، موردی در این خصوص کشف نشده است.
مریدی با بیان اینکه اخیرا قانونی در خصوص خاک در مجلس تحت عنوان قانون حفاظت از خاک مراحل تصویب را می گذراند افزود: قاچاق معکوس یعنی اینکه افراد سودجو در گمرک و در اظهار خود خاک صنعتی اظهار می کنند اما زباله صنعتی وارد می کنند ، وجود دارد و تا کنون مواردی نیز کشف شده است .
وی با بیان اینکه سود جوها خاک معدنی را با زراعی مخلوط می کنند گفت: اما تشخیص این موضوع سخت و مهم است .
عرصه سرزمین ایران 165 میلیون هکتار است که از این میزان 89 میلیون هکتار خاک ندارد.
وی با اشاره به اینکه 75 میلیون هکتار در ایران خاک وجود دارد، گفت: از این میزان 18 میلیون هکتار اراضی قابل کشت است و از این اراضی 8 میلیون هکتار کشت آبی و 6/3 میلیون هکتار کشت دیم و 4/2 میلیون هکتار ان آیش است.
مریدی با تاکید بر اینکه موضوعاتی در کشور وجود دارد که از صادرات خاک مهمتر است افزود : یکی از مهمترین موارد فرسایش خاک است که می تواند ناشی از آب و بارش باشد و یا ناشی از فرسایش بادی .
وی گفت: هم اکنون حدود 16 تن در هکتار فرسایش خاک ایران است در حالیکه متوسط جهانی 5 تا 6 تن در هکتار است .
مریدی با بیان اینکه صادرات خاک ( قاچاق خاک ) به 200 تا 300 تن نمی رسد افزود : از نظر زیست محیطی در سال 7 تا 8 برابر بیشتر از صادرات خاک ، فرسایش خاک داریم که مهمتر است .
وی چرای دام را یکی از دلایل فرسایش اصلی خاک برشمرد و گفت: چرای دام از بین بردن پوشش گیاهی را در پی دارد و این باعث افزایش سیلاب ها می شود چرا که گیاه باعث حفظ خاک و نگهداشتن آب می شود .
مریدی افزود: منشا داخلی ریزگرد های خوزستان از بین رفتن پوشش گیاهی مثل تالاب شادگان است و نیز در سیستان و بلوچستان تالاب هامون است که خشک شده و از سوی دیگر در این استان به علت پرورش شتر پوشش گیاهی از بین رفته است.
مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان محیط زیست کشت های دیم غیر اصولی را از دیگر دلایل فرسایش خاک بیان کرد و گفت : این موضوع از دست دادن خاک ، پر شدن سدها از رسوبات و ایجاد سیلاب های شدیدتر را به دنبال دارد .
مریدی کیفیت خاک را نیز بسیار مهم دانست و گفت : در یازده استان اطلس آلاینده های خاک تدوین شده است .
وی آلودگی خاک بر اثر سموم کشاورزی را بسیار مهم دانست و افزود: استانهای گلستان ، مازندران و گیلان در این خصوص پیشرو هستند.
مریدی اضافه کرد: در بندر ماهشهر فاضلاب ها وارد تالاب هور می شود و هیچیک از ساکنان آن منطقه از ماهی های آن استفاده نمی کنند.
وی با بیان اینکه مقدار زیادی از سموم کشاورزی وارداتی است گفت: مقدار ، زمان و نوع سم برای استفاده پوشش گیاهی مهم است .
مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان محیط زیست به منابع آلاینده خاک اشاره کرد و گفت: آلودگی ناشی از سوء مدیریت مصرف کود یکی از این منابع است .
مریدی سموم کشاورزی را از دیگر منابع آلاینده خاک برشمرد و گفت : در این زمینه سموم پرخطر در استان همدان 92 درصد ، گلستان 88 درصد ، گیلان 71 درصد ، فارس 55 درصد ، و کرمانشاه 46 درصد است .
وی در خصوص راهکارهای جلوگیری از آلودگی خاک به علت استفاده بی رویه از سموم کشاورزی افزود : آموزش به کشاورزان در خصوص استفاده از این سموم و نیز استفاده از سموم جدیدتر و کم خطرتر و همچنین رفتن به سمت کشاورزی بیولوژیک از جمله این راهکارهاست .
مریدی فاضلاب را از منابع نگران کننده آلاینده خاک برشمرد و گفت: آبیاری محصولات سبزی ، صیفی و زراعی با آب فاضلاب موردی است که علاوه بر اینکه باعث آلایندگی خاک می شود این آلودگی به محصولات نیز وارد خواهد شد .
مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان محیط زیست پسماندها را از دیگر منابع آلاینده خاک ذکر کرد و افزود : روزانه حدود 48 هزار تن پسماند عادی در کل کشور تولید می شود .
وی با بیان اینکه روزانه 8 هزار تن پسماند صنعتی در کشور تولید می شود گفت : 170 میلیون تن پسماند کشاورزی در سال وجود دارد .مریدی آلودگی ناشی از حوادث شیمیایی و نفتی را از دیگر منابع آلاینده خاک بیان کرد و افزود : نشت مواد شیمیایی و نفتی به علت واژگونی تانکر از جمله راههای آلودگی خاک است .
وی به اقدامات برای جلوگیری یا کاهش آلودگی خاک اشاره کرد و گفت : تدوین لایحه خاک ، تهیه استانداردهای کیفی خاک و اجرایی شدن آن و ابلاغ به دستگاهها ، تهیه نقشه های آلودگی بر اساس منشا آلاینده ها ، پیگیری سوانح نفتی و تدوین و تصویب کتاب خاک و امنیت غذایی در شورای عالی آموزش و پرورش از جمله این اقدامات است.