پخش زنده
امروز: -
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: از این پس نحوه، میزان و کیفیت اجرای سیاستهای کلی نظام که پیشتر به تصویب رسیده و ابلاغ شده است به تدریج ارزیابی میشود.
علی آقامحمدی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، با تببین وظایف و جایگاه مجمع در آغاز فصل جدید فعالیتهای این نهاد گفت: مجمع چند کار مهم را انجام میدهد که نخست، تعیین سیاستهای کلی نظام است تا قوانین در چارچوبهای کلی آن تصویب و اجرا شود که در این زمینه مشاور رهبر معظم انقلاب محسوب میشود.
وی افزود: وقتی که قرار بر تجدید نظر در قانون اساسی باشد رکن اساسی این فرایند، تعداد زیادی از اعضای مجمع هستند بنابراین جایگاه این نهاد در آینده ساختار نظام تعیین کننده است.
آقامحمدی گفت: همچنین اگر معضلی ایجاد شود که از طرق عادی قابل حل و فصل نباشد مرجع نهایی آن مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
وی افزود: همچنین در موضوعات اختلافی میان شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی در مصوباتی که این شورا را آن را مغایر با شرع و قانون اساسی میداند و مجلس تصویبش را مصلحت تشخیص میدهد مرجع رفع اختلاف میان این دو نهاد، مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: امام (ره) قبل از اصلاح قانون اساسی شورای تشخیص مصلحت ایجاد کردند تا افراد ذیصلاحی مسائل را در آن شورا حل و فصل کنند و پس از آن این نهاد در قانون اساسی، ساز و کاری با عنوان مجمع تشخیص مصلحت نظام یافت تا بتواند همان نقش را ایفا کند.
آقا محمدی همچنین درباره اهمیت و نقش جایگاه رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، افزود: طبعاً مدیریت رئیس مجمع اهمیت دارد، چون مجمع مانند هر جمع شورایی دیگر صاحب رأی است، اما آراء را فردی باید جمع بندی کند و در پی اجرایش باشد به این معنی که مطمئن شود مصوبات به نتیجه میرسد.
وی تأکید کرد: رئیس مجمع باید بتواند تفوق شخیصتی بر اعضا داشته باشد و اعضا از نظر جایگاه، فضیلت، توانایی و علم، قبولش داشته باشند و این قابلیت را داشته باشد که مباحث مختلف را به نحوی جمع بندی کند که بتواند رضایت عمومی حاصل کند، با اعتراض واقع نشود و دائم منشاء اختلاف نباشد.
آقامحمدی افزود: طبعاً رئیس مجمع به عنوان سخنگوی مجمع نیز مواضع سیاسی این نهاد را در موقعیتهای حساس اعلام میکند که این بعد از وظایف رئیس نیز اهمیت دارد و طبعاً شخصیتی که در این جایگاه قرار میگیرد باید دارای چنین قابلیتی باشد و بتواند این وظایف را به خوبی ادا کند که منعکس کننده هویت مجمع باشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با تبیین نقش نظارتی و بن بست شکنی مجمع گفت: یکی از ابعاد هویت مجمع مربوط به نظارت است که در قالب هیأتی ۱۵ نفره شامل رئیس، دبیر و ۱۳ عضو از جانب خود مجمع انتخاب میشود و به نیابت از رهبر معظم انقلاب بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام نظارت میکند.
وی افزود: این هیأت تازه شکل گرفته و در این دوره طبق آیین نامه و با عنوان هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی منفک شده است و از کارهای مهم آن یکی بررسی مصوبه CFT است که ۷ ایراد به آن وارد دانست و بنده و آقای وحیدی وزیر اسبق دفاع را انتخاب کرد تا به نمایندگی از مجمع برای اصلاح این مصوبه با مجلس شورای اسلامی صحبت کنیم.
آقا محمدی تأکید کرد: ما نیز در جلسات مجلس شرکت کردیم، اما هنوز باز خورد آن به ما برنگشته است و طبعاً مجمع نهایی کننده این مصوبه است.
وی گفت: هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام در مجمع وقتی به مصوبات مجلس ایرادی وارد میداند شورای نگهبان آن را به مجلس ابلاغ میکند و دیگر خودش مداخلهای در این زمینه نمیکند.
آقا محمدی بررسی لایحه پول شویی را از دیگر اقدامات اخیر مجمع دانست و افزود: در این باره نیز مجمع در این موضوع اختلافی که ارجاع شده بود وارد شد و سعی کرد آن را طبق مصالح ملی همسو کند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: این از موارد اخیری است که در هیأت نظارت مجمع بررسی شد، اما در دیگر مسائلی که اکنون در مجلس پیگیری میشود شورای عالی نظارت قبل از اینکه اصلا همه مراحل مصوبات طی شود سعی میکند دیدگاه هایش را اعلام کند که در کجا مغایریت با سیاستهای کلی وجود دارد یا کجا انطباقی وجود ندارد.
وی افزود: اگر مجلس مطابق با دیدگاه هیأت عالی نظارت مجمع، مصوبه را اصلا ح کرد که بهتر، اما در غیر این صورت وقتی به شورای نگهبان برود، شورای عالی نظارت مجمع دیدگاهش را اعلام میکند و اگر بار دیگر مجلس به این دیدگاه توجه نکند، مصوبه به مجمع میآید و این نهاد نظر نهایی را اعلام میکند.
آقا محمدی گفت: این کارکرد جدید مجمع است که تاکنون نبوده است و طبعاً از این پس سیاستهای کلی نظام را یکی یکی ارزیابی خواهیم کرد به عنوان نمونه با ارزیابی سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی یا سیاستهای اقتصاد مقاومتی مشخص میشود که این سیاستها چقدر به درستی اجرا شده، کجا اجرا نشده و چه اتفاقاتی افتاده است.
وی افزود: یکی دیگر از کارکردهای مجمع، بررسی موضوعات اختلافی میان مجلس و شورای نگهبان است به عنوان مثال درباره قوانینی مهم مانند مبارزه با مواد مخدر، قاچاق، فساد، بررسی اموال مسئولان و مسائلی از این قبیل که مجمع در این زمینهها قضاوت نهایی را کرده است. مجمع گاهی نظر مجلس و گاهی نظر شورای نگهبان را ترجیح میدهد و گاهی نیز نظر سومی را شکل میدهد که در این زمینهها بعضاً نیازمند به گرفتن اجازه از رهبر معظم انقلاب است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: گاهی نیز مجمع به این مسأله مهم وارد میشود که روند اداره کشور و ساختارهای آن مشکل دارند یا مدیران و یا هیچکدام؛ بلکه شرایط جهانی و شرایط داخلی به نحوی است که اشکالات در روند امور ناگزیر ایجاد میشود.
آقامحمدی افزود: در جایی که مسأله ناشی از ساختارهاست اصلاح آن به کار بلند مدت نیاز دارد در این زمینه مجمع روند امور را مدام رصد میکند تا زمانی که لازم باشد که در قانون اساسی تجدید نظر شود اصلاحات لازم را ایجاد کند.
وی گفت: یکی از اقدامات مهم مجمع است که برای آن روند امور را به طور طبیعی رصد و موارد لازم را یادداشت و در کمیسیونهای تخصصی بررسی میکند تا در آینده اگر لازم شد طبق این بررسیها به اصلاحات لازم بپردازد.
آقامحمدی تاکید کرد: مجمع تشخیص مصلحت نظام باید سیاستهایی را که قبلا تصویب و ابلاغ کرده است زمان دار کند و مشخص شود که سیاستهای مصوب درست بوده است یا نه. این گون نیست که مجمع بزند و سپس از آن عبور کند بلکه دائم آن را رصد میکند تا مشخص شود که آیا سیاست هایش درست بوده است یا غلط و در صورت نادرست بودن آن، اصلاحات لازم را انجام میدهد.