براي رهايي از اقتصاد بحران زده؛
اردن نیازمند تقویت روابط با ایران است
مقامات اردنی میدانند راه ورود به بازار عراق، ترکیه، سوریه و قطر از تهران میگذرد.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما، اردن برای گسترش روابط با کشورهای همسایه و بهبود اوضاع اقتصادی خود باید روابط با ایران را تقویت کند.
پایگاه اینترنتی نشریه رای الیوم در شماره امروز خود نوشت: به نظر میرسد اردنیها میدانند قراردادهای اقتصادی این کشور با عراق تا زمانی که گشایشی در روابط تهران و امان ایجاد نشود، عملی نخواهد شد. همه نهادهای تصمیم گیر در اردن این مسئله را درک میکنند که اجرایی نشدن توافقات اردن و عراق در دو سال گذشته به دلیل روابط متوقف شده میان تهران و امان به علت حمایت اردن از مواضع سعودیها بوده است. عمر الرزار، نخست وزیر اردن، پانزده قرارداد با عادل عبدالمهدی همتای عراقی خود امضا کرده و به دنبال تعمیق روابط اقتصادی با عراق است، ولی وی میداند که تقویت این روابط، حداقل به از سرگیری روابط با ایران نیازمند است.
ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن، از نیروهای کاخ پادشاهی است و شاید وی یکی از موانع نزدیک شدن روابط اردن و ایران باشد. ممکن است وی در ترمیم کابینه احتمالی برکنار شود و اردن مسیر عملگرایانهای را انتخاب کند. اردنیها به شدت به از سرگیری روابط خود با عراق و سوریه نیازمندند. این نیاز به صورت سیاسی و اقتصادی است. اردنیها پیامهای تحولات سیاسی در منطقه به ویژه برکنار شدن عادل الجبیر از سمت وزیر خارجه عربستان سعودی را درک میکنند. به نظر میرسد از زمان سفر عبدالله دوم پادشاه اردن به کنفرانس اقتصادی اخیر در عربستان سعودی، این کشور در حق اردن جفا کرده است. پادشاه اردن بر اساس یک توصیه اشتباه و اطلاعات غلط در این کنفرانس شرکت کرد، کنفرانسی که با تحریم بیشتر شخصیتهای غربی روبرو شد. وی تنها رئیس دولت شرکت کننده در این کنفرانس بود.
رای الیوم افزود: عراق و اردن توافق کردند قراردادهای متوقف شده سال ۲۰۱۷ را درباره معافیت کالاهای اردنی از عوارض گمرکی اجرایی کنند. نمایندگان پارلمان عراق تاکید کرده بودند عملی نشدن این قراردادها به دلیل بحران در روابط اردن و ایران از زمان حادثه حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران در سال ۲۰۱۶ بود، بحرانی که طی آن، اردن سفیر خود را از ایران فراخواند. نخست وزیر اردن میداند این کشور در بحران اقتصادی بزرگی به سر میبرد. سخنان چند روز پیش وی مبنی بر گسترش بازار به عنوان اساس رشد اقتصادی بیانگر آن بود که وی به دنبال حل بحران اقتصادی در ابعاد داخلی و خارجی است.
امروز بیشتر بخشهای تولیدی در اردن از نخست وزیر این کشور میخواهند بازارهای جدیدی را به روی کالاهای اردنی باز کند. در صورتی که اردن گشایش خوبی در روابط خود با عراق، سوریه، ترکیه، قطر و ایران نداشته باشد، نمیتواند به این هدف برسد.
رای الیوم در پایان نوشت: باید اردنیها بدانند که همچنان کشورهای عرب خلیج (فارس) روابط اقتصادی خود را با ایران حفظ کرده اند. مقامات اردنی میدانند راه ورود به بازار عراق، ترکیه، سوریه و قطر از تهران میگذرد. درجا زدن و عدم اتخاذ تصمیمات لازم در تعامل با این کشورها نمیتواند کمکی به اقتصاد بحران زده اردن کند. اتخاذ تصمیمات عملگرایانه در ضدیت با حاکمیت اردن نیست بلکه بر این مسئله تاکید میکند که نباید اردن بهای بحرانهایی را بپردازد که از ابتدا بخشی از این بحرانها نبوده است.