افتتاح نخستین مخزن ذخیره سازی گاز طبیعی کشور در قم
نخستین مخزن ذخیرهسازی گاز طبیعی کشور با حضور رییس جمهور در محل میدان گازی سراجه در قم افتتاح شد .
به گزارش خبرنگار اعزامی واحد مرکزی خبر؛ میدان گازی سراجه در 40 کیلومتری شمال شرقی قم واقع است.
با بهرهبرداری از این میدان گازی در فصول گرم سال روزانه 7 و 3دهم میلیون مترمکعب گاز به مخزن سراجه تزریق و در فصول سرد سال روزانه 9 و 7دهم میلیون مترمکعب برداشت و به شبکه سراسری تزریق می شود.
گاز ذخیره شده در این میدان از جنوب کشور منتقل میشود.
هزینه اجرای این طرح 220 میلیارد تومان است.
آقای احمدی نژاد پس از افتتاح این طرح از قسمت های مختلف میدان گازی سراجه بازدید کرد.
قرار است رئیس جمهور تا دقایقی دیگر در جمع مدیران و کارکنان این میدان گازی و همچنین مسئولان بخشهای مختلف شهرستان قم سخنرانی کند.
رئیس جمهور: موفقیت بزرگ کشور در استفاده از گاز طبیعی
رئیس جمهور در مراسم افتتاح طرح ذخیره سازی گاز در استان قم گفت: هم اکنون بیش از 925 شهر کشور با 96 درصد خانوارهای شهری و 14 هزار روستا با 55 درصد جمعیت روستایی از گاز طبیعی استفاده می کنند.
آقای احمدی نژاد افزود: اگر بنا بر پیشرفت کشور باشد یکی از نیازهای اصلی انرژی است ، باید کشور را بسازیم و همه بخش های اقتصادی نیازمند انرژی در دسترس و با قیمت مناسب هستند انرژی ای که با نوسان بازار و آب و هوا ثابت باشد.
وی گفت: ایران یکی از مخازن اصلی انرژی دنیاست و قبل از انقلاب عمده این انرژی در اختیار دیگران بود ، از 6 میلیون بشکه نفت بیش از 5 میلیون بشکه صادر می شد و معلوم نبود کجا می رفت.
رئیس جمهور افزود: قبل از انقلاب بخش هایی از چند شهر محدود و فقط بخشی از صنعت و نیروگاه های کشور از گاز استفاده می کردند.
آقای احمدی نژاد گفت: دومین دارنده گاز طبیعی در جهان هستیم و تصمیم گرفته شد گاز طبیعی در شبکه ای به تمام کشور گسترش پیدا کند و در چند سال اخیر جهشی پیش رفتیم.
رئیس جمهور گفت : اوایل دولت نهم 9500 واحد صنعتی از گاز طبیعی استفاده می کردند و این رقم هم اکنون به 50 هزار واحد افزایش یافته است .
احمدی نژاد افزود : 70 نیروگاه به شبکه گاز کشور متصل شده و این خدمت بزرگی است که بعد از انقلاب انجام شد.
شناسایی 40 نقطه برای ذخیره سازی گاز در کشور
رئیس جمهور گفت : با ذخیره گاز در مناطق انتخابی قم و سرخس تا 10 سال نگرانی مصرف زمستانی نداریم.
آقای احمدی نژاد افزود : وقتی شبکه انرژی داریم یعنی در هر نقطه ای از ایران می توان کارخانه و تاسیسات تولیدی درست کرد و این از کارهایی است که پایه عدالت است، وقتی زیرساخت در همه کشور فراهم می شود یعنی فرصت و امکان سرمایه گذاری در همه کشور ایجاد می شود.
وی ابراز امیدواری کرد تا پایان دولت دهم برداشت گاز ایران از پارس جنوبی که حوزه مشترک است دو برابر شود.
رئیس جمهور با اشاره به متغیر بودن آب و هوای کشور گفت : مصرف بخش عمده گاز کشور، خانگی است که امیدواریم در آینده نزدیک عمده مصرف گاز برای تولید و اقتصاد باشد.
وی گفت : اوج مصرف در سرماست یعنی 6 تا 7 ماه در سال مصرف گاز پایین و 5 ماه مصرف گاز در اوج است.
احمدی نژاد افزود: اگر بخواهیم به اندازه این 5 ماه تاسیسات ، تجهیزات و امکانات در کشور فراهم کنیم سرمایه گذاری عظیمی است پس بهترین حالت این است که در فصل کم مصرف ذخیره کنیم و در فصل پرمصرف از ان ذخیره برداریم.
رئیس جمهور ذخیره کردن گاز را کار سختی توصیف کرد که به علت حجم زیاد آن نمی توان آن را در منبع ذخیره کرد.
وی افزود: حجم گاز زیاد است، یک لیتر گازوییل معادل یک متر مکعب گاز است به همین علت از چند سال قبل، ایده ذخیره سازی در مخازن زیرزمینی مطرح شد و تقریبا اکثر نقاط کشور را مطالعه زمین شناسی و 40 نقطه را شناسایی کردند که طبیعت زمین اجازه تزریق و ذخیره گاز را می داد.
وی دو منطقه قم و باجگیران سرخس را مناطق انتخاب شده برای تزریق و ذخیره گاز در کشور نام برد و گفت : در منطقه انتخاب شده قم 3میلیارد متر مکعب به صورت فشرده و در سرخس 4 و نیم میلیارد متر مکعب گاز را می توان ذخیره کرد که اگر این منابع تابستانها از گاز پرشود تا بیش از 10 سال نگرانی مصرف زمستانی نداریم.
رئیس جمهور در تشریح ساختار مخزن ذخیره گاز قم گفت: مخزن قم سه بخش دارد بخش تزریق گاز به زمین که 6 کمپرسور گاز را در تابستان از خط سراسری میگیرد و با فشار وارد زمین می کند.
احمدی نژاد ادامه داد: در فصل زمستان هم که باید برداشت گاز داشت ، این گاز با میعانات و مایعات مخلوط می شود.
وی افزود:قبلا نیز در سراجه قم 10 تا12 میلیون بشکه میعانات گازی بوده که قابل برداشت نبوده است و الان با این تزریق گاز انها نیز قابل برداشت می شوند.
رئیس جمهور گفت: پس گاز تزریق شده قابل مصرف نیست و بایدتصفیه و سپس وارد شبکه شود ؛ پالایشگاهی هم گذاشتند که میعانات را میگیرد و ذخیره می کند که این میعانات معادل بشکه نفت و بعضا چون خالص تر است گرانتر است.
باید گاز را به تمام نقاط مسکونی کشور برسانیم
رئیس جمهور گفت: امیدوارم در آینده نزدیک این اقدامات با سرعت بیشتری دنبال شود.
احمدی نژاد خطاب به وزیر نفت گفت : باید این شبکه را گسترش دهیم زیرا تقریبا همه نقاط پر جمعیت کشور دارای گاز است و به روستاهای دورافتاده هم باید گازرسانی شود.
رئیس جمهور با بیان اینکه باید گاز را به تمام نقاط مسکونی کشور برسانیم، گفت: راه های ساده تری برای روستاهایی که گاز ندارند وجود دارد.
وی در ادامه گفت: قبل از انقلاب به قم توجه نمی شد بعد از انقلاب هم تا زمانی که استان شود چندان توجهی به قم نشد.
رئیس جمهور افزود: قم هنوز ان طوری که باید به عنوان مرکز علمی اسلامی، از نظر عمرانی نمی تواند خود را نشان دهد.
احمدی نژاد گفت: هم اکنون کارهای خوبی شده است و همه برای این استان زحمت می کشند اما ما را راضی نمی کند و باید سرعت حرکت را زیاد کرد.
وی گفت: هر قدر که قم احتیاج به کمک و به امضای من نیاز داشته باشد فوری امضا می کنم.
باید نیروگاههای کوچک بسازیم
رئیس جمهور در ادامه گفت: حدود 68 هزار مگاوات ظرفیت تولید نیرو داریم که 10 تا 15 هزار مگاوات از طریق نیروگاه های آبی و بقیه با استفاده از انرژی تولید می شود.
آقای احمدی نژاد افزود: نیروگاه را به فاصله چند صد کیلومتر از محل مصرف می سازیم که از یک طرف باید گاز را لوله کشی کنیم و به آنجا ببریم که حدود 65 درصد از گازی که در آنجا می سوزد در این فاصله زیاد هدر می رود و 35 درصد آن تبدیل به برق می شود که با وارد شدن برق تولیدی به شبکه انتقال حدود 5 تا 6 درصد از کل گاز در این مرحله هدر می رود.
رئیس جمهور گفت: در انتها وقتی گاز و گازوئیل با ارزش را به خوراک نیروگاه می رسانیم آنچه که در خانه برای مصرف کننده می رسد حدود 30 درصد است و 70 درصد تلف می شود.
آقای احمدی نژاد با بیان اینکه بیشتر نقاط کشور گاز دارند، افزود: دیگر لازم نیست نیروگاه های بزرگ گاز احداث کنیم بلکه برای هر روستا و شهری به اندازه آن نیروگاه احداث می کنیم که گاز را در همان محل بگیرد و مصرف کند که به این ترتیب 20 درصد از تلفات انرژی را کاهش می دهد و این سرمایه بزرگی است.
رئیس جمهور گفت: نمایندگان مجلس و شورای اسلامی شهر و روستا در این باره همراهی کنند زیرا 20 تا 25 سال آینده بسیاری از نیروگاه های ما که فرسوده است از رده خارج می شود و نیاز به جایگزین دارد بنابراین از هم اکنون باید جایگزینی های کوچک را انجام دهیم.
آقای احمدی نژاد افزود: زمانی که می خواهیم کارخانه ای بزرگ در وسط بیابان احداث کنیم این کارخانه برق لازم دارد که باید 20 کیلومتر خط انتقال برق ایجاد کنیم و نظر ما این است که نیروگاه های کوچک را در مکان هایی که گاز وجود دارد احداث کنیم که البته اینها شدنی است و ما می توانیم از این انرژی بهتر استفاده کنیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: این مجموعه مزین به نام شهیدفهمیده است و البته پدر شهید فهمیده نیز در جلسه ما حضور دارد و این بهانه ای شد تا از شهیدان و امام شهدا یادی کنیم زیرا آنچه ملت ایران از عزت و سربلندی دارد به خاطر فداکاری های آنان است.