دام ترامپ براي آنکارا
خروج نظاميان امريکايي از سوريه فرصت مناسبي را براي هماهنگي آنکارا با دمشق براي زدودن تهديدهاي امنيتي فراهم کرده است اما آيا ترکيه راهي را خواهد رفت که امريکا از آن بازماند؟
دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا روز چهارشنبه فرمان خروج نظاميان امريکايي را از سوريه صادر کرد. حدود دو هزار و پانصد نظامي امريکايي از دو سال پيش در نوار شمالي وشرق سوريه ماموريت سازماندهي و آموزش نيروهايي کرد سوري را به بهانه مبارزه با داعش بر عهده داشته اند. طي اين مدت امريکا در کنار آموزش و سازماندهي نيروهاي کردسوري، صدها کاميون سلاح و مهمات به اين منطقه وارد کرده و ارتشي از نيروهاي حزب اتحاد دموکراتيک سوريه (قسد) تشکيل داده است که تخمين زده مي شود شمار آن به يکصدهزار نفر برسد.
یدور خلیل، سخنگوی نیروهای کرد سوریه، شاخه نظامی حزب اتحاد دموکراتیک کرد يکسال پيش در مصاحبه با رويترز ابراز امیدواری کرد تعداد نیروهای کرد سوریه تا نیمه دوم سال 2017 به 100000 نفر افزایش پیدا کند.
حضور اين نيروها در شرق فرات و در نوار مرزي ترکيه همواره حساسيت هاي امنيتي اين کشور را به دنبال داشته و آنکارا با تروريستي دانستن نيروهاي مسلح کرد سوري، بارها تهديد کرده بود که به شرق فرات حمله و اين منطقه را از اين نيروها پاکسازي خواهد کرد.
اين انتظار مي رفت که با تصميم ترامپ براي خارج کردن نظاميان امريکايي از سوريه، فرصت خوبي براي هماهنگي آنکارا با دمشق براي زدودن تهديدهاي امنيتي فراهم شود و با تعميم حاکميت دمشق بر سراسر خاک سوريه، پروژه بحران سازي در سوريه از طريق گروههاي تکفيري و تروريستي به پايان برسد اما برخي گزارش ها اين نگراني را به وجود آورده است که ترکيه مسير اشتباهي را بپيمايد گام بردارد و در مسيري گام بردارد که دولت ترامپ هوشمندانه براي آنکارا پهن کرده است.
بر اساس گزارش روز دوشنبه خبرگزاری فرانسه، ترامپ در گفتگوي تلفني با رجب طيب اردوغان ابراز اطمینان کرد که خروج نظامیان آمریکایی از سوریه به آرامی و با هماهنگی کامل با ترکیه صورت خواهد گرفت تا در مناطقی که تحت کنترل نیروهای کرد سوری است، خلاء قدرت به وجود نیاید و رژیم سوریه نتواند از این وضعیت استفاده کند.
اين سخن به اين معني است که قرار است حالا نظاميان ترکيه با استفاده از نيروهاي تروريستي مورد حمايت خود نظير ارتش آزاد سوريه يا گروههاي تروريستي مستقر در ادلب جايگزين نظاميان امريکايي شوند و اين به معناي آن است که بايد منتظر جنگ گسترده اي در شمال وشرق سوريه باشيم که قربانيان اصلي آن کردهاي سوري و نيروهاي افراطي فريب خورده اي هستند که از سراسر جهان به سوريه آمده اند وبازيچه اهداف ژئوپلتيک قدرت ها و برخي کشورها شده اند.
از جهتي دمشق هم که مصمم است تمامي خاک سوريه را آزاد نمايد در يکسوي اين معادله قرار خواهد گرفت که اين نيز به معني جنگ سوريه براي آزادسازي اراضي خود از اشغال ترکيه خواهد بود. بي ترديد در چنين وضعيتي قرباني شدن هزاران نظامي و غير نظامي ديگر، پيچيده شدن اوضاع و زمينه دخالت مجدد امريکا در منطقه مورد انتظار خواهد بود. حال اين مسووليت دولت آنکاراست که پيش از هر ماجراجويي به خوبي در باره پيامدهاي اقدامات آتي خود بينديشد که آيا قصد دارد راه حل عاقلانه را با هماهنگي دمشق و ديگر متحدان چون روسيه و ايران براي حل تهديدهاي امنيتي بپيمايد يا در دامي گام نهد که ترامپ برايش پهن کرده است.
------------------------------------
رضا محمدمراد