بسته سلامت ؛
عوارض ناشی از کمبود ید در بدن انسان
ید نوعی ریزمغذی است که اگرچه بدن به مقدار اندکی از آن نیاز دارد، اما نقش بسیار مؤثری در اعمال حیاتی موجود زنده ایفا میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس مسوول واحد تغذیه مرکز بهداشت شهید پیرویان شبکه بهداشت و درمان شهرستان کازرون گفت: ید در بدن توسط غده تیروئید جذب میشود و در ساخته شدن هورمونهای تیروئید، نقش اساسی دارد.
شهلا خلفی افزود: هورمونهای تیروئید در پدیدههای مهمی، چون رشد و تکامل جسمی و عصبی، سوخت و ساز مواد غذایی، حفظ دمای بدن، تولید انرژی و عملکرد طبیعی مغز و سلولهای طبیعی، نقش موثری دارند.
وی، از عوارض کمبود ید به گواتر، کم کاری تیروئید، کرتینیزم یا عقب افتادگی ذهنی و جسمی در کودکان، اختلال در تولید مثل، کاهش ضریب هوشی و مرگ و میر در کودکان اشاره کرد و افزود: غنیترین منابع غذایی تامین کننده «ید»؛ جلبک دریایی، میگو، صدف و ماهی آب شور است، اما به علت کمی مصرف در رژیم غذایی ، سهم کمی در تامین ید موردنیاز بدن انسان دارند.
این کارشناس مسوول واحد تغذیه مرکز بهداشت با بیان اینکه ید اغلب از راه آب و غذا به بدن انسان میرسد، ادامه داد: این ریزمغذی پس از آن به میزان کمتر در شیر، تخم مرغ و گوشت وجود دارد.
خلفی با اشاره به اینکه میوه و سبزی دارای مقادیر بسیار پایینی از ید هستند، تاکید کرد: بعضی از مواد غذایی از قبیل کلم، شلغم، بادام زمینی، لوبیا و سویا از جذب ید توسط غده تیروئید جلوگیری کرده و افراد دارای اختلالهای تیروئیدی باید از مصرف آنها پرهیز کنند.
این کارشناس تغذیه اعلام کرد: با توجه به محدودیت مصرف غذاهای دریایی در کشور و فقیر بودن خاک از نظر ید که منجر به فقر ید در سایر منابع گیاهی و حیوانی نیز میشود، بهترین گزینه برای رسیدن ید کافی به بدن، استفاده از مواد غذایی غنی شده با «ید» و بهترین گزینه برای غنی سازی، نمک طعام است.