نگرانی از تغییر کاربری یک بنای تاریخی در آمل
مردم آمل نگران تبدیل شدن مجموعه تاریخی و با ارزش خانه منوچهری اين شهرستان از فرهنگسرا به قلیان سرا هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز مازندران، بنای با ارزش خانه منوچهری آمل به عنوان یک اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور ، در چند روز گذشته به دغدغه مردم از ترس تبدیل شدن این مجموعه تاریخی به جای فرهنگسرا به قلیان سرا شده است.بنای تاریخی خانه منوچهری که به دوره صفویه بر می گردد بیش از 200 سال قدمت دارد، پس ازگذشت بیش از یک دهه از مرمت وبازسازی آن، تغییرکاربری فرهنگی ومیراثی آن برای ایجاد مجموعه های جدید رفاهی باعث نگرانی هایی میان شهروندان آملی شده است.
شماری از شهروندان وکاربران شبکه های اجتماعی در دو روزگذشته به شدت علیه اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری شهرستان آمل موضع گیری کرده ومدیران این اداره را به بی توجهی وکم کاری نسبت به این اثر مهم تاریخی متهم کردند.
" خانه تاریخی منوچهری هویت تاریخی شهرما است، مسئولین میراث فرهنگی این رسمش نبود!!!، "فرهنگسرا - بهتراز قلیان سرا " بیشترین فراوانی مطالب منتشر شده را درشبکه های اجتماعی داشت.
خانه منوچهری آمل در منطقه نیاکی محله ( از مناطق قدیمی شهرآمل) واقع شده و در26 اسفند سال 1386 به شمارهٔ ( ۲۱۹۸۹) در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.
این بنای تاریخی درسال 83 با 950 میلیون ریال توسط اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی وگردشگری شهرستان آمل خریداری و پس از حدود 3 مرمت و بازسازی آن انجام شد.
این ساختمان این بنای تاریخی به شکل مستطیل در دو طبقه با استفاده از آجر، چوب و سفال ساخته شده که طبقه فوقانی آن تابستان نشین و از طبقه همکف برای فصل زمستان استفاده می شد.
در حیاط این بنای تاریخی سردابه ای وجود دارد که برای نگهداری مواد غذایی فاسد شدنی مورد استفاده قرار می گرفت.
این مکان پس از مرمت و بازسازی برای استفاده بهینه پس از سال86 به عنوان فضای اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آمل تا نیمه نخست سال97 استفاده می شد.
اداره میراث فرهنگی شهرستان نقشی در واگذاری اثرتاریخی ندارد
درهمین حال رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری شهرستان آمل درگفت وگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، از جنجال سازی برخی افراد در شبکه های اجتماعی وبه کاربردن برخی کلمات ناشایست وتوهین به کارکنان این اداره به شدت ابراز تاسف وگلایه کرد.
محمدرضا شیدفر افزود: صراحتا عرض کنم، نه اداره میراث فرهنگی وحتی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری مازندران هیچ نقش ودخالتی در واگذاری خانه منوچهری آمل نداشته وندارند.
وی ادامه داد، این خانه تاریخی از سوی صندوق احیا آثارتاریخی کشور برای کاربری های رفاهی وتفریحی از طریق مناقصه عمومی گذاشته شده ویک شرکت گلستانی برنده این مناقصه شده است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری آمل ادامه داد، به واقعا وبرخلاف تصورات عمومی شهروندان واقعا اطلاعاتی دراختیار این اداره نیست وحتی طرح قابل اجرای سرمایه گذار این خانه به اداره میراث آمل داده نشده که قرار هست چه اتفاقی ویا طرحی انجام شود.
شیدفر گفت: البته در حین کار عوامل شرکت برنده مناقصه این خانه، عوامل یگان حفاظت میراث آمل حضور یافته وحتی نسبت به حفاری وجابه جایی برخی قسمت هایی این خانه که دارای ساختار تاریخی بوده، تذکرهای لازم دادند.
وی با بیان اینکه البته براساس تصمیم های میراث فرهنگی ایجاد صندوق احیا آثارتاریخی کشور برای بهره بری مکان های تاریخی برای استفاده های عمومی هدفگذاری شده است، گفت: براساس گفته های غیرموثق و تاییده نشده، از مکان خانه تاریخ منوچهری آمل، قرار است که طبقه فوقانی آن به عنوان هتل واقامتی و فضای طبقه همکف به عنوان رستوران وسفره خانه سنتی استفاده شود.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری آمل اضافه کرد، حتی کوچکترین کنده کاری ویا تخریبی در آثار تاریخی سطح شهرستان صورت گیرد یا همکاران اداره گزارش کنند، یگان حفاظت این اداره به عنوان اولین مدعی وارد صحنه خواهد بود.
شیدفر تصریح کرد، به عنوان شهروند آملی و رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری شهرستان، همانند دیگر شهروندان دغدغه حفظ وماندگار آثارتاریخی دارم و دلنگرانی آنها هم قابل تقدیر است، اما واقعا این واگذاری وتصمیم گیری در حد شهرستان واستان نبوده است.
شهرستان آمل دارای حدود 60 اثر باارزش تاریخی درفهرست آثار ملی است.