پخش زنده
امروز: -
خالص فروشی در اکثر قنادیها و میادین میوه و تره بار در سراسر کشور اجرا نمیشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، با وجود اینکه خالص فروشی به معنای کم کردن وزن ظرف در هنگام فروش بر اساس موازین شرعی باید انجام شود و دو سال پیش هم در مصوبهای قانون شده است، اما هم اکنون در اکثر قنادیها و همچنین میدانهای مرکزی میوه و تره بار در سراسر کشور اجرا نمیشود.
برای بررسی نحوه اجرای خالص فروشی دیروز به اتفاق کارشناسان اصناف و تعزیرات سری به میدان مرکزی میوه و تره بار شهر تهران زدیم و اغلب خریداران از اجرا نشدن خالص فروشی در این میدان گلایه داشتند.
رئیس اتحادیه صنف بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره بار تهران در این باره گفت: ما چندی پیش مصوبهای در فرمانداری تهران داشتیم و به این نتیجه رسیدیم که برای میوه و تره بارهای تا کیلویی ۲ هزار و ۵۰۰ تومان وزن ظرف کم نشود، چون ما حق العمل کار هستیم و این بارها متعلق به کشاورزان است، اما قرار شد برای بارهای بالاتر از ۲ هزار و ۵۰۰ تومان وزن ظرف کم شود و بعد از آن وزن ظرف کیلویی ۲ هزار و ۵۰۰ تومان به فاکتور اضافه شود.
حسن صابری افزود: این مصوبه در دست انجام بود که به معضل گرانی چند ماه اخیر برخوردیم به این ترتیب که اکنون قیمت ظرف حدود ۴ برابر شده است و اگر ما بخواهیم آن مصوبه را اجرا کنیم کشاورزان ضرر میکنند و قرار شد در این مصوبه بازنگری شود.
براساس قانون، باید فروش مربوط به کالایی باشد که عرضه میشود و درست است که قیمت مواد پلاستیکی افزایش پیدا کرده است، اما خریدار موظف نیست پول ظرف را بدهد و باید فقط قیمت کالای خریداری شده را بدهد
مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران هم که ما را در این گشت مشترک تعزیراتی همراهی میکرد گفت: براساس قانون، باید فروش مربوط به کالایی باشد که عرضه میشود و درست است که قیمت مواد پلاستیکی افزایش پیدا کرده است، اما خریدار موظف نیست پول ظرف را بدهد و باید فقط قیمت کالای خریداری شده را بدهد.
محمدعلی اسفنانی افزود: به لحاظ قانونی دریافت مبلغ وزن ظرف تخلف است و کم نکردن وزن جعبه هم در هنگام فروش تخلفی مشهودتر است که جزو مصادیق کم فروشی محسوب میشود.
وی گفت: به یقین باید اتحادیه در این باره تدبیری به خرج دهد.
کشورهای غیراسلامی خالص فروشی را اجرا میکنند به این ترتیب که در هنگام فروش موز یک و نیم کیلو از وزن ظرف کسر میشود، اما در کشور ما به موضوع خالص فروشی بی توجهی میشود.
دو سال پیش که تصویب مصوبه خالص فروشی بررسی میشد برخی اتحادیهها انتقاد داشتند که به هر حال باید پول جعبه بویژه در قنادیها محاسبه شود، زیرا متصدیان قنادیها ضرر میکنند و بر همین اساس در قیمت گذاری شیرینی قیمت جعبه هم لحاظ و مقرر شد قنادیهای سراسر کشور خالص فروشی را رعایت کنند، اما در این اواخر مسؤول اتحادیه قنادیها اعلام کرده بود که به سبب افزایش قیمت کاغذ، اجرای مصوبه خالص فروشی متوقف شده است.
همچنین دیروز گشت مشترک تعزیرات در چندین قنادی و آجیل فروشی انحام شد و وقتی از متصدی یک قنادی سؤال شد که چرا مصوبه خالص فروشی را رعایت نمیکنید؟ در پاسخ گفت که مسؤولان اتحادیه به ما اعلام کرده اند که این مصوبه ابطال شده است.
رئیس شعبه ۴۱ اداره کل تعزیرات حکومتی استان تهران که در این گشت مشترک تعزیراتی حضور داشت به خبرنگار ما گفت: به هیچ وجه امکان ابطال مصوبات وجود ندارد مگر اینکه تصویب کنندگان این مصوبه چنین تصمیمی بگیرند و از نظر ما بحث خالص فروشی در همه صنوف بویژه در فروش میوه و شیرینی باید اجرا شود.
از نظر ما هر صنفی که خالص فروشی نکند متخلف است و به اتهام کم فروشی جریمه میشود.
امید شهرآبادی افزود: از نظر ما هر صنفی که خالص فروشی نکند متخلف است و به اتهام کم فروشی جریمه میشود.
وقتی که در این قنادی تماس تلفنی با مسئول اتحادیه قنادان تهران برقرار و از او درباره علت اجرا نشدن مصوبه خالص فروشی سؤال شد در پاسخ گفت: ما براساس دستوری که از مسؤولان اصناف گرفته ایم این تصمیم را اتخاذ کرده ایم.
در هر حال مصوبه خالص فروشی هم در شرع آمده و هم قانون شده است و گذشتگان ما بر اجرای این مصوبه تأکید فراوان داشتند و امیدواریم مسؤولان اتحادیه و اصناف نظارت بیشتری بر اجرای این مصوبه شرعی و قانونی داشته باشند تا حق مردم بیش از این تضییع نشود.