پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: درحالیکه توسعه انسانی محور تلاش دولتها قرار گرفته، حوادث طبیعی عواملی است که معمولاً مورد غفلت سیاست گذاران و برنامه ریزان کشورها قرار میگیرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ اسماعیل نجار در اجلاس عالی تخصصی - مشورتی در زمینه مدیریت اطلاعات بلایا افزود: بنابر آمارهای رسمی روند وقوع حوادث طبیعی در جهان ازجمله منطقه آسیا و اقیانوسیه به دلیل آسیب پذیریهای رو به افزایش و دخالت فاکتورهای متعدد با پیچیدگیهای فراوانی همراه است.
وی گفت: منطقه آسیا و اقیانوسیه مستعدترین منطقه جهان برای وقوع انواع حوادث طبیعی است. به همین دلیل وقوع زلزلههای مرگبار، طوفانهای ویرانگر، خشکسالیهای طولانی مدت، سیلهای مخرب و انواع دیگر حوادث اهمیت مدیریت ریسک حوادث طبیعی و لزوم همکاریهای بین المللی را بیشتر ضروری میکند.
نجار افزود: اکثر کشورهای آسیا و اقیانوسیه را کشورهای درحال توسعه تشکیل میدهد که از آسیب پذیری بیشتری نسبت به حوادث برخوردارند به همین دلیل درکنار تلاش کشورها سازمانهای بین المللی نیز باید در مقابله با علل ریشهای ریسک حوادث ازجمله فقر، شهرنشینی سریع و بی برنامه، مدیریت ضعیف کاربری زمین و تغییرات اقلیمی که در چارچوب سندی مورد تأکید است تمرکز کنند.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: ایجاد و تقویت مراکز منطقه در موضوعات مختلف در این جغرافیا در ترویج مشارکتها و کاستن از سنگینی بار حوادث مؤثر است. به همین دلیل تقویت این مراکز ازجمله مرکز مدیریت اطلاعات حوادث آسیا - اقیانوسیه یک ضرورت است.
وی افزود: دانش و تجربه کافی در مورد حوادث وجود دارد، اما این دانش باید از سطوح محلی به سطوح ملی و از سطوح ملی به سطح بین المللی منتقل شود که این وظیفه سازمانهای منطقهای و بین المللی است بر این اساس انتظار داریم دست اندرکاران اپدیم برنامه مشخص در این خصوص داشته باشند.
نجار گفت: در موضوعات انسان دوستانه مانند حوادث طبیعی مرزهای سیاسی رنگ میبازد. ریسک حوادث چالش جهانی تلقی میشود. رنگ، نژاد، ملیت و جنسیت یکسان نگریسته میشود.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور به تجربه ایران در زمینه مدیریت بحران اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران درکنار حوادثی، چون سیل، زلزله، خشکسالی، سرمازدگی که به دلیل جغرافیایی مکانی و شرایط آب و هوایی مواجه است، در سالهای اخیر از ابربحرانهایی مانند ریزگردها، کاهش حقابههای مرزی نیز رنج میبرد که منشأ آن در خارج از مرزهای ایران است. همکاریهای بین المللی در این خصوص تاکنون نتیجه قابل توجهی نداشته است.
وی گفت: تجربه جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با حوادث مختلف نشان داده هرگاه تمامی دستگاهها به نقش خود عمل کردند موفقیت بیشتری حاصل شد و هرگاه یکی از عوامل نادیده گرفته شد عملکرد با نقصان همراه بود که این امر به دلیل چندبعدی بودن حوادث است.
نجار با اشاره به اینکه هرجا دولتهای محلی و جوامع توانمندتر بودند و مسئولیت در دست افراد کاردان بود حوادث در سطح محلی باقیمانده است و کشور از التهاب دور شد، افزود: هرجا که در برنامه ریزیهای شهری، عوامل پیشگیری و آمادگی بیشتر مدنظر قرار گرفت، اثرات بلایای طبیعی به طور قبال توجهی کاهش یافت.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در پیشگیری و کاهش اثرات بلایای طبیعی هنوز هم یکی از چالشهای اساسی است.
وی گفت: با بکار گرفتن شرکتها بیمهای در جبران خسارت ناشی از حوادث توفیق چندانی حاصل نشده است و هنوز هم بار سنگین اقدامات پیشگیرانه آمادگی و جبران خسارت پس از حوادث بعهده دولت است.
نجار به زلزله سال گذشته در کرمانشاه اشاره کرد و گفت: این زلزله ۷ شهرستان و ۱۹۳۰ روستا را تحت تأثیر قرار داد و از نظر گستردگی جغرافیایی در ۱۰۰ سال اخیر بی سابقه بود.