به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حسام الدین آشنا در همایش «صلح و ثبات در غرب آسیا؛ یک منطقه، یک سرنوشت» افزود: با وجود خروج آمریکا از برجام کسی از آمریکا حمایت نمی کند و کسی نگران فعالیتهای هسته ای ایران نیست و چه برجامی و طرفدار برجام باشیم وچه مخالف و منتقد آن، می توانیم شاهد باشیم که اکنون برجام سرمایه ای ارزشمند برای صلح و آرامش در منطقه است هر چند صلح سازی ایران به برجام محدود نیست.
وی خاطر نشان کرد: ما با کمک روسیه و حمایت از ارتش سوریه مانع فروپاشی وتجزیه سوریه شدیم که می توانست سرآغازی برای مداخله و تهاجم های دیگر باشد. پاسخ مثبت ما به دعوت دولت سوریه برای حمایت از آن کشور در برابر توطئه های خارجی مبتنی بر یکی از اصول اساسی سیاست منطقه ای ایران است.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری گفت: ایران، براندازی نظام ها سیاسی مستقر در منطقه به روش شورش های مسلحانه، مداخله خارجی وشیوه های غیر دموکراتیک و بیرون از صندوق های رأی را برنمی تابد. ایران در قبال همه کشور های منطقه مدل دیگری را هم دنبال می کند و آن هم مخالفت با سرکوب و مواجه خشونت بار با اعتراضات مردمیست که می خواهند سهمی عادلانه در تعیین سرنوشتشان داشته باشند. فارغ از اینکه چه کسانی اعتراض و چه کسانی سرکوب می کنند سرکوبگران مورد انتقاد ما هستند. همچنان که سرکوب معترضان بحرینی و یمنی مورد تأیید ما نبوده و اگر چنین رفتارهایی در سوریه، عربستان وعراق هم صورت گیرد نباید مورد تأیید ما باشد.
وی در ادامه با اشاره به تأثیر جدی کمک ایران به مبارزه با تروریسم در عراق و سوریه تأکید کرد: مدافعان حرم نه تنها از حرم حضرت زینب کبری(س) که از حریم امت اسلام دفاع کردند. آن ها نه برای دفاع از یک نظام سیاسی، بلکه برای دفاع از حرمت زنان و دختران به اسارت رفته، آشیانه های ویران شده و کودکان آواره جنگیدند آن ها اجازه ندادند مسجد دمشق به مسجد موصل دیگری تبدیل شود.
وی با اشاره به دامن زدن اختلافات از سوی قدرت های فرامنطقه ای و نقش تخریبی رژیم صهیونیستی بین کشورها گفت: روزی رژیم صهیونیستی سرخوش تر از همیشه، بر بام اختلافها و رقابتهای درون تمدن اسلامی، جشن گرفته بود و خود را در استمرار جنگ های منطقه برنده نهایی منازعات میدانست. اکنون نمی تواند سوز و گداز شیطانی و جنگ افروزی خودرا پنهان کند و آشکارتر از هر زمان دیگر در رأس تجزیه طلبان تمامیت ارضی سوریه و عراق ایستاده است.
وی با استناد به سخنان مقامات آمریکایی نیزگفت: اخیراً گفته اید که اگر آمریکا نبود ظرف یک هفته در عربستان سعودی به فارسی سخن می گفتند. دروغ می گویید! برادران عرب ما را تحقیر نکنید. آن ها را از برادران مسلمان ایرانی خود نترسانید! ما ملت های منطقه زبان تفاهم با یکدیگر را به خوبی بلدیم، البته اگر آمریکا مداخله نمی کرد ملت های ما به هم نزدیکتر بودند و دولت هایمان همکاری بیشتری با هم داشتند این توطئه گران چنان ما را به خلسه کشاندندکه از یاد بردیم، منطقه ما در هم تنیده تر از آن است که بتوان آن را دور زد یا از فراز منطقه راهی میانبر برای تعامل سازنده با جهان یافت.
آشنا همچنین گفت: باید صلح سازی را از خویشتن و خویشتن سازی را از خویشتن داری آغاز کنیم. پیش از آنکه منطقه را بسازیم باید منطقی بسازیم از جنس یک هویت ودغدغه که درون هرکدام از خویشتنهای فردی وجمعی ما لانه کرده باشد.
وی ادامه داد: بیایید به جای رقابتهای فرساینده بر سر قدرت اول منطقه شدن و حذف دیگران به خود منطقه فکر کنیم. به بقای این جغرافیا و به احیای این منطقه که روزگاری مهد تمدنهای بزرگ بوده فکر کنیم. فراخوان منطقه قویتر در حقیقت چیزی جز این فراخوان قرآنی نیست که میفرماید: «فاستبق الخیرات»، در امر خیر مسابقه دهید و چه چیزی بالاتر از صلح و ثبات و امنیت و پیشرفت. بیایید به جای مسابقه بر سر تخریب، عرصه بازسازی سوریه، عراق و یمن را به میدان مسابقه منطقهای تبدیل کنیم و هر یک از بازیگران منطقه سهمی از خود را برای التیام زخم جنگهای خانگی به نمایش بگذاریم.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری همچنین گفت: تشبیه منطقه به «کیک» و اینکه چه کسی سهم بیشتری از این کیک باید به خود اختصاص دهد تشبیه گمراه کنندهای است. در حقیقت کیکی در کار نیست. چگونه میتوان آنجا که از آسمان بر سر کودکان یمن بمب میبارد و آن ها بر روی زمین بر اثر گرسنگی و بیماری میمیرند سخن از سهمیه بندی و رقابت بر سرکیک منطقهای گفت؟ منظره شهرهای ویران سوریه چگونه میتواند به کمک واژه کیک توصیف شود.
آشنا تأکید کرد: سهلترین راه تأمین امنیت منطقه، خویشتنداری توام با تلاش برای قانومند کردن رقابتها، کاهش هزینه برای امنیت و افزایش هزینه برای حل خشونت آمیز اختلافات است. توسعه مردم سالاری شیوه ارزانتری را برای میل به امنیت عرضه میکند. بخش بسیار اندکی از بودجهای که صرف امور نظامی میشود میتواند رفاه کشورهای منطقه ما را دگرگون کند و مانع سقوط حکومتهای ملت پایه به آستانه ورشکستگی شود که به نوبه خود زمینه ساز موج تازهای از افراطی گری و تروریسم خواهد شد.
آشنا در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره نقش رژیم صهیونیستی در منطقه و اینکه چرا در مباحث این کنفرانس به مسائل این رژیم پرداخته نشد گفت: مطالعات مربوط به شناخت رژیم صهیونیستی در ایران بسیار ضعیف است و معتقدم به نسبت احساس تهدیدی که از این رژیم داریم، متأسفانه مطالعات خوبی انجام نشده است.
وی ادامه داد: نکته دیگر این است که ما درباره اموری که قبول نداریم، کم حرف می زنیم و فکر می کنیم طرف مقابل هم درباره ما کم حرف می زند. مثل اینکه ما به مسأله شراب خواری نپرداختیم، چون اساساً حرام است اما بعد مواجه می شویم با کشته شدگان مشروبات تقلبی، موضوع رژیم صهیونیستی هم همین طور است. شاید باید در یک بخش کامل این همایش به مسأله رژیم صهیونیستی پرداخته شود آن هم از دیدگاه های مطالعاتی و تحقیقاتی.