پخش زنده
امروز: -
موزه عشایر آذربایجان در سراب، نخستین موزه تخصصی عشایر در کشور است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، هدف از تاسیس این موزه، علاوه بر نگهداری، مطالعه، بررسی و آموزش و پژوهش، نمایش و ارائه تحقیقاتی از آداب و رسوم، هنرها و فنون، معیشت، مسکن، صنایع دستی و در مجموع زندگی جامعه عشایری خطه پهناور آذربایجان است.
در این موزه کتابخانه تخصصی عشایر، فضای مرتع و چوپان، فرآوری سنتی و بومی لبنیات و پشم، دست بافت های عشایری، آلات موسیقی، پوشاک، زیورآلات، مسکن، نان پزی، قهوه خانه سنتی و تابلو نوشته ها به همت کارشناسان، از استان های آذربایجان شرقی و اردبیل گردآوری و به نمایش گذاشته شده است.
زنده نمایی، پویایی، لمس زندگی واقعی عشایر و انگاره جریان زندگی در این موزه، ویژگی هایی است که هر کدام بیانگر این است که زندگی همواره در این موزه جریان دارد.
موزه عشایر آذربایجان در ساختمان قدیمی حمام جلال سراب (به جا مانده از دوران قاجاریه) با معماری ارزشمند و مساحتی حدود 650 متر مربع، در داخل شهر بنا شده است.
بنای موزه متعلق به دوره قاجار بوده و در این دوره به عنوان حمام عمومی شهر استفاده می شد.
نام حمام هم برگرفته از نام مالک آن به نام «جلال» است.
حمام جلال تا سال 1372 در مالکیت بخش خصوصی بود تا این که در همان سال توسط شهرداری سراب تملک و برای مرمت و تأسیس موزه عشایر در اختیار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی قرار گرفت.
موزه مردم شناسی عشایر آذربایجان در سراب، در فهرست آثار ملی هم ثبت شده است.
یادآور می شود شهر سراب از موقعیت ویژهای در مسیر تبریز– اردبیل و استانهای شمالی کشور برخوردار است و همه ساله هزاران نفر برای استفاده از آبهای گرم سرعین و طبیعت زیبای شمال کشور، از این شهر عبور می کنند و در برخی موارد هم موزه عشایر آذربایجان به عنوان جاذبه تاریخی سراب، پای آنها را به داخل شهر سراب باز می کند.
ظرفیتی که به نوبه خود در رونق گردشگری و اقتصادی منطقه تاثیر به سزایی دارد، هر چند باید برای جذب هر چه بیشتر گردشگران داخلی و خارجی، اقدامات موثر و درخورِ دیگری هم انجام شود.
ایجاد بازارچه، عرضه مستقیم لبنیات محلی و پرآوازه سراب از پنیر گرفته تا کره طبیعی و خشکبار محلی در اطراف موزه مردم شناسی سراب به یقین در جذب گردشگر برای بازدید از این موزه و در کنار آن گرمیِ بازارِ خرید و فروشِ تولیدات محلی این شهر، گامی کوچک اما موثر خواهد بود و با اندک همت مسئولان محلی و استانی، تحقق آن دور از دسترس نیست.