تهديد تفکر افراطي داعش باقي است
داعش سازماندهي شده از بين رفته اما بعيد است بدون اصلاح ريشه هاي فکري توليد چنين گروههايي، تهديد چنين جريانات تروريستي افراطي از بين برود.
گروه تروريستي داعش با از دست دادن بسياري از مناطق تحت کنترل خود در عراق وسوريه و همچنين کشته شدن شمار زيادي از اعضا و فرمانده هانش عملا نابود شده است. به گفته مقام هاي امنيتي عراق در حمله جنگنده های عراقی به مواضع اين گروه در منطقه السوسة استان دیر الزور سوریه، 16 نفر از معاونان ابوبکر البغدادی سرکرده این گروه کشته شدند. اين در حالي است که از سرنوشت ابوبکر البغدادي اطلاعات ضد و نقيضي گزارش مي شود برخي منابع از کشته شدن او وبرخي ديگر از جابجايي مکررش از بيم دستگير شدن خبر مي دهند. اکنون مي توان گفت سازماندهي داعش از بين رفته است اما آيا تهديد اين گروه هم از بين رفته است؟
هر چند سازماندهي داعش فرو پاشيده و عملا اين گروه از بين رفته است اما با وجود اين اتفاق، تهديد هاي امنيتي از سوي اعضاي خفته اين گروه که از معرکه نبردها گريخته اند همچنان وجود دارد. به نظر مي رسد دو عامل کليدي در استمرار اين تهديدها دخالت دارد. نخست ريشه هاي اعتقادي و فکري که منجر به چنين گروههايي مي شود. و دوم بهره برداري برخي قدرت ها از چنين گروههايي براي مداخله در ديگر کشورها.
هفته گذشته بود که در جريان تيراندازي در استراسبورگ فرانسه سه تن کشته شدند و داعش هم مسووليت آن را بر عهده گرفت. بر اساس گزارش اسپوتنيک، والدین عامل حملات استراسبورگ در نخستین مصاحبه خود بعد از این حمله با اشاره به اختلاف آنها با اعتقادات فرزندشان تایید کردند او از نظریه های گروه داعش طرفداری می کرد.
حمله به افراد بي گناه در استراسبورگ نه اولين حمله از سوي تندروها بود و نه آخرين خواهد بود و چه در گذشته و چه در آينده گزارش هاي زيادي از چنين حملاتي در گوشه و کنار جهان شنيده ايم و خواهيم شنيد.
تداوم چنين حملاتي با ويژگي هاي يکسان از سوي افرادي که شباهت هاي فکري يکساني دارند بيانگر يک نکته مهم است و آن اينکه تمامي اين حملات کور که جان انسان هاي بي گناه را هدف مي گيرد ناشي از تاثير يک آموزه مشترک است که ديگران را تکفير مي کند و خونشان را مباح و پاداش اقدامات جنايتکارانه اش را رفتن به بهشت و هم نشين شدن با پيامبر اسلام مي داند. اين آموزه ساليان زيادي است که از سوي عربستان با احداث مدارس ديني در سراسر جهان از اروپا گرفته تا آفريقا و آسيا ترويج مي شود و نتيجه آن توليد صدهها گروه تروريستي چون بوکوحرام، القاعده، طالبان، داعش، لشکر جنگوي ، سپاه صحابه، جيش العدل و... است.
نتيجه اينکه تا چنين آموزه اي که سرمنشا آن عربستان است اصلاح نشود بعيد است که تهديدهاي تروريستي از بين برود. متاسفانه اين انتظاري هم که جهان از محمدبن سلمان وليعهد عربستان داشت که با وعده هاي اصلاحاتي که داده بود کشورش را از افراط گرايي برهاند با دست داشتن او در قتل جمال خاشقچي روزنامه نگار منتقد سعودي بر باد رفت و معلوم شد تا زماني که آل سعود بر عربستان حاکميت دارد و مشروعيت خود را از علماي وهابي مي گيرد اميدي به اصلاح اين برداشت شخصي از اسلام نيست و تا دموکراسي در اين کشور حاکم نشود اوضاع به همين منوال خواهد بود.
اما عامل دوم که در استمرار چنين تهديدي کليدي است استفاده ابزاري برخي قدرت ها مانند امريکا از چنين تفکر افراطي و گروههاي افراطي براي مداخله در ديگر کشورهاست. گزارش ها در مورد اينکه ابوبکر البغدادي در زندان امريکايي بوکا درجنوب عراق آموزش ديده و براي تاسيس داعش آزاد شده است يا اعتراف دونالد ترامپ به اينکه داعش را دولت اوباما به وجود آورد يا اعتراف هيلاري کلينتون به اينکه امريکا القاعده را براي رويارويي با شوروي به وجود آورد همه نشانه هاي روشني از استفاده ابزاري اين قدرت بزرگ از گروههاي افراطي براي مداخله در ديگر کشورهاست و تا اين شيوه و مماشات امريکا با گروههاي تروريستي و عربستان اصلاح نشود تهديد همچنان باقي خواهد ماند.
-------------------------------
رضا محمدمراد