پخش زنده
امروز: -
صنعتگران اصفهانی با تامین نیمی از نیاز فولادی کشور آماده حضوری پر قدرت در بازارهای جهانی هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اصفهان؛ صنعت فولاد امروزه به عنوان یکی از صنایع کلیدی و مادر در دنیا محسوب می شود ،که با توجه به سهم این محصول درحمل و نقل، ساختمان، ماشین آلات و دیگر صنایع تولیدی، سرانه مصرف آن به عنوان شاخصی از توسعه یافتگی محسوب و نقش به سزایی در رشد و توسعه صنعتی کشورها دارد.
نقش فولاد در صنایع به قدری حیاتی است، که تقریبا تصور صنعتی بدون حضور فولاد غیرممکن به نظر می رسد.
بر اساس آمار انجمن جهانی فولاد ،هم اکنون کمتر از 70 کشور در زمینه تولید این محصول فعال هستند ،و کشورهای بی بهره از این صنعت یا باید از پیشرفت خود چشم پوشی کنند،و یا به کشورهای تولید کننده ی این محصول وابسته شوند.
جایگاه صنعت فولاد ایران در بازار های داخلی و خارجی
صنایع نوین فولاد برای اولین بار در دهه 30شمسی با وارد کردن شمش فولاد و تولید آهن آلات ساختمانی وارد ایران شد.
اولين کارخانه فولادسازی در سال 1350در شرکت ذوب آهن اصفهان ساخته و در همان سال به بهره برداری رسيد.
مجموع تولیدات کارخانجات فولاد ایران تا قبل از انقلاب چیزی حدود 36 هزار تن بوده ، که اکنون با توجه به وجود معادن سنگ آهن به عنوان نخستین حلقه تولید فولاد در کشور امروزه این صنعت توانسته با رشد چهار برابر متوسط جهانی ،به 600 برابر افزایش یابد.
براساس آخرین گزارش عملکرد انجمن جهانی فولاد (worldsteel) از تولید 66کشور عضو خود، ایران با تولید ۲۱میلیون و ۷۲۶هزار تن فولاد خام در سال۲۰۱۷ و رشد ۲۱.۴درصدی نسبت به سال۲۰۱۶ با یک پله صعود، عنوان سیزدهمین تولیدکننده بزرگ فولاد جهان را به خود اختصاص داده است .
همچنین با تولید ۲۰میلیون و ۵۴۰هزارتن آهن اسفنجی معادل ۲۸.۲درصد کل تولید جهانی در سال ۲۰۱۷ پس از هند در جایگاه دوم جهانی در زمینه تولید این محصول قرار گرفته است.
سهم صنعتگران اصفهانی در تولید محصولات فولادی مورد نیاز کشور
پس ازساخت واحد فولادسازی ذوب آهن در حدود نیم قرن گذشته با ظرفیت تولید سالیانه550 هزار تن فولاد، با پیروزی انقلاب اسلامی مراحل ساخت شرکت فولاد مبارکه نیز در زمینی به مساحت 35كیلومتر مربع در 65كیلومتری جنوب غربی شهر اصفهان در دستور کار مسوولان کشوری و استانی قرار گرفت.
تا کنون این دو واحد فولادسازی بزرگ استان با تولید بیش از 10میلیون تن فولاد خام کشور، تامین حدود نیمی از محصولات فولادی مورد نیاز صنایع داخلی را برعهده داشته اند. مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان میزان تولید فولاد خام این شرکت را از ابتدای امسال تاکنون بیش از یک میلیون و 320هزارتن برشمرد و پیش بینی می کند: تا پایان امسال میزان تولید فولاد خام در این شرکت به 2میلیون و 500هزار تن برسد.
منصور یزدی زاده ريل، تيرآهن و مقاطع سنگين، كلاف، آرك و مفتول را از محصولات تولیدی این واحد صنعتی اعلام و بیان می دارد: این شرکت هم اکنون با اشتعال زایی برای بیش از 14هزار نفر به صورت مسقیم و غیرمسقیم تامین بیش از 10درصد محصولات طویل فولادی کشور را برعهده دارد، و در این حوزه در جایگاه نخست خاورمیانه قرار دارد .
دانش و دسترنج فولادسازان اصفهانی در سبد محصولات صنعتگران شرق و غرب
امروزه کمتر واحد فولادسازی در خاورمیانه، آسیا و حتی اروپا است که با نام و کیفیت محصولات شرکت های تولیدی فولاد سازی اصفهان آشنا نباشد.
سرپرست معاونت بازرگانی شرکت ذوب آهن از اعطای گواهینامه UK CARES انگلستان به این شرکت به عنوان یکی از معتبرترین گواهی نامه های صادرات برای اولین بار در کشور اشاره می کندو ادامه می دهد: امسال بیش از 606هزار تن محصولات فولادی از این شرکت به بسیاری از کشور های آسیایی و اروپایی صادر شده است.
نعمت الله محسنی می افزاید:صادرات محصولات فولادی ذوب آهن در این مدت برای کشور بیش از 16هزار میلیارد ریال ارزآوری به همراه داشته است.
فولاد مبارکه،بزرگترین تولیدکننده محصولات تخت در خاورمیانه و شمال آفریقا
ورق گالوانیزه پر استحکام، کاهش چشمگیر 40درصدی مصرف آب شرکت و استفاده از تصقیه پساب شهرهای مخاور و تولید تختال با ضخامت 250میلی متر برای اولین بار در کشور از جمله دستاوردهای واحد صنعتی فولاد مبارکه از ابتدای امسال تاکنون بوده است.
مدیر عامل فولاد مبارکه اصفهان می گوید : در این شرکت با 5 درصد رشد نسبتبه مدت مشابه سال قبل چهار میلیون و 500هزار تن فولاد خام تولید شده است.
حمیدرضا عظیمیان به تولید بیش از چهار میلیون و 564هزار تن ورق گرم در گروه فولاد مبارکه (شرکت فولاد مبارکه، هرمزگا ن و مجتمع فولاد سبا) اشاره می کند و ادامه می دهد: از این میزان سهم خط نورد گرم فولاد مبارکه سه میلیون و 779هزار تن بوده است.
وی برنامۀ گروه فولاد مبارکه تا پایان امسال را تولید 9میلیون و 400هزار تن فولاد خام می داند و بیان می دارد: هم اکنون زمینه اشتغال بیش از 350هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمسقیم در این واحد صنعتی فراهم شده است.
و اما دستیابی به سطح زرین جایزه جهانی بنیاد کیفیت اروپا (EFQM )، طراحی و تولید
مدیر فروش فولاد مبارکه از رشد 45درصدی فروش محصولات فولاد مبارکه در مقایسه با پارسال می گوید و اضافه می کند: این شرکت در این مدت از فروش محصولات خود 13هزار و 921میلیارد تومان بوده است.
محمود اکبری می افزاید: در این مدت حدود 750هزارتن، معادل 19درصد محصولات تولیدی فولاد مبارکه، به کشورهای اروپایی و آسیایی صادر شده است.
تدیبر مسوولان ،کلید پیشرفتی برای عبور از موانع تولید و صادرات
اما با وجود رشد چشمگیر صنعت فولاد کشور و استان، محدودیتهای تکنولوژیکی، پتانسیلهای متغیر بازار مصرف،محدودیتهای مالی، تاسیسات پرهزینه زیربنایی، حملونقل و مصرف انرژی از جمله مشکلاتی است، که این روزها صنعتگران استان و کشور با آن مواجه هستند، و برای زیستن و پیشرفت در این عرصه حمایت و نگاه ویژه مسولان اجرایی کشور را در حل معضلات داخلی و برخی تنش های خارجی از جمله تحریم ها خواستارند.
نگارنده:عاطفه بختیار