اگر بخواهیم!
طلای سرخ لرستان( زعفران) در انتظار همت مسئولان
زعفران به گل سلامتی، سلطان ادویه ها و طلای سرخ معروف است ارزشمندترین رستنی ایران و با ارزش ترین ادویه جهان است.
![](/files/fa/news/1397/9/18/2926027_425.jpg)
خاستگاه اصلی آن دامنه های الوند است این گیاه بیشتر درایران، هند و یونان پرورش می یابد.
کشت زعفران در ایران به سال های پیش از میلاد مسیح بر می گردد .
ایران با تولید بیش از 88 درصد زعفران دنیا، مقام نخست جهان در تولید زعفران را دارد.
زعفران گیاهی است گرمسیری و در نقاطی که آب و هوای معتدل داشته و تابستانهای گرم و خشک و آفتابی و پاییز و زمستان نسبتا ملایم دارد، به خوبی رشد می کند.
زعفران عمدتا در ایران، اسپانیا، ایتالیا، یونان و هند رشد می کند و زعفرات تولید شده در کشمیر بهترین کیفیت را دارد.
برای تولید یک کیلو زعفران بین 110 تا 165 هزار گل باید تولید شود، به همین خاطر تولید زعفران زمان بر و کار بر است.
لرستان از رویشگاههای طبیعی گیاه زعفران از گذشتههای بسیار دور بوده و هم اکنون به خاطر شرایط مساعد آب و هوایی از تولیدگنندگان خوب زعفران در کشور است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز لرستان، علیرضا احمدوندی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفته: سطح زیر کشت زعفران در لرستان هم اکنون 250 هکتار است و با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی قرار است در یک برنامه ۷ ساله سطح زیر کشت این محصول در به 3 هزار و 800 هکتار افزایش یابد.
برای ایجاد هر هکتار زعفران در لرستان ۵ میلیون تومان کمک بلا عوض و ۲۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی پرداخت می شود.
از سطح هر هکتار حدود 3 کیلو گرم زعفران در لرستان برداشت می شود و امسال 750کیلوگرم زعفران در لرستان برداشت شد.
برداشت زعفران در لرستان از ابتدای آبان آغاز می شود و تا 15 آذرماه ادامه دارد.
هزار نفر به صورت مستقیم در این بخش مشغول کارند.
در کشور سالانه از سطح 107 هزار هکتار حدود 236 تن زعفران تولید می شود.
عمده زعفران لرستان در شهرستانهای خرم آباد، الشتر، الیگودرز، کوهدشت و بروجرد تولید می شود که معادل 2 درصد کل زعفران کشور است
رنگ، بو و طعم زعفران تولید شده در لرستان مطلوبتر از سایر نقاط کشور است و زعفران لرستان به عنوان مرغوب ترین زعفران ایران جای خود را در بازارهای داخلی به خوبی پیدا کرده است.
متوسط درآمد سالانه زعفران 9 برابر گندم آبی و 25 برابر گندم دیم بوده و عمر مفید مزرعه آن نیز بین 6 تا هفت سال است.
هر چند زعفران لرستان جزء مرغوبترین زعفرانهای تولید شده در کشور از نظر رنگ، بو و طعم است، اما به علت نبود صنایع بستهبندی با نام استانهای دیگر صادر میشود.
پر ارزش ترین چاشنی دنیا که حالا به طلای سرخ مشهوراست جای خود را در بین کشاورزان لرستانی پیدا کرده و در صورت اندکی همت از سوی مسئولان محلی( حداقل درایجاد صنایع بسته بندی) طلای سرخ لرستان جهانی خواهد شد
نویسنده: خدیجه میری
ویرستار: علی مرادی کاکاوندی