گزارش مکتوب؛
از زمین رو باز تا گلخانه؛ دشتی به وسعت گلها
محصول زعفران، گلهایی که طلا میشوند واشتغال به همراه دارند.
ازآبان ماه که مزرعهها به رنگ یاس در میآیند زنان زیادی را سرِ زمین میبینی که سبد سبد گل برداشت میکنند.
در حوالی کرمانشاه و در روستای شاهینی بانویی موفق به نام خدیجه محمدی کسب و کار مناسبی با کشت زعفران راه انداخته او توانسته برای ۶۰ زن به صورت غیر مستقیم و برای ۷ نفر به شکل مستقیم شغل ایجاد کند و بیشتر بانوانی که در مزرعهی او کار میکنند از مستمری بگیران بهزیستی هستند
خدیجه محمدی میگوید: سال ۹۱ با شرکت در دورهی کارآموزی با نحوهی کشت زعفران اشنا شدم و بعد به صورت نمونه کار را اغاز کردم و حالا شش هکتار زمین زیر کشت زعفران دارم.
این بانوی کارآفرین میگوید: هم اکنون مزرعه اش را به شکل مزرعهی تحقیقی در آورده وآموزش کاشت زعفران در آن رایگان است.
خانم محمدی در ۱۷ هکتار هم به صورت مشارکتی فعالیت دارد و بخشی از محصول تولیدی را به خارج از کشور صادر میکند.
کرمانشاه دارای خاک حاصل خیز و هوای مناسب برای کاشت زعفران است.
به گفتهی کارشناسان تحقیقات نشان میدهد کرمانشاه خواستگاه قدیمی کاشت زعفران از گذشتههای دور بوده است یعنی زمان مادها هم این گیاه در این منطقه رشد داشته است.
خانم محمدی میگوید من سالها در زمینهای اطراف کوه که میرفتم گیاه زعفران وحشی را میدیدم، اما به ما میگفتند این گیاه سمی است و نباید استفاده کرد.
او حالا یک کارگاه بسته بندی زعفران را هم راه اندازی کرده و حدود ده نفر درآن مشغول کارند.
ریس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه معتقد است کیفیت زعفران تولیدی در کرمانشاه بر اساس آزمایشهای انجام شده بالا است
خسرو شهبازی معتقد است زعفران در کرمانشاه با اینکه سابقه کشت قدیمی داشته است، اما سالها مورد غفلت واقع شده و از سال ۹۰ به بعد دوباره رونق گرفته است.
وی میگوید: سال گذشته در استان ۱۰۵ هکتار سطح زیرکشت این محصول بوده و در حال حاضر ۲۱۱ هکتار سطح زیر کشت محصول زعفران است.
چنور محمدی هم یک بانوی موفق دیگر و اهل روستایی در نزدیک روانسر است که با کمک کمیته امداد توانسته برای ۵۰ نفر به شکل غیر مستقیم و ۵ نفر به صورت مستقیم اشتغال زایی کند.
یکی از بانوان میگوید: من قبلا هیچ شغلی نداشت، اما با کمک خانم چنور محمدی الان مشغول پاک کردن زعفران هستم و این کار را دوست دارم
چنور محمدی توانسته برای اولین بار در استان در سطح ۳ هکتار به شکل مکانیزه و ردیفی کشت کند وتایید انجمن ارگانیک را برای محصولش به دست آورد.
او میگوید اگر مسئولان از من حمایت بیشتر کنند میتوانم سطح زیر کشت را دو برابر کنم و برای بانوان بیشتری اشتغال زایی کنم.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه هم با بیان اینکه کارگاههای بستهبندی در سطح استان شکل گرفته است، میگوید: در حال حاضر دو کارگاه فعال در کوزران و سرابنیلوفر داریم.
به گفته زارعی طبق آزمایشهای بهعمل آمده آنالیز زعفران کشت شده در کرمانشاه ۳۰ درصد بیشتر از خراسان است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر سه آزمایشگاه فعال در استان داریم، گفت: در سه نقطه از استان کشت این محصول در فضای باز صورت میگیرد.
کارشناسان معتقدند زعفران یک کشت اقتصادی است و در هر هکتار از مزارع استان چهار کیلوگرم زعفران برداشت میشود، اما در کرمانشاه این پتانسیل وجود دارد که از هر هکتار تا ۴۰ کیلوگرم زعفران برداشت شود.
حال از فضای باز به فضای بسته میرویم، در شهر کرمانشاه یک معلم خلاق توانسته زعفران را از مزرعه به خانه ببرد، آقای خزایی توانسته بدون خاک و آب در فضایی ۱۵ متری زعفران پرورش دهد.
او میگوید: با استفاده از یک کولر سلولزی رطوبت مورد نیاز گیاه را تامین میکند و با توجه به اینکه نوری به گیاه نمیخورد این روش هم از نظر کیفیت و هم از نظر کمیت بیشتر از زعفران در فضای باز سود آوری دارد.
آقای خزایی میگوید: این ۱۵ متر با توجه به اینکه جعبههای چوبی زعفران روی هم قرار دارد در واقع معادل ۳۰۰ متر فضای آزاد است
این روش هم روشی مناسب برای آنهایی است که به دنبال شغل خانگی هستند و میتوانند با هزینهای کم سود مناسب بدست آورند.
به گفته مسئولان سازمان جهاد کشاروزی استان در آینده توسعه زعفران با توجه به نیاز آبی کم و خشکسالیهای اخیر در دستور کار قرار دارد.
زعفران که با آب باران تغذیه میشود و یک یا دو آبیاری بیشتر نیاز ندارد، در فضای باز یا بسته میتواند سود آوری مناسبی در خواستگاهش کرمانشاه داشته باشد.
*گزارشگر: پروین شهسواری