القدس العربی: حمايت آمریکا از بن سلمان، باعث تقویت استبداد
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از القدس العربی، مسیر کلی پرونده قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی با توجه به جهت گیری های دولت آمریکا به سمت تقویت استبداد پیش می رود.
در سرمقاله اين پايگاه آمده است بعد از وقت کشی زیاد که نقش دولت دونالد ترامپ در آن کاملا مشخص بود مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا «سیا» در پاسخ به درخواست اعضای مجلس سنا در جلسه ای حاضر شد و اعضای بانفوذ کنگره از او خواستند نتیجه گیری های این نهاد امنیتی را درباره عاملان قتل جمال خاشقجی بیان کند.
تلاش ترامپ برای جلوگیری از ارائه گزارش سیا در درجه نخست نشان دهنده دست داشتن کابینه او در تثبیت محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در منصبش و تلاش برای کاهش تاثیر قضیه خاشقجی بر بن سلمان است که قمار سیاسی با پیامدهایی ناخوشایند برای دولت ترامپ خواهد بود چرا که اکنون هم با اتهاماتی مانند دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 رو به روست.
تعدادی از سناتورهای جمهوری خواه و دمکرات بعد از استماع اظهارات جینا هاسپل دوباره به دولت ترامپ حمله کردند. باب کورکر رئیس کمیسیون روابط خارجی گفت موضع نرم دولت آمریکا به محمد بن سلمان اجازه می دهد این گونه اقدامات خود را ادامه دهد. وی با تاکید بر این که کوچک ترین شکی در دست داشتن بن سلمان در قتل خاشقجی نیست گفت کاخ سفید باید او را متهم و زمینه پرداخت بهای این جنایت را مهیا کند. لیندسی گراهام سناتور جمهور خواه نیز با تاکید بر دست داشتن ولیعهد عربستان در قتل خاشقجی اعلام کرد او با سایر اعضای حزب برای تحت پیگرد قرار دادن بن سلمان و اعمال تحریم بر او به موجب قانون مگنیتسکی خواهد کوشید.
اعضای کنگره به شدت از این که دولت ترامپ ولیعهد عربستان را معادل کشور عربستان می داند انتقاد کردند و گفتند رها کردن بن سلمان بدون هرگونه پیگرد، به دیگران چراغ سبز برای انجام اقدامات مشابه را می دهد و تاثیرات فاجعه باری بر عربستان و همه جهان عرب خواهد داشت چون با مساوی قرار دادن حاکمان و کشورها، حاکمان مستبدتر می شوند و از تحولات داخلی جلوگیری می کنند چرا که گمان می کنند قادر به انجام هر کاری هستند بدون این که کسی در دنیا آنها را مجازات کند. فقط کافی است محاسبات مالی و سیاسی آنها با منافع دولت ترامپ همسو باشد.
ترکیه که این جنایت در خاکش رخ داده است به صورت اساسی به پیامدهای آن می پردازد. جالب توجه بود که دادستان کل شهر استانبول دستور بازداشت معاونان اصلی بن سلمان را که متهم به نظارت بر قتل بودند یعنی سعود القحطانی و احمد العسیری صادر کرده بود و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه هم گفت اگر لازم باشد برای اقدام دستگاه قضایی بین المللی به سازمان ملل مراجعه خواهد کرد. چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه هم گفته بود آنکارا به صورت جدی به اجرای تحقیقات بین المللی درباره این قضیه فکر می کند و کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز از نیاز ضروری برای اجرای تحقیقات بین المللی درباره قتل خاشقجی سخن گفت.
در حالی که ریاض می کوشد ماجرا فراموش شود و به صورتی که هیچ کس را راضی نمی کند به آن پاسخ دهد نباید وجود برخی مدافعان بن سلمان را فراموش کرد. کسانی مانند ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه که دست دادن و احوالپرسی گرم او با بن سلمان حاکی از «ارزش های مشترک» بین دو طرف بود و به نظر می رسد قتل مخالفان یکی از همان ارزش های مشترک باشد. اظهارات پاپ تواضروس رئیس کلیسای قبطیان نیز که «میانه وری و جوانی بن سلمان» را ستود و سفر او به کشورها را «برای امت اسلامی مفید» ارزیابی کرد، خفت بار است.
کل این ماجرا طوری به نظر می رسد که گویی تلاشی جهانی برای تثبیت ارزش های استبداد و جنایت و منافع موقت در کار است که با تلاش جهانی دیگری برای اعتلای ارزش های آزادی و مخالفت و حق اظهار عقیده و انسانیت رو در روست. حالا باید دید کدام برنده می شود؟