کهگیلویه و بویراحمد؛
حفاظت از زمین با مراقبت از خاک
راهکار مهم برای حفاظت از زمین مراقبت از سرمایه عظیم خاک است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در زمینه اهمیت روز و نام گذاری پنجم دسامبر به عنوان روز جهانی خاک گفت:خاک به عنوان منبع طبیعی، سرمایه ملی و بستر حیات، نقش اساسی در استقرار و رشد جوامع بشری دارد.
محسن جعفری نژاد افزود: بخشی از زنجیره غذایی انسان و سایر حیوانات از خاک است، به همین دلیل هرگونه آلودگی موجود در خاک میتواند در طی زنجیره غذایی، به سطوح بالاتر انتقال یافته و در نهایت در انسان تمرکز یابد.
جعفری نژاد خاک را از منابع تجدیدپذیر برشمرد و اضافه کرد:براساس مراجع مختلف تشکیل هر سانتیمتر خاک در شرایط مختلف آب و هوایی از ۱۰۰ تا ۱۰ هزار سال طول کشیده و از سوی دیگر، رفع آلودگی خاک فرآیندی بسیار درازمدت است.
وی به رابطه توسعه پایدار و سلامت خاک اشاره کرد و گفت: با درک عمیق، قدر و منزلت منابع خاک کشور، لزوم حفظ و حراست از این سرمایه خدادادی برای بهره برداری پایدار و حفظ امانت برای نسلهای آینده و توسعه پایدار هیچ کشوری بدون توجه بـه منـابع خـاک دسـت یافتنی نخواهد بود.
محسن جعفری نژاد تولیدات سموم در راستای توسعه صنعتی را از عوامل آلوده شدن خاک دانست و گفت:مهتمرین علل آلودگی خاک ناشی از رها سازی فاضلابهای صنعتی و خانگی، استفاده نامناسب از سموم، استفاده نکردن از فنون صحیح کشاوررزی و استفاده از کودهای شیمیایی در بخش کشاورزی است.
وی به خطرات پسماندها در آلوده کردن خاک اشاره کرد وافزود:زبالهها یکی از مهمترین منابع آلودهسازی خاکها محسوب شده که به داخل زمین نفوذ کرده و منابع آبی را نیز آلوده کنند.
وی افزود: یکی از مهمترین و خطرناکترین زبالههای شهری، زبالههای بیمارستانی است که شامل بخشی از بافت بدن یک بیمار، سوزنهای آلوده به بیماریهای خطرناک، تیغهای جراحی بیماران حاوی بیماریها همراه با صدها هزار تن زباله معمولی جمع آوری میشود.
وی در پایان اثر شویندهها در خاک، آلودگیهای کشاورزی ناشی از استفاده بیش از حد سموم و کودهای کشاورزی، آنتی بیوتیکها و استفاده از هورمونها در دام ها، آبیاری مزارع با فاضلابها و آلودگیهای نفتی را از جمله دیگر عوامل آلوده کندده خاک دانست و اضافه کرد:اگر به آنها توجه نشود هزینه ناشی از آنها چندین برابر خواهد بود.
گفتنی است اتحادیه جهانی علوم خاک در سال ۲۰۰۳، در راستای ارج نهادن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، روز ۵ دسامبر برابر ۱۴ آذر را به عنوان روز جهانی خاک نامگذاری کرده است.